Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Έφυγε ο θρυλικός «Λεφτέρ» Κιουτσούκ Αντωνιάδης!

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ ΣΕ ΦΕΝΕΡ ΚΑΙ ΑΕΚ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΣΥΜΒΟΛΟ ΦΙΛΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ      H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης, θρυλικός ποδοσφαιριστής στην Τουρκία με ελληνική καταγωγή, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών.

Ο «Λεφτέρ», όπως τον αποκαλούσαν οι Τούρκοι, νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης και άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα (13/01) λίγο πριν τις 20:00 το απόγευμα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ιστοσελίδα της Φενέρμπαχτσε, αλλά και στο σύνολο των τουρκικών ιστοσελίδων, έχει αφιερωθεί ήδη αρκετά μεγάλος χώρος για τον θάνατο του Λευτέρη Αντωνιάδη με αναφορές στις επιδόσεις του τόσο ως ποδοσφαιριστή όσο και ως προπονητή αλλά κυρίως και ως σύμβολο του ποδοσφαίρου της χώρας.


Ενός ψαρά - Έλληνα - παιδί...

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης γεννήθηκε το 1925 στην Κωνσταντινούπολη από πατέρα Έλληνα ψαρά και μητέρα Τουρκάλα, ενώ είχε άλλα δέκα αδέρφια! Το ποδόσφαιρο ξεκίνησε για αυτόν σε μια συνοικιακή ομάδα, την Ταξίμσπορ, πριν πάρει μεταγραφή για την Φενέρμπαχτσε.

Στην ομάδα της Πόλης σημείωσε αρκετά μεγάλες επιτυχίες και κατάφερε να πάρει το 1951 μεταγραφή για τη Φιορεντίνα, όντας ο πρώτος ποδοσφαιριστής από την Τουρκία που κατάφερε κάτι ανάλογο. Το 1952 αγωνίστηκε στην Νις της Γαλλίας και στη συνέχεια επέστρεψε στην Φενέρμπαχτσε.


Ο «Θρύλος» της Φενέρμπαχτσε

Με την ομάδα της Κωνσταντινούπολης κατάφερε να σκοράρει 432 φορές σε 615 παιχνίδια, ενώ την περίοδο 1953-1954 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Τουρκίας, το οποίο κατέκτησε τρεις φορές (1959, 1961, 1964) ενώ έπαιξε ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα, το 1964, για λογαριασμό της ΑΕΚ. Με τους «κιτρινόμαυρους» σκόραρε δύο φορές σε πέντε ματς, ενώ δεν μπόρεσε να παίξει περισσότερο καθώς σε αγώνα με τον Ηρακλή τραυματίστηκε κι έβαλε τέλος στην καριέρα του.

Σε ό,τι αφορά την καριέρα του σε εθνικό επίπεδο, ο Αντωνιάδης αγωνίστηκε με την Τουρκία. Σε 50 εμφανίσεις, με το όνομα «Κουτσουκαντωνιάδης», ο «Προφεσόρ» όπως τον αποκαλούν οι γείτονες κατάφερε να είναι 9 φορές αρχηγός και να πετύχει 20 γκολ. Δυο από αυτά, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954, τα οποία και τον έφεραν στην μικτή κόσμου. Επίσης, ο Αντωνιάδης ήταν ο πρώτος Τούρκος που τιμήθηκε με το «Χρυσό Μετάλλιο» από την ομοσπονδία ποδοσφαίρου της χώρας.


«Δώστε στο Λευτέρη, να γράψει στο τεφτέρι»

Ο «Λεφτέρ» μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας έγινε προπονητής, με περάσματα από το Αιγάλεω, την Supersport United της Νοτίου Αφρικής, και τις Σαμσούνσπορ, Όρντουσπορ, Ιντμανιουρντού και Μπόλουσπορ της Τουρκίας. Για τους οπαδούς της «Φενέρ», ο Αντωνιάδης ακόμα και σήμερα παρέμενε ένας ζωντανός θρύλος. Το σύνθημα «Ver Leftere Yazsin Deftere», που σημαίνει «δώσε στον Λευτέρη, να γράψει στο τεφτέρι», ηχούσε ακόμα και στις μέρες μας στα παιχνίδια της ομάδας καθώς έτσι ήθελαν οι φίλοι της Φενέρμπαχτσε να δείξουν την έφεση στο σκοράρισμα που είχε ο αγαπημένος τους «Ordinaryus» (σ.σ. καθηγητής).

Οι τίτλοι του Αντωνιάδη ήταν τρία πρωταθλήματα Τουρκίας (1959, 1961, 1964), τρία πρωταθλήματα Κωνσταντινούπολης (1948, 1957, 1959) και δύο Κύπελλα Τουρκίας (1950, 1964). Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ τη σεζόν 1953-1954, έπαιξε στην μικτή κόσμου το 1954 ενώ πήρε και το Χρυσό μετάλλιο τιμής της τουρκικής ομοσπονδίας.

Σήμερα, σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή, θα τον θυμίζουν οι επιδόσεις του αλλά και το άγαλμα που του έχουν στήσει οι άνθρωποι της Φενέρμπαχτσε έξω από το «Σουκρού Σαράτσογλου»...

 
Πηγή:   http://www.onsports.gr/