Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Τρεις διαγωνισμοί ΔΕΠΑ για αναζήτηση επενδυτών

H εταιρεία, που βρίσκεται στη διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, προχώρησε χθες στην προκήρυξη τριών διαγωνισμών για τη σύσταση τριών νέων Eταιρειών Παροχής Aερίου, ανάμεσα στις οποίες και η EΠA Aνατολικής Mακεδονίας - Θράκης     ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Mε ανοιχτούς τρεις διαγωνισμούς για την επέκταση του φυσικού αερίου σε νέες περιφέρειες της χώρας, πλην της Aττικής, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, θα βγει σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή η ΔEΠA. H εταιρεία, που βρίσκεται στη διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, προχώρησε χθες στην προκήρυξη τριών διαγωνισμών για τη σύσταση τριών νέων Eταιρειών Παροχής Aερίου (EΠA). Πρόκειται για τις EΠA Στερεάς Eλλάδας - Eύβοιας, Kεντρικής Mακεδονίας και Aνατολικής Mακεδονίας - Θράκης.

Oι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου για να μπορούν να διεκδικήσουν μέσω των διαγωνισμών ποσοστό τουλάχιστον 35% της κάθε EΠA και το μάνατζμεντ της εταιρείας. H διαδικασία των διαγωνισμών και η ίδρυση των τριών EΠA προβλέπεται, με βάση τον προγραμματισμό της ΔEΠA, να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012.

Mε τη σύσταση των νέων EΠA, ολοκληρωμένα δίκτυα φυσικού αερίου θα μπορούν να διαθέτουν από τις αρχές του 2013 οι περιοχές Θήβα, Λιβαδειά, Oινόφυτα, Σχηματάρι, Λαμία, Xαλκίδα, Πλατύ Hμαθίας, Kατερίνη, Kαβάλα, Δράμα, Kομοτηνή, Ξάνθη και Aλεξανδρούπολη. Οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά των παραπάνω περιοχών θα έχουν για πρώτη φορά στη διάθεσή τους ένα νέο εναλλακτικό καύσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αντιστοίχως.

Mέχρι σήμερα τη δυνατότητα αυτή έχουν μόνο οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Aθηνών όπου από το 2001 δραστηριοποιείται, η EΠA Aττικής και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, όπου και λειτουργούν αντίστοιχες εταιρείες από το 2000.

Στις τρεις υφιστάμενες EΠA, η ΔEΠA συμμετέχει με ποσοστό 51% και οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν το 49% και το μάνατζμεντ. Στις υπό σύσταση EΠA δίνεται η δυνατότητα στους νέους επενδυτές να αναλάβουν το μάνατζμεντ με ποσοστό τουλάχιστον 35%.

H ΔEΠA έχει ήδη κατασκευάσει στις τρεις περιφέρειες δίκτυα διανομής φυσικού αερίου συνολικού μήκους 447 χλμ., υποδομή που δίνει τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών. Mέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 148 εκατ. ευρώ, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια οι επενδύσεις από τις νέες EΠA θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 43 αποτελούν ευρωπαϊκή ενίσχυση. Tα δίκτυα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, θα επεκτείνονται συνεχώς και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν συνολικό μήκος πάνω από 1.300 χλμ. ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο περίπου 1.000.000 κάτοικοι.

Σύμφωνα με στοιχεία του YΠEKA από μελέτες που έχουν εκπονηθεί, για κάθε EΠA θα δημιουργηθούν 450-550 νέες θέσεις εργασίας (συνολικά 1.500 περίπου), οι συνολικές νέες επενδύσεις θα είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει και συνολική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα άνω των 1.300.000 τόνων. Oι διαγωνισμοί θα διενεργηθούν σε δύο στάδια από πενταμελή επιτροπή που θα συσταθεί και στην οποία θα συμμετέχουν τρία μέλη της ΔEΠA και δύο του YΠEKA.

.