Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που διόρισε ο Πεταλωτής διευθύντρια στις Φυλακές Κορυδαλλού

Η Μαρία Στέφη καλείται να διαχειριστεί μια φυλακή όπου οι συμπλοκές συμμοριών είναι καθημερινό φαινόμενο

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Η Μαρία Στέφη, με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτή σε παλαιότερη επίσκεψή του στο νοσοκομείο των φυλακών, θεωρεί ότι πρέπει να σταματήσει η έλευση νέων κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού

«Στην πολιτική, αν θέλεις να ειπωθεί κάτι, ρώτα έναν άντρα. Αν θέλεις να γίνει κάτι, ρώτα μια γυναίκα». Η ρήση ανήκει στη «σιδηρά κυρία» της Γηραιάς Αλβιώνος Μάργκαρετ Θάτσερ. Ανεξαρτήτως αν ήταν γνώστης της ή όχι ο κ. Γ. Πεταλωτής όταν τοποθετούσε την κυρία Μαρία Στέφη στη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού, το σίγουρο είναι ότι μόνο μια διευθύντρια με «σιδηρά θέληση» μπορεί να «επιβιώσει» στο σκληρότερο σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας. Από το 1969 που λειτούργησε, είναι πρώτη φορά που γυναίκα τοποθετείται σε αυτή τη θέση. Το κάστρο έπεσε, απομένει να αποδειχθεί αν ο πορθητής του είναι και ικανός τιμονιέρης.

Οταν η κυρία Στέφη ανέλαβε πριν από μία εβδομάδα τα καθήκοντά της ως πρώτης γυναίκας διευθύντριας στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, αντιμετώπισε ένα σκληρό επεισόδιο στην Δ' Πτέρυγα της φυλακής. «Είχε ξεφύγει ο έλεγχος μεταξύ των αλλοδαπών κρατουμένων και σπάσαν κεφάλια» μας είπε εμπιστευτικά παλαιό στέλεχος του Κορυδαλλού. «Η Μαρία τα κατάφερε. Εδωσε τις κατάλληλες οδηγίες, αφού προηγουμένως την είχαν γυρίσει από το σπίτι της, μπόρεσε να ελέγξει το επεισόδιο και να κάνει τις κρίσιμες μετακινήσεις για να υπάρξει ησυχία στις φυλακές». Αυτό ήταν και το πρώτο crash test για τους συναδέλφους της στον Κορυδαλλό, οι οποίοι μπορεί να την αποκαλούν «τσαούσα των φυλακών», κάπου μέσα τους όμως αμφέβαλλαν αν μπορεί να σταθεί σε αυτή τη θέση.

Η Μαρία Στέφη άρχισε να ασχολείται με τον χώρο των φυλακών μετά τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό το 1993. Τότε δεν προσελήφθη αλλά δικαιώθηκε με δικαστική απόφαση το 1999 και ο διορισμός της υπολογίστηκε αναδρομικά από τις 31 Δεκεμβρίου του 1993.

Απόφοιτος του Παντείου (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών), με μεταπτυχιακό στο Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, έχει συμμετάσχει σε προγράμματα εκπαίδευσης σωφρονιστικών υπαλλήλων, αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογής μεταναστευτικής πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπαλλήλου του Τμήματος Διοίκησης στις φυλακές Κορυδαλλού ασχολήθηκε με την εκτέλεση ποινών καθώς και με θέματα αλλοδαπών (απελάσεις, μεταφορές, εκδόσεις, παραμονή με όρους στη χώρα), ενώ παλαιότερα ήταν επιφορτισμένη με μεταγωγές κρατουμένων.

Η μεγαλύτερη κληρονομιά της, πράγματι, είναι το πέρασμά της από τη Γραμματεία των εισαγγελέων που εποπτεύουν τις φυλακές, αφού έτσι έζησε από κοντά όλες τις κρίσεις του Κορυδαλλού. Οι συνάδελφοί της τη χαρακτηρίζουν «καλή, με τσαμπουκά, με γνώση του αντικειμένου, αφού ξέρει πώς να αποφεύγει ακόμη και την παραπληροφόρηση που επικρατεί μεταξύ των κρατουμένων». Αλλοι πάλι είναι απαισιόδοξοι και λένε ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει λόγω του περίγυρου των φυλακών. Αναφέρονται ιδιαίτερα στο τρίπτυχο υπάλληλοι - δικηγόροι - υπουργείο.

Πάντως η ίδια η κυρία Στέφη δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει, όπως κάνει τα τελευταία δεκατρία χρόνια, τον σκληρό κόσμο του Κορυδαλλού. Το όραμά της για τη φυλακή είναι να υπάρχουν γιατροί για τους ασθενείς, ποιότητα φαγητού, καθώς και να σταματήσει η έλευση νέων κρατουμένων. «Οι φυλακές κλείνουν προς το παρόν», δηλώνει σε κάθε κατεύθυνση, «διότι δεν χωράμε πια...». Ευτυχής συγκυρία για τη θητεία της η ολοκλήρωση της δίκης για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, αφού μεταφέρθηκαν σε άλλες φυλακές οι κατηγορούμενοι «σκληροί κρατούμενοι», του Συνδικάτου του Εγκλήματος.

Περιγράφοντας τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της στη συγκεκριμένη θέση, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Μαρίνος Σκανδάμης επισημαίνει: «Ως διευθυντικό στέλεχος του σωφρονιστικού συστήματος η Μαρία Στέφη απέδειξε, μέσα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου κρατουμένων του Κορυδαλλού, ότι μπορεί με επάρκεια, ικανότητα, εργατικότητα και με αμέριστο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο κρατούμενο να διαχειριστεί τα ζέοντα προβλήματα του φυλακτικού χώρου. Η ανάθεση της διεύθυνσης της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας τής προσθέτει ευθύνες και είμαι βέβαιος ότι με τη φιλοπονία και τη μεθοδικότητά της θα τα καταφέρει».

Οσο για το αν είναι δύσκολο να τα καταφέρει στο σκληρό περιβάλλον του Κορυδαλλού, απαντά ότι «έχει αποδειχθεί και είναι κοινωνικό κεκτημένο ότι οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρνουν στα δυσκολότερα εργασιακά περιβάλλοντα».


Οι προκλήσεις
Οικογενειακή υπόθεση


Η Μαρία Στέφη, κόρη του πρώην διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού Γιώργου Στέφη, έχει μια σχεδόν καρμική σχέση με το σωφρονιστικό κατάστημα που ακόμη και σήμερα κυριαρχείται από το πρόβλημα του υπερπληθωρισμού των κρατουμένων - 2.400 άτομα -, ενώ το προσωπικό του ανέρχεται σε μόλις 200 υπαλλήλους.

Η 48χρονη επιστήμονας και μητέρα δύο παιδιών καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διεύθυνσης της μεγαλύτερης αντρικής φυλακής της χώρας, η οποία σπαράσσεται καθημερινά από συμπλοκές συμμοριών, περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών αλλά και τα πλέον ευφάνταστα σχέδια αποδράσεων.

Από μικρές στο σπίτι τους τόσο αυτή όσο και η αδελφή της, ειρηνοδίκης σήμερα, άκουγαν για τις περιπέτειες του πατέρα τους με τις αποδράσεις και τις συμπλοκές, και για τα πρωτοσέλιδα που συζητούνταν στην οικογένεια. «Ο Στέφης δεν λέρωσε ποτέ τα χέρια του, ακόμα και σήμερα μένει σε νοικιασμένο διαμέρισμα» δηλώνουν όσοι τον γνωρίζουν από κοντά.

Και σήμερα όμως η κατάσταση στις φυλακές φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχο... Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Γ' Πτέρυγα των φυλακών εδώ και έναν μήνα δεν γίνεται καταμέτρηση το μεσημέρι λόγω των συχνών επεισοδίων. Οι υπάλληλοι, που διεκδικούν ακόμη τα δεδουλευμένα του 2010-2011, αρνούνται να ανοίξουν την πτέρυγα το μεσημέρι διότι συνήθως επικρατεί πανικός όταν συμπλέκονται οι Αραβες και οι Κούρδοι.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/