Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Θαύμα! Καλπάζει η ανεργία στην Θράκη, αλλά πλέον δεν είμαστε τόσο... χάλια, όσο η υπόλοιπη χώρα

Το ποσοστό στην ΑΜ-Θ είναι μεν σε αύξηση αλλά πλέον μικρότερο από το πανελλαδικό, αφού έξι Περιφέρειες εμφανίζουν μεγαλύτερα νούμερα και μας... κλέβουν τα πρωτεία
ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
(ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ)
ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Δεν έχουν προηγούμενο οι ρυθμοί με τους οποίους αυξάνονται τα ποσοστά της ανεργίας στην χώρα αλλά και ειδικότερα στην Θράκη. Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, για το σύνολο της Ελλάδος οι άνεργοι ανήλθαν τον περασμένο Οκτώβριο στο εκρηκτικό 18,2% από 13,5% που ήταν τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν.

Με άλλα λόγια, μέσα σε ένα χρόνο η αύξηση του αριθμού των ανέργων άγγιξε το 32,1%, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι ακόμα χειρότερα είναι τα ποσοστά στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών, όπου οι άνεργοι αγγίζουν το 45,5% - δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 219.478 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 και κατά 45.869 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 (αύξηση 5,3%), κάτι που σημαίνει ότι κάθε ημέρα σχεδόν 1.500 άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους. Με βάση αυτά τα επίσημα στατιστικά, πάντως, η κατάσταση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δείχνει... συμπαθητική. Η Περιφέρειά μας εμφανίζεται με ποσοστό ανεργίας στο 16,8% για τον Οκτώβριο του 2011 που σημαίνει αρκετά κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αυξάνονται οι άνεργοι στην περιοχή μας. Παρατηρείται άνοδος του ποσοστού στην ΠΑΜ-Θ σε σχέση με το 15,4% του ίδιου μήνα έναν χρόνο πριν ή πολύ περισσότερο σε σύγκριση με το 9,8% του Οκτωβρίου του 2009 ή το (σχεδόν ονειρικό και μάλλον... λιγάκι πλασματικό) 7,2% του Οκτωβρίου του 2007. Σε πέντε χρόνια οι άνεργοι εμφανίζονται να έχουν υπερδιπλασιαστεί στην Θράκη, με το μεγάλο άλμα να εμφανίζεται να έγινε μεταξύ 2009 κι 2010.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι πάντα με βάση τους αριθμούς, σε χειρότερη μοίρα από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται η Στερεά Ελλάδα όπου η ανεργία χτυπάει κόκκινο με 23,3% καθώς και η Κεντρική Μακεδονία με 19,8% ή η Αττική με 19,2%. Επίσης, σε χειρότερη μοίρα από εμάς δείχνουν να βρίσκονται η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία με ποσοστά άνω του 18%.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να λέμε «πάλι καλά», αφού μάλλον η απουσία της ΑΜ-Θ από τις πρώτες θέσεις της γεωγραφικής καταγραφής της ανεργίας έχει να κάνει με την νέα μετανάστευση που παρατηρείται από τους θρακιώτες προς άλλες χώρες και πολιτείες...

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/