Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ποιος κορυφαίος θρακιώτης αθλητής κάθισε στα έδρανα της... Βουλής;

Όχι, δεν αποφάσισε να το ρίξει στην πολιτική. Άλλος ήταν ο λόγος που βρέθηκε στα μέσα στης εβδομάδα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μίλησε με τους εθνοπατέρες μας

    ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στα έδρανα της Βουλής ο... Κώστας Μπανιώτης. Όχι, δεν αποφάσισε ο κομοτηναίος άλτης του ύψους, που αναδείχθηκε πρόσφατα τέταρτος στον κόσμο, να βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής. Ωστόσο την Τετάρτη πέρασε την πύλη του Κοινοβουλίου και κάθισε στα έδρανα της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, δίπλα στους βουλευτές – μέλη της αλλά και τους συναθλητές του που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Κωνσταντινούπολης.

Εκεί οι πρωταθλητές μας είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν στους πολιτικούς τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους για το σήμερα και το αύριο του ελληνικού κλασικού αθλητισμού. Μάλιστα, ο Μπανιώτης μαζί με τον παγκόσμιο πρωταθλητή του ύψους Δημήτρης Χονδροκούκης και τον έβδομο στο επί κοντώ Κώστα Φιλιππίδη είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προπόνηση τους, για την έλλειψη κινήτρων στον αθλητισμό, αλλά και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Η πρόεδρος της Επιτροπής Χρύσα Αράπογλου και οι παρευρισκόμενοι βουλευτές άκουσαν με προσοχή και δεσμεύθηκαν να φέρουν τα θέματα αυτά στην Βουλή, πριν αυτή κλείσει για τις εκλογές. Το αν ωστόσο η κίνηση αυτή θα έχει αποτέλεσμα θα φανεί σε βάθος χρόνου.

«Αν δεν είχε έρθει το χρυσό μετάλλιο του Δημήτρη μάλλον δεν θα είμαστε εδώ», σχολίασε στην ομιλία του στην Βουλή ο Κώστας Μοανιώτης, που στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να στηριχθεί ο αθλητισμός σε βάθος. «Βρισκόμαστε πέντε μήνες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συζητάμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτή η κουβέντα θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό νωρίτερα. Τώρα μπορούμε να συζητήσουμε για το πως θα στηριχθεί ο αθλητισμός ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αθλητικά σχολεία, έχουν κοπεί τα κίνητρα και το εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθάει τον αθλητισμό. Εμείς είμαστε περαστικοί, ο αθλητισμός όμως θα υπάρχει πάντα, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τον συνεχίσουμε».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο προπονητής του κομοτηναίου πρωταθλητή Γιώργος Τσούγκος, είπε: «Πρέπει να διαμορφώσουμε πολίτες με συνείδηση. Ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η παιδεία είναι αξίες τις οποίες πρέπει να μεταφέρουμε στα παιδιά. Η ομοσπονδία δεν γνωρίζει πότε θα λάβει χρήματα από την πολιτεία προκειμένου να κάνει τον προγραμματισμό της και εμείς με την σειρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνουμε αυτά που πρέπει όχι τη στιγμή που πρέπει, αλλά όταν υπάρχουν λεφτά. Υπάρχουν και ζητήματα που δεν στοιχίζουν, όπως οι αποσπάσεις, οι οποίες καθυστερούν γιατί δεν υπάρχει βούληση. Το ζήτημα των ξενώνων του ΟΑΚΑ είναι εξίσου σημαντικό. Δεν είναι δυνατόν να υπολειτουργεί ένα κέντρο όπως το ΟΑΚΑ».

«Είναι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές μας θα μπορούσαν να λυθούν με ελάχιστο κόστος», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Δημήτρης Χονδροκούκης μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως μαθητής, αλλά και για το πως βιώνει σήμερα τον πρωταθλητισμό: «Είχα την τύχη να γυμνάζομαι με τον πατέρα μου και έτσι προσαρμόζαμε πάντα το πρόγραμμα μου ανάλογα με τις ανάγκες του σχολείου. Πηγαίναμε για προπόνηση 10 το βράδυ. Αν δεν γυμναζόμουν με τον πατέρα μου ίσως και να μην άντεχα. Αλλα παιδιά για αυτούς τους λόγους εγκαταλείπουν τον αθλητισμό». Και ο Κώστας Φιλιππίδης, με τη σειρά του, επισήμανε την ανάγκη που υπάρχει, η πολιτεία να σταθεί ουσιαστικά στους αθλητές: «Με αφορμή τις δηλώσεις του γγΑ Πάνου Μπιτσαξή θέλω να πω ότι οι επιτυχίες μας δεν είναι ουρανοκατέβατες, είναι αποτέλεσμα της τρέλας μας».

Όσο για το τι απάντησαν οι βουλευτές μας σε όλα αυτά; Η πρόεδρος της Επιτροπής Χρύσα Αράπογλου και όλοι οι παρευρισκόμενοι βουλευτές, αφού άκουσαν τους προσκεκλημένους τους, δεσμεύθηκαν να φέρουν στην Βουλή πριν αυτή κλείσει για τις εκλογές τόσο το θέμα του Αγίου Κοσμά, όσο και των κινήτρων. Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης χαρακτήρισε εγκληματική την στάση της κυβέρνησης στο θέμα του Αγίου Κοσμά. Ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Σάββας Εμινίδης και ο Γιάννης Ιωαννίδης από τη ΝΔ υποστήριξαν ότι καταβάλλεται προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων. Από λόγια, πολλά και παχιά λοιπόν από τους βουλευτές μας. Μένει να δούμε τι θα γίνει και από έργα...

 
Πηγή:  http://www.thrakisport.gr/