Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Επίθεση Πεταλωτή στον Mάκη Βορίδη προκαλεί ενδοκυβερνητική κόντρα

ΠΟΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΩΣ "ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ" Ο ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ;



Τοποθέτηση Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργου Πεταλωτή, με θέμα τις Απαλλοτριώσεις, στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 22.03.2012.



«Η ρύθμιση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που προβλέπει τη συγκέντρωση όλων των υποθέσεων της χώρας, που αφορούν στην οριστική τιμή μονάδος για τις απαλλοτριώσεις στο Εφετείο Αθηνών πρέπει να αποσυρθεί ως αντισυνταγματική, άδικη και η οποία θα επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από το σκοπό της θέσπισής της.

Πρώτον, πρόκειται για απαλλοτρίωση του δικαιώματος ιδιοκτησίας των πολιτών, το οποίο προστατεύεται συνταγματικά και μόνο κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η άρση του δικαιώματος αυτού. Συνεπώς, για τον πολίτη, η πλήρης αποζημίωση για την ιδιοκτησία του που προβλέπει το Σύνταγμα είναι ιερή διαδικασία, αφού χάνει την περιουσία του προς δημόσιο βέβαια όφελος. Άρα η διαδικασία επιβάλλεται να είναι προσιτή σε αυτόν, σύντομη χρονικά και δίκαιη. Δεν μπορώ λοιπόν να διανοηθώ πως είναι δυνατόν να υποχρεώνουμε τον πολίτη της Ορεστιάδας, της Φλώρινας ή της Ιεράπετρας για να πάρει την αποζημίωση για την περιουσία του που αναγκαστικά του απαλλοτριώνει το κράτος, να είναι αναγκασμένος να προσφεύγει σε Δικαστήριο της Αθήνας και όχι στο φυσικό Δικαστή της περιφέρειάς του, καταβάλλοντας υπέρογκες δαπάνες, δίχως να ωφελείται σε τίποτα το Ελληνικό Δημόσιο από τη διαδικασία αυτή.
Εξάλλου, συγκεντρώνοντας όλες τις υποθέσεις των απαλλοτριώσεων στην Αθήνα, αντί να επιταχύνουμε, αντίθετα, επιβραδύνουμε υπερβολικά την εκδίκασή τους από το ήδη άκρως επιβαρυμένο Εφετείο Αθηνών.

Δεύτερον, σχετικά με το επιχείρημα που ακούστηκε, για “πιθανή διαφθορά” σχετικά με τις υποθέσεις αυτές από τα περιφερειακά Δικαστήρια, δήθεν λόγω εντοπιότητας: Δεν αντέχει στη στοιχειώδη λογική ένας τέτοιος ισχυρισμός, αφού ως γνωστόν υπάρχει το κώλυμα εντοπιότητας των Δικαστών μόνον στα περιφερειακά Δικαστήρια. Στα περιφερειακά Δικαστήρια της χώρας, οι δικαστές υπηρετούν εκεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Ούτε φυσικά θα πρέπει να μπούμε στη λογική του να επιλέγουμε το πιο “αδιάφθορο Δικαστήριο”, με πρωτοφανή μάλιστα κριτήρια. Όταν γνωρίζουμε ότι σε μεγάλα Δικαστήρια υπάρχουν Δικαστές αμετάθετοι επί πολλά χρόνια.

Σχετικά με τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν και αφορούν υπερβολικές αποζημιώσεις, θα πρέπει να καταγγέλλονται και να διερευνώνται αυστηρά από τα αρμόδια Δικαστικά όργανα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Γιατί, όπως υπάρχουν υπερβολικές αποζημιώσεις, κατά τον ίδιο λόγο υπάρχουν και αποζημιώσεις χαμηλότερες από την πραγματική αξία των ακινήτων.

Για όλα αυτά ακριβώς και αποκλειστικά για λόγους Δικαίου, αλλά και πληρότητας της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων, προς όφελος και του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος, ζητώ να αποσυρθεί αυτή η διάταξη».