Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Επεισόδια στη Χαλκιδική για τη λειτουργία μεταλλείων χρυσού

Επεισόδια μεταξύ κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση και εργαζομένων σε αυτήν με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις τραυματίες

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΑΣ;

Επεισόδια, μεταξύ κατοίκων και εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» σημειώθηκαν στην περιοχή του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρία άτομα.

Όπως έγινε γνωστό, η ατμόσφαιρα δυναμιτίστηκε όταν 15 περίπου εργαζόμενοι στην εταιρία, στην πλειοψηφία τους αρχαιολόγοι και τοπογράφοι, μετέβησαν στην τοποθεσία «Σκουριές», όπου σχεδιάζεται να γίνει εξόρυξη χρυσού, προκειμένου να ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές εργασίες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Κώστας Γεωργαντζής, οι εργαζόμενοι δέχτηκαν ξαφνικά επίθεση με πέτρες και καδρόνια από κατοίκους της περιοχής, που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.

«Η εταιρεία είναι καθόλα νόμιμη. Τα επεισόδια προκλήθηκαν από ομάδα μεταφερόμενων ακτιβιστών και από μερίδα κατοίκων που αντιδρούν μόνιμα στην επένδυση. Εμείς δεν πρόκειται να φύγουμε. Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα της εταιρίας και το δικαίωμα στην εργασία των υπαλλήλων μας», δήλωσε ο κ. Γεωργαντζής.

Διαφορετική ήταν ωστόσο η εκδοχή της εκπροσώπου της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά της λειτουργίας των μεταλλείων, Κατερίνας Ιγγλέζη.

Σύμφωνα με την ίδια, οι 30 περίπου κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες προπηλακίστηκαν από 400 περίπου εργαζόμενους της επιχείρησης. «Με πρωτοβουλία των εκπροσώπων της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός», σήμανε συναγερμός και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία όλοι εργαζόμενοι (γύρω στα 400 άτομα), στην περιοχή των μεταλλείων. Μας προπηλάκισαν, μας έβριζαν, και ήμασταν απροστάτευτοι, αφού στο σημείο υπήρχαν μόνο τρεις αστυνομικοί. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία του τόπου μας από την καταστροφή», δήλωσε η κ. Ιγγλέζη.

Οι 400 εργαζόμενοι περιφρουρούν τα μεταλλεία, ενώ κάτοικοι των οικισμών Μεγάλη Παναγιά και Στρατονίκη, του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέκλεισαν από το απόγευμα τον επαρχιακό δρόμο Αρναίας - Ουρανούπολης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.