Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ξυνίδης για όλους και για όλα: «Τα περί ΕΟΖ τα ακούω βερεσέ»

Ξεκάθαρο «άδειασμα» όσων μάχονται υπέρ της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Θράκη από τον αν. υπουργό Ανάπτυξης
Τι είπε για Αναπτυξιακή, ΕΒΕ, Γεωθερμία, Βατοπέδι, Μουφτήδες, Οροσειρά, την επιδότηση του 12%, Αρδευτικό και άλλα...



Ξεκάθαρο «άδειασμα» όσων μάχονται υπέρ της ΕΟΖ και με σκληρή γλώσσα, αποτέλεσε η δήλωση του Σωκράτη Ξυνίδη στην αναλυτική του Συνέντευξη Τύπου, μετά από σχετικό ερώτημα.

«Το μόνο που υπάρχει για τις ΕΟΖ είναι μια επιδερμική κουβέντα με τον κύριο Ρέσλερ όταν ήρθε στην Αθήνα. Πολύς χαμός για το τίποτα. Κάτι “φόρουμ” και λοιπά εγώ τα ακούω βερεσέ. Το μόνο που έχει γίνει είναι μια προκαταρκτική κουβέντα στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Αν υπάρχουν συνθήκες ανάπτυξης για τον τόπο θα συζητηθεί σοβαρά, όμως τώρα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.


Λύση για το λιμάνι ανακοίνωσε ο Ξυνίδης. Καμία κατάργηση για Πυροσβεστικό Κλιμάκιο

Την είδηση ότι το Τελωνείο του Λάγους δεν θα κλείσει, έκανε γνωστή στη Συνέντευξή του ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης. «Ρεαλιστικά δεν μπορεί να υπάρχουν δύο τελωνεία, είναι πολυτέλεια στην Ξάνθη, όμως απαιτείται τελωνειακή υποστήριξη στο λιμάνι. Είτε θα υπάρχει ως γραφείο του Τελωνείου Ξάνθης είτε θα μεταφερθεί το Τελωνείο. Η πρώτη λύση είναι απλή και δεν προσθέτει κόστος στο Δημόσιο γιατί χρειάζεται τελωνειακή αρχή στο Πόρτο Λάγος. Ο Παντελής Οικονόμου έχει συμφωνήσει μαζί μου και το Τελωνείο θα συνεχίσει να λειτουργεί, όπως και σήμερα»

Για το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Σταυρούπολης ανέφερε: «Δεν υπάρχει σχεδιασμός στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για κατάργηση του πυροσβεστικού κλιμακίου Σταυρούπολης και ήδη έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος Υφυπουργός Μανώλης Όθωνας.» Πρόσφατα , όπως έκανε γνωστό, έδωσε υπόμνημα στον Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο για την επαναλειτουργία του Κέντρου Νεοσυλλέκτων στην


«Όσο πιο γρήγορα ξεχάσουν την Αναπτυξιακή, τόσο το καλύτερο»

«Όσο πιο γρήγορα ξεχάσουν την Αναπτυξιακή τόσο το καλύτερο, γιατί η λειτουργία της είναι για πολλούς εισαγγελείς. Τίποτε δεν θα χαθεί και όλα τα προγράμματα θα πάνε στο διάδοχο φορέα.» είπε για την υπόθεση της Αναπτυξιακής. Σε σχέση με την επιταγή και τις ενέργειες που έγιναν , την ύστατη στιγμή όπως ανέφερε, η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας ήταν ότι έχει ήδη πληρώσει όσους είχαν τις μίνιμουμ τυπικές υποχρεώσεις που απαιτούνται και το ΚΕΚ της Αναπτυξιακής και δεν εξασφάλιζε τις απαιτούμενες νόμιμες προϋποθέσεις καθώς όσα προσκομίστηκαν δεν ήταν αυτά που έπρεπε.


Για το Βατοπαίδι και τον Αλ. Κοντό

Ερωτηθείς για την υπόθεση του Βατοπεδίου, έκρινε ως πολύ θετική την κίνηση του Αλέξανδρου Κοντού να ζητήσει να δικαστεί αλλά τον επέκρινε για τη φράση του «μια καθόλα νόμιμη υπόθεση μετατράπηκε σε σκάνδαο» και ρώτησε πως είναι δυνατόν μια νόμιμη υπόθεση να έχει προκαλέσει την παραπομπή δεκάδων υπηρεσιακών παραγόντων και των μοναχών.


Η Γεωθερμία μπαίνει στο Κεφάλαιο Β». Γεωθερμικά πάρκα σε Εράσμιο, Νέα Κεσσάνη

Ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης, στην εισήγησή του αναφέρθηκε σε όσα –είπε- πως είναι ανακοινώσιμα και είχαν προβλεφθεί στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Ξάνθη. Βασικό είναι το ζήτημα της Γεωθερμίας, σημείωσε, καθώς αλλάζει τη μορφή της περιοχής κυρίως με τον πρωτογενή τομέα. «Μπήκαμε ήδη στο κεφάλαιο Α» είπε έχοντας ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το Γεωθερμικό Πεδίο σημείωσε και ανέφερε ότι στη βαθιά Γεωθερμία η κάθε γεώτρηση του αναδόχου θα συνοδεύεται από τουρμπίνα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το γεωθερμικό ρευστό, πριν επανεκχυθεί θα εκμεταλλεύεται στην τηλεθέρμανση και τον πρωτογενή τομέα. Σε δεύτερο, επίπεδο η αβαθήε γεωθερμία , όπως ανέφερε, θα επιτρέπει τις γεωτρήσεις με απλές διαδικασίες και με κατάτμηση του γεωθερμικού πεδίου σε μικρές περιοχές. «Ήδη έχει γίνει από το Θύμιο Σώκο ο πρώτος διαγωνισμός για την αβαθή γεωθερμία» πρόσθεσε και ανέφερε ότι η ανάπτυξη αυτή πρέπει να γίνει με οργανωμένο τρόπο.

Αφού ολοκληρώθηκε το πρώτο κεφάλαιο, ακολουθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. Οι δραστηριότητες στη γεωθερμία εντάσσονται στις διατάξεις για τα Επιχειρηματικά Πάρκα. Έχουν ήδη εντοπιστεί δύο περιοχές σε Εράσμιο και Νέα Κεσσάνη, δημόσιες εκτάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την θεσμοθέτησή τους ως Γεωθερμικών Πάρκων.


Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης

Η εκπόνηση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου για την Οροσειρά της Ροδόπης αντανακλά το σχεδιασμό που είχε γίνει προεκλογικά για την περιοχή, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία για την περιοχή. Ξεκίνησε από την εποχή της Θεοδώρας Κόκλα και αποτελεί οδικό χάρτη για την ορεινή περιοχή. Με βάση αυτό, σύμφωνα με τον Αν. Υπουργό θα αρθεί η απομόνωση και θα δίνει τη δυνατότητα στο μέλλον να αναπτύξει δραστηριότητες και να αποτρέψει τους αποκλεισμούς της ορεινής περιοχής, ιδιαίτερα για τους μειονοτικούς πληθυσμούς. «Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούμε τη μειονότητα κομμάτι της Κοινωνίας και δεν θέλουμε να ζει αποκομμένα από την υπόλοιπη κοινωνία»


Έργο κάθετου άξονα δεν υπήρχε. Τώρα προχωρά, υπογράφηκε η Σύμβαση.

Διερωτήθηκε πώς θα ωρίμαζε μελετητικά το έργο του μεγάλου κάθετου άξονα της Εγνατίας προς το Σμόλιαν, εφόσον δεν είχαν προχωρήσει ούτε οι βασικές μελέτες» Αυτό επιτεύχθηκε από τη συνδυαστική σκέψη του Θάνου Βαβάτσικου και της Ελένης Κοτρώνη και έτσι εντάχθηκε στο interreg και ανατίθεται στην Εγνατία Οδό η μελέτη της εκπόνησης από το 8ο χιλιόμετρο μέχρι το Δημάριο. «Υπάρχουν περισσότερα προβλήματα με την παράκαμψη Ξάνθης (κάτω από το 8ο χιλιόμετρο) από όσα θεωρούσαμε ότι έχουμε, όπως δηλαδή ότι είναι ενεργό τελικά το ρήγμα στα δυτικά της Ξάνθης.


Εναλλακτικό Σχέδιο για τα χρήματα του Αρδευτικού

«Ο τρόπος εργασίας και η δουλειά του Φώτη Καραλίδη στο Νομό με έχει εντυπωσιάσει», είπε ο Σωκράτης Ξυνίδης εξαίροντας την παρουσία του ως Αντιπεριφερειάρχη και προσθέτοντας ότι με δική του σκέψη, την οποία έχει επεξεργαστεί και προωθηθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εναλλακτικό σχέδιο για τα χρήματα του Μεγάλου Αρδευτικού, σε περίπτωση που χαθεί το έργο από το ΣτΕ, με έμφαση σε αναδασμούς και έργα αγροτικής γης.


«Ανήθικη κίνηση των 5 συμβούλων στο ΕΒΕ αλλά…»

Για το Επιμελητήριο σημείωσε. Έζησαν ως γραμματέας στις προηγούμενες εκλογές, την ήττα του Γιάννη Αθανασιάδη με 20% όταν κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα είπε αφήνοντας αιχμές (υπονοώντας το Σωτήρη Τσιακίρογλου) για τη στάση κάποιων που δεν στήριξαν στοιχειωδώς το συνδυασμό. Είχα την υποχρέωση να είμαι δίπλα στο Γιάννη Αθανασιάδη και δεν έχω κάνει καμία παρέμβαση, ούτε καν γνωρίζω ποιοι απαρτίζουν το συνδυασμό και δεν νομίζω ότι οι βουλευτές πρέπει να τρέχουν στα Επιμελητήρια για να βγάζουν τους δικούς τους αρεστούς.

Σε ότι αφορά στην κίνηση των μειονοτικών συμβούλων ανέφερε ότι « είναι ανήθικο να εκλέγεσαι με έναν επικεφαλής τη μία μέρα και να τον αδειάζεις την επόμενη μέρα, όμως η κουβέντα περί ηθικής στην πολιτική είναι περίεργη. Εύχομαι πάντως καλή επιτυχία στον κύριο Μωραΐτη και θα βοηθήσω όπου χρειάζεται ως Υπουργός» είπε υπενθυμίζοντας ότι τα Επιμελητήρια είναι σε μεταβατική φάση, προαναγγέλοντας δική του νομοθετική παρέμβαση για το μέλλον του θεσμού και την καλλικρατική τους δομή. «Το “πραξικόπημα Ξυνίδη” που είχε γραφτεί είναι σήμερα για γέλια, βλέποντας ότι ευνόησε την παράταξη Μωραΐτη.»


Για τα μειονοτικά και το νέο νομικό πλαίσιο

Σε σχέση με το θέμα της αλλαγής του νομικού πλαισίου για τους Μουφτήδες ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται ο σημερινός τραγέλαφος με τον διορισμένο και τον ψευδομουφτή και την σύγκρουση μεταξύ τους. Η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε αλλαγή του πλαισίου σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της. Υπάρχει ένα σχέδιο που προέκυψε μετά από διαδικασία διαλόγου.

Ως νομικός είμαι εναντίον των δικαστικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων αλλά υπάρχει ο φόβος η παραδοσιακή κοινωνία να μην είναι έτοιμη να το δεχτεί (παρότι είναι το δέον πολιτισμικά, επιστημονικά, κοινωνικά) άρα πρέπει να έχει την αποδοχή της κοινωνίας για να πετύχει.» Κρίναμε ότι εφόσον ικανοποιούνται τα συνταγματικά δικαιώματα, μπορεί να γίνει ανεκτό από την έννομη τάξη, να διατηρήσει μια έννομη τάξη ο Μουφτής, αρκεί να μην έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι μια γέφυρα μέχρι την οριστική κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων.

Άφησε αιχμές για τη στάση του συναδέλφου του Μάντατζη Τσετίν , τις θέσεις του οποίου χαρακτήρισε λίγο τραβηγμένες και σημείωσε ότι το πλαίσιο ικανοποιεί της θέσης της μειονότητας και ήδη έχουν ενημερωθεί οι δύο βουλευτές από τον αρμόδιο Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας. «Άλλους φοβίζει περισσότερο το άνοιγμα των θεμάτων των μουφτήδων» είπε, σημειώνοντας ότι αποτελεί αφορμή για κάποιους ώστε να εκμεταλλεύονται τη μειονότητα.


Επιλογή των μουσουλμάνων: Πολιτικό δικαστήριο ή μουφτής

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του XanthiPress.gr σημείωσε ότι το νομοθετικό κείμενο που θα προωθηθεί στη βουλή προβλέπει τη δυνατότητα στους μουσουλμάνους να προσφεύγουν στα πολιτικά δικαστήρια και όχι στο Μουφτή, δηλαδή δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να επιλέξει ανάμεσα σε πολιτικά δικαστήρια ή ίεροδικείο.

Για τα μυστικά κονδύλια και τις φήμες που υπήρξαν παρέπεμψε στην καταδιστική απόφαση που υπάρχει σε βάρος του Ελεύθερου Τύπου για το δημοσίευμα και την αποζημίωση των 45.000 ευρώ που εκκρεμεί. «Δεν θα τα δώσω σε ίδρυμα αλλά θα τα κρατήσω για την προσωπική μου ικανοποίηση. Αν δεν τους άρεσε ότι πήρα το αμάξι μου και στήριξα τους ανθρώπους που πίστευα στο τοπικές εκλογές είναι πρόβλημά τους.» είπε ο Σ. Ξυνίδης.


«Άλλος είναι αυτός που δεν πλήρωνε το 12%»

Το 12% που δόθηκε κατά προτεραιότητα Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσεις τα δύο εξάμην του 2007, το πρώτο εξάμηνο του 20078, έχει υπογραφεί το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και έχει ήδη εξασφαλιστεί και όλο το 2009. Όλα αυτά είναι 6 εξάμηνα που έχει δώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα σε δύο χρόνια. «Άλλος είναι που δεν πλήρωνε από το 1007. Αυτή η κυβέρνηση με αυτές τις δυσκολίες και την ένδεια που υπάρχει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έκανε ότι μπορούσε» είπε, απαντώντας έμμεσα στη «σπέκουλα» όπως τη χαρακτήρισε, που γίνεται για το 12%


Προχωρά η Ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ

Ξέρω ότι η ΑΤΕ μιλά με τον ινδικό όμιλο και έχω διαιμηνύσει ότι έχει σημασία η επιβεβαίωση του πραγματικού ενδιαφέροντος του bomidalla, δηλαδή να μην μιλάμε με αντιπροσώπους αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μιλάμε με αυτόν . Θα οδεύσουμε σε ιδιωτικοποίηση» εκτίμησε ο Σωκράτης Ξυνίδης. Και προσθεσε «Δεν θα υπάρξει χαριστική χρηματοδότηση από την ΑΤΕ» είπε . Λυπάμαι που υπέβαλε την παραίτησή του ο Μανώλης Εγγλεζάκης» είπε για τον Αντιπρόεδρο που ήταν παρών και σημείωσε ότι κάποιοι αγωνίζονται και δεν γυρνάνε με Mercedes και πιστωτικές κάρτες.»


Για Diana και Ζερίτη

«Έχω προσπαθήσει πολύ για την χαρτοποιία, έχω μιλήσει με τη ΔΕΗ και με το Φυσικό Αέριο και εξασφαλίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας. Όταν ενημερώθηκα για τις εξελίξεις συνάντησα τον κύριο Ζερίτη στην Αθήνα (τον χαρακτήρισε χρήσιμο για τις γνώσεις του) αλλά όταν είδα τις απαιτήσεις που είχε από το δημόσιο και τα χρέη που υπάρχουν των ρώτησα<» Αν σας δώσω όλο το 12% στο χέρι θα την λειτουργήσετε» και του απάντησε όχι. Έκρινε ότι υπάρχει κατεύθυνση να μην την επαναλειτουργήσει παρότι κατάλαβα πως η αίτηση πτώχευσης μπορεί να μην συζητηθεί στις 15-1 καθώς και ότι τα δύο πάρκα στο όνομα των παιδιών του θα λειτουργήσουν. Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση του Ζερίτη να το λειτουργήσει»


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/