Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Πόσοι ψήφισαν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ στην Θράκη το 2004 & το 2007

Αναλυτικές πληροφορίες για το που κυμάνθηκε η συμμετοχή σε κάθε νομό ξεχωριστά, ώστε να μπορείτε το βράδυ να κάνετε τις συγκρίσεις σας

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Πραγματοποιούνται την Κυριακή σε όλη την χώρα οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του Ευάγγελου Βενιζέλου που ως μόνος υποψήφιος θα διαδεχθεί τον Γιώργο Παπανδρέου στο αξίωμα.

Στην Θράκη θα στηθούν 21 κάλπες στους περισσότερους από τους δέκα καλλικρατικούς δήμους του γεωγραφικού μας διαμερίσματος, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο στην συμμετοχή του κόσμου παρά στο αποτέλεσμα αυτό καθεαυτό.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 09.00 το πρωί της Κυριακής, κλείνουν στις 17.00 το απόγευμα και παράταση της ψηφοφορίας μπορεί να υπάρξει μόνο για εξαιρετικά σπουδαίους λόγους μέχρι δύο το πολύ ώρες. Τα ψηφοδέλτια που δίνονται σε όσους μετέχουν στην διαδικασία είναι δύο, ένα με το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου και ένα λευκό. Επί των ψηφοδελτίων δεν μπαίνει σταυρός. Ο κάθε ψηφοφόρος θα υποχρεούται για να συμμετάσχει στην διαδικασία να πληρώσει και το ποσό των 2 ευρώ.


Οι δηλώσεις των στελεχών

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ήδη έχει διαμορφωθεί μια άμυνα σε σχέση με το ποσοστό της συμμετοχής του κόσμου στην διαδικασία, που αναμένεται σαφώς μειωμένο σε σχέση με προηγούμενες διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, που βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή, όταν ερωτήθηκε από το «thrakinews.gr» που τίθεται ο πήχης αναφορικά με αυτό το θέμα, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση. Ανάλογα πράττουν και τα δύο κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την Θράκη, με τον ξανθιώτη αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη και τον κομοτηναίο υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Πεταλωτή να καλούν με δηλώσεις τους τον κόσμο να προσέλθει μαζικά και να συμμετάσχει στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος.

Βέβαια, ένας ήταν ο υποψήφιος και στην αντίστοιχη διαδικασία του 2004, όταν ανακοινώθηκε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος είχε προσέλθει στην κάλπη για να ψηφίσει τον Γιώργο Παπανδρέου, σε αντίθεση με τις εκλογές του 2007 που είχαν πάει σαφώς λιγότεροι. Επειδή όμως οι αριθμοί και τα γραπτά είναι για να μένουν, το «thrakinews,gr» αναζήτησε στο αρχείο του τη συμμετοχή του κόσμου στις προηγούμενες δύο εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ στην Θράκη, ώστε ο καθένας να μπορεί να κάνει τις συγκρίσεις και να βγάλει τα συμπεράσματά του το βράδυ της Κυριακής, με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Ιπποκράτους.


Τα παλιά αποτελέσματα στην Θράκη

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί από την τότε Χαριλάου Τρικούπη, σε όλο τον Έβρο ψήφισαν τον Νοέμβριο του 2007 στις εκλογές που είχαν ως «αντιπάλους» τους Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλο και Κ. Σκανδαλίδη συνολικά 9.447 άτομα, όταν τρία χρόνια νωρίτερα και χωρίς τον παραμικρό ανταγωνισμό λόγω της μοναδικής υποψηφιότητας Παπανδρέου είχε ανακοινωθεί ότι είχαν προσέλθει 12.741. Στην Ξάνθη η συμμετοχή ανήλθε προ πενταετίας περίπου στα 6.800 άτομα όταν όμως το 2004 είχαν ανακοινωθεί ότι ψήφισαν 8.616 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, στην Ροδόπη που είχε την μικρότερη συμμετοχή από οποιονδήποτε άλλο νομό της Θράκης, προσήλθαν στην πράσινη ψηφοφορία μόλις 4.650 άτομα, αριθμός εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τους 9.000 που είχαν ανακοινωθεί τρία χρόνια πιο πριν.

Συνολικά στην Θράκη υπολογίζεται ότι ψήφισαν περίπου 21.000 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ το 2007, γεγονός που μάλλον άφησε ερωτηματικά για το κατά πόσον ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα ο αριθμός των 30.000 που είχε ανακοινωθεί το 2004 (όταν επίσης είχε ανακοινωθεί το εκατομμύριο σε πανελλαδικό επίπεδο). Μένει όμως να δούμε πόσοι από όλους αυτούς θα έχουν την τόλμη να πάνε την Κυριακή σε μια από τις 21 συνολικά κάλπες που θα στηθούν στην Θράκη, κατά βάση στις έδρες των περισσοτέρων καλλικρατικών δήμων.


Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/