Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Οριστικό: στις 6 Μαΐου οι εκλογές

Προηγήθηκε υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ αναμένουμε και διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Την Κυριακή, 6 Μαΐου, θα γίνουν οι εκλογές όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.


Κατά την εισήγησή του, ο κ. Παπαδήμος ανακοίνωσε επίσης πως θα ζητήσει σύγκληση της νέας Βουλής στις 17 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00, ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, κληρονομιά, που αφήνει η απερχόμενη κυβέρνηση. «Σε αυτούς τους πέντε μήνες φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται, να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας», σημείωσε.

Παραδέχθηκε επίσης ότι υπήρξαν λειτουργικά προβλήματα και αρρυθμίες, ιδίως τους δύο πρώτους μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ προσδιόρισε τις προκλήσεις «για να ολοκληρωθεί και να εμπεδωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις».

Όπως διευκρίνισε ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2012, πρέπει να προετοιμαστεί να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2013-2016 και πρέπει να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε τις παραπάνω προκλήσεις «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» τον χειρισμό του οποίου, όπως επεσήμανε, πρέπει να αναλάβει η νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επισήμανε ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι για αυτήν, «που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».

Παράλληλα τόνισε ότι αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος της χρεοκοπίας και πως η κυβέρνηση διαμόρφωσε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη συνέχιση της προσπάθειας με το διττό στόχο της εξυγίανσης του κράτους και της διασφάλισης δημοσιονομικής σταθερότητας και της αποκατάστασης στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Κάλεσε ακόμη τους υπουργούς που θα είναι και υποψήφιοι για τις εκλογές να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους ως μέλη της κυβέρνησης και να μεριμνήσουν για την προεκλογική τους εκστρατεία, τονίζοντας ότι «ο δεύτερος στόχος δεν πρέπει να επιτευχθεί εις βάρος του πρώτου» και ότι «δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μια μέρα». Γι' αυτό, πρόσθεσε, ότι έως τις 6 Μαΐου, απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων και η προώθηση πολιτικών που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή.

«Οφείλουμε ως κυβέρνηση όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, να της παραδώσουμε ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές. Πρέπει να της δώσουμε ένα κράτος σε λειτουργία», κατέληξε.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Παπαδήμος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δεν έγιναν δηλώσεις. Ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι πρόκειται να τοποθετηθεί με το μήνυμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό το βράδυ, κατά πάσα πιθανότητα στις 20.00. Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών στις 6 Μαΐου.

.