Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Απάτη εκατομμυρίων ευρώ με εικονικά τιμολόγια στην Θράκη

Στην φυλακή με ποινή κάθειρξης ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο των μαρμάρων και είχε εκδώσει την τελευταία δεκαετία εικονικά τιμολόγια άνω των 25 εκατ. ευρώ


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό, η φοροδιαφυγή συνεχίζει να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Από ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ το περασμένο Σάββατο σε 73 νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια διαπίστωσε ότι τα 46 φοροδιαφεύγουν.


Δηλαδή έξι στις δέκα επιχειρήσεις εντοπίστηκαν με φορολογικές παραβάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, στις 46 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν 2.058 παραβάσεις ή διαφορετικά κάθε μία κατά μέσο όρο είχε διαπράξει 45 παραβάσεις.

Οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν τη μη έκδοση αποδείξεων και εισιτηρίων και μη απόδοση ΦΠΑ. Οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τώρα την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Στο μεταξύ έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν στελέχη του ΣΔΟΕ μέσω ανοίγματος λογαριασμών (στοιχεία που ελήφθησαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) εντοπίστηκε ηλικιωμένη γυναίκα με καταθέσεις που ξεπερνούν τα 16 εκατ. ευρώ. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι οι καταθέσεις δεν δικαιολογούνταν από τα ετήσια εισοδήματα της ηλικιωμένης.
Αντίθετα, μάλιστα, δήλωνε εισοδήματα... πείνας. Στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι πρόκειται για κύκλωμα τοκογλυφίας. Σημειώνεται ότι ενώ η έρευνα ήταν σε εξέλιξη, η 92χρονη γυναίκα απεβίωσε.

Η έρευνα στρέφεται σε συγγενικά της πρόσωπα. Οι ελεγκτικές αρχές φαίνεται πλέον να υποστηρίζουν και τους ελέγχους που διενεργούν ακόμα και τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγήθηκε στη φυλακή επιχειρηματίας από την Καβάλα που είχε εκδώσει την περίοδο 2001-2008 εικονικά τιμολόγια 26,4 εκατ. ευρώ. Ο επιχειρηματίας κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 9 ετών και υποχρεώθηκε στην καταβολή 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Ο επιχειρηματίας δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο μαρμάρων και οι λήπτες των εικονικών τιμολογίων ήταν από τη Μακεδονία και τη Θράκη.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/