Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Φτερά έκαναν 6 εκ. ευρώ από τα αποθεματικά του Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Εντελώς αυθαίρετα οι
καταθέσεις μετατράπηκαν
σε... ομόλογα και στην
συνέχεια υπέστησαν
την περικοπή του PSI

   ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Κατάσχεση των καταθέσεων των νοσοκομείων καταγγέλλει η ομοσπονδία ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), καθώς εντελώς αυθαίρετα, όπως τονίζεται, οι καταθέσεις μετατράπηκαν σε ομόλογα και στη συνέχεια υπέστησαν την περικοπή του PSI. Μεταξύ των νοσοκομείων που είδαν τα αποθεματικά τους να κάνουν «φτερά», είναι και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, η διοίκηση του οποίου ανακάλυψε πριν λίγες ημέρες ότι έξι εκατομμύρια ευρώ «κουρεύτηκαν» αιφνιδιαστικά. Σε κοινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη τα διοικητικά συμβούλια της ΟΕΝΓΕ και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αποφασίστηκε να κινηθούν νομικά κατά της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της Γιώργου Προβόπουλου. Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, επισημαίνει πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τα νοσοκομεία να οδηγούνται σε πλήρη αδυναμία κάλυψης και των στοιχειωδών υποχρεώσεών τους.

Το θέμα φυσικά δεν απασχολεί μόνο το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αλλά όλα τα νοσοκομεία της χώρας, επηρεάζοντας άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο. Τα συγκεκριμένα χρήματα προορίζονταν για πληρωμή υλικών και εξόφληση προμηθευτών. «Η ενέργεια αυτή είναι τερατώδης, τα νοσοκομεία δε θα μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, η περικοπή ανέρχεται σε ποσοστό 70%, τα νοσηλευτικά ιδρύματα οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία» τόνισε ο κ. Βαρνάβας.

Τα συγκεκριμένα χρήματα προέρχονταν, κυρίως από νοσήλια ασθενών ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό ήταν από κρατικές επιχορηγήσεις. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, είχαν εκδοθεί και αρκετές επιταγές, οι οποίες τώρα σφραγίζονται.

Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και με την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ θα καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού ξεκίνησε η εφαρμογή του με έλλειμμα 4 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα. «Στόχος αυτής της πολιτικής, ήταν η υφαρπαγή των αποθεματικών των ταμείων και φαίνεται ότι επιτυγχάνεται» είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Στην περίπτωση του ΠΓΝΑ, από τα 9 εκ. ευρώ, «κουρεύτηκαν» τα 6 εκ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για προμηθευτές του νοσοκομείου. Αυτό μας επιβεβαίωσε η διοίκηση του νοσοκομείου, δίχως να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο για το θέμα. Είναι πάντως γεγονός ότι με την εξέλιξη αυτή, αρκετές υποχρεώσεις του νοσηλευτικού ιδρύματος «χτύπησαν πίσω». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, ο οποίος επικαλέσθηκε καλά ενημερωμένες και αξιόπιστες πηγές, στο λογαριασμό του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης όχι απλώς δεν έμεινε τίποτα, αλλά βρέθηκε και «μαύρη τρύπα» αρκετών χιλιάδων ευρώ…


Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/