Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Η ελληνοτουρκική μεθόριος, «αγκάθι» για τη Ζώνη Σένγκεν

Μια ανταπόκριση του Κώστα Καρκαγιάννη από τις Βρυξέλλες στην "Καθημερινή" που μάλλον πρέπει άμεσα να μας προβληματίσει


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Την εξαιρετικά μεγάλη πίεση που δέχονται τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν στην ελληνοτουρκική μεθόριο εντοπίζει η πρώτη έκθεση για την ορθή λειτουργία της συνθήκης Σένγκεν που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το «τσεκ απ» που διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι το τέλος Απριλίου του 2012, το τελευταίο τρίμηνο του 2011 εντοπίστηκαν περίπου 30.000 περιπτώσεις ανθρώπων που προσπάθησαν να διασχίσουν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν. Ποσοστό 75% εξ αυτών αφορά την ελληνοτουρκική μεθόριο, αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει «τη σημαντική πίεση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας της εισόδου στο έδαφός της μεγάλου αριθμού ατόμων από τρίτες χώρες, την ίδια στιγμή, όμως, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τις «σοβαρές ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα χορήγησης ασύλου και την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων». Παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά για να βελτιωθεί η κατάσταση και δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Καλεί δε την ελληνική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες ελέγχου των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της και να βελτιώσει την απορρόφηση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για τη διαχείριση της μετανάστευσης.


Επιχείρηση

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια επιχείρησης (DEMETER) που έγινε το διάστημα 24-30 Οκτωβρίου 2011 σε 21 κράτη-μέλη (μεταξύ άλλων δεν συμμετείχαν Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα) με σκοπό να εξακριβωθεί ποιες είναι οι βασικές διαδρομές που χρησιμοποιούν οι παράνομοι μετανάστες που ήδη βρίσκονται στο εσωτερικό της Ζώνης Σένγκεν, ποιες οι χώρες προέλευσης και σε ποιες χώρες θέλουν να καταλήξουν, οι περισσότεροι δεν είχαν εισέλθει από την Ελλάδα. Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 1.936 υπήκοοι τρίτων χωρών προερχόμενοι από 104 χώρες. Ο μεγαλύτερος αριθμός παράνομων μεταναστών εντοπίστηκε στη Γερμανία (360), την Ισπανία (290) και την Ουγγαρία (260). Βεβαίως κανείς δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί πόσοι θα είχαν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Η πλειονότητα των παράνομων μεταναστών είχε εισέλθει στη Σένγκεν στην Ισπανία (207), την Ελλάδα (180), την Κύπρο (161) και την Πολωνία (121). Οι κύριες χώρες προορισμού ήταν η Ισπανία (288), η Γερμανία (264) και η Αυστρία (140).

Στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τον Ιούνιο στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί της Ε.Ε. θα συζητήσουν τη γαλλογερμανική πρόταση για επαναφορά των μονομερών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν για διάστημα μέχρι 30 ημέρες. Την πρόταση είχαν καταθέσει τον Απρίλιο οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας και είχε θεωρηθεί ως μια προεκλογική κίνηση του κ. Νικολά Σαρκοζί. Ωστόσο, η πρόταση είχε απορριφθεί από την Επιτροπή και από αρκετά κράτη-μέλη και μετά την ήττα Σαρκοζί μάλλον θα πρέπει να θεωρείται «πεθαμένη».

.