Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Την θαλπωρή της οικογένειάς του απολαμβάνει πλέον ο Γιώργος Πεταλωτής

«Παραμένω ενεργός πολιτικά, αλλά έχω ανάγκη την ηρεμία» θα εξομολογηθεί σε συνέντευξή του στο «Χρόνο» που τον συνάντησε σε καφέ της πλατείας Κομοτηνής με την σύζυγό του, έχοντας αποδεχθεί νηφάλια το αποτέλεσμα της κάλπης που στέλνει το πρώην δεξί χέρι του Παπανδρέου εκτός Βουλής
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Το κινητό του δέχεται δεκάδες μηνύματα όπου αποτυπώνεται η έκπληξη ότι στον καταπράσινο νομό Ροδόπης που ξεχώριζε στον χάρτη της Ελλάδας, ο ίδιος δεν εκλέγεται. Μηνύματα στήριξης, αφοσίωσης, μηνύματα με χιούμορ, με αγωνία για το αύριο. Ο Γιώργος Πεταλωτής εν ενεργεία υφυπουργός Δικαιοσύνης μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν απαντά αλλά αναλώνει το χρόνο του συνειδητά στα αγαπημένα του πρόσωπα που τον στήριξαν. Στην γυναίκα του Κλεοπάτρα που του στέκεται πάντα διακριτικά, ουσιαστικά, ξεκάθαρα, την λατρεμένη κόρη του Αλεξάνδρα, τους φίλους καρδιάς και τους συνεργάτες του.

Δεν έχει πρόβλημα με την μη εκλογή του αναγνωρίζοντας ότι η ζωή διαγράφει κύκλους και πορείες, ότι τα σενάρια που διέγραφε στις ομιλίες του επιβεβαιώθηκαν ότι ήταν έτοιμος να νοιώσει την πικρία και την απογοήτευση του κόσμου που ξέσπασε κάνοντας άλλες επιλογές. Ο ίδιος ξέρει πολύ καλά ποιοι τον πούλησαν αμέσως, ποιοι ευεργετηθέντες του έστριψαν την πλάτη, ποιοι άνθρωποι από αυτούς που πρόταξε το κοινωνικό συμφέρον τον πολέμησαν και πως διαμορφώθηκε με άδικους όρους το παιγνίδι. Ισορροπημένος δηλώνει Κομοτηναίος και ικανοποιημένος που επιστρέφει σε ανοικτή αγκαλιά των «γυναικών» του, στην θαλπωρή της οικογένειά του, το υπήνεμο καταφύγιο όπου έχει να δει, να σκεφθεί και να ξαναοριοθετήσει τα πράγματα.

Το συναντήσαμε με λιακάδα να απολαμβάνει τον καφέ ήρεμα στην πλατεία της Κομοτηνής, χωρίς καμιά τάση να κρυφτεί, ή να αποφύγει κι εμάς τους …ενοχλητικούς δημοσιογράφους. Στην διαπίστωση από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα δεν δείχνει να τρομάζει κάθε άλλο, για τον ίδιο όλα είναι γεύσεις της ζωής που έλαχε να την ζήσει από πολιτικά πόστα ευθύνης σε καίριες και δύσκολες συγκυρίες μέσα από άχαρους ρόλους, αλλά και δεκάδες μεγαλειώδεις στιγμές με ηγέτες συναντήσεις κλπ. Μέχρι και το μνημόνιο και όσα έφερε για όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Του ζητάμε το σχόλιο για την μη εκλογή του και για το αποτέλεσμα που ήταν συντριπτικό κατά του ΠΑΣΟΚ, ως μια κραυγή αγωνίας και απελπισίας του κόσμου που είδε την πραγματικότητά του και την βολή του να θρυμματίζεται. «Νομίζω ότι τα αποτελέσματα που παρακολουθήσαμε σε πανελλήνιο επίπεδο μας κάνουν όλους πάρα πολύ προβληματισμένους και εμένα προσωπικά για το παρόν και το μέλλον της χώρας, βάζοντας το προσωπικό πολύ πίσω από όλα αυτά που συμβαίνουν σε πανελλήνιο επίπεδο. Σε μια διαφορετική εποχή είναι ξεκάθαρο ότι μια αποτυχία εκλογής στα βουλευτικά σίγουρα για μένα όπως και για τον κάθε έναν πολιτικά, θα ήταν πολύ διαφορετική ως προς την αντιμετώπιση. Είμαι ψύχραιμος και νηφάλιος. Στην εποχή της ισοπέδωσης των πάντων, στάθηκα, μπήκα μπροστά στον αγώνα. Για μένα ήταν μια επιλογή αυτή όπως επιλογή είναι να είμαι και πάλι μπροστά. Η κατάσταση για την χώρα μου με ανησυχεί πολύ περισσότερο από ότι για την προσωπική μου διαδρομή και νομίζω ότι αυτό θα είναι το ζητούμενο και για όλους μας.

Βλέποντας αποτελέσματα θα σχολίαζα ότι είναι τραγικά, σε ένα μέρος, με την Χρυσή Αυγή να βρίσκεται στο κοινοβούλιο και μάλιστα με μια σύνθεση πολύ διευρυμένη, με μια ψήφο καθαρά διαμαρτυρίας. Εκεί ήταν και η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά με ψήφο λογικής. Προβληματιζόμαστε όλοι και παρόλο που θεωρώ ότι είναι δείγμα υγείας η αμφισβήτηση, δεχόμενος ότι η σοφία του λαού είναι πάντοτε το ανώτερο επίπεδο της δημοκρατίας, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε η χώρα να μην μείνει ακυβέρνητη... Κυβέρνηση όμως για να γίνει θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, προϋποθέσεις ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής, ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο του να υπάρχει μια σταθερότητα και σοβαρότητα στην κυβέρνηση και με τις δυνάμεις αυτές όπως τις βλέπω διαταγμένες στη χώρα βρίσκω ότι όλα αυτά είναι υπό αμφισβήτηση».

Η ευχή του: «Εύχομαι οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, εύχομαι ακόμη και αυτοί οι οποίοι έδιναν τα ρέστα τους σε ένα υποτιθέμενο αντιμνημονιακό αγώνα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αριστερά κόμματα, να αντιληφθούν έστω και τώρα τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα μας, να δείξουν την στοιχειώδη υπευθυνότητα, αυτή που δεν έδειχναν προεκλογικά και φυσικά θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η χώρα να μπορεί σε άμεσο διάστημα να κυβερνάται. Να συνεχίσει να κυβερνάται, να μην κινδυνεύουν τα δημοσιονομικά μας, να μην κινδυνεύουν οι μισθοί και οι κοινωνικές παροχές και εκεί θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας».


Η μη εκλογή δεν σημαίνει ότι αποστασιοποιείται από την πολιτική ο Γιώργος Πεταλωτής κάθε άλλο. 

«Για μένα δεν έχει λήξει τίποτα εννοείται, είμαι ήσυχος με την συνείδησή μου σε πολύ μεγάλο βαθμό, είμαι πολιτικά ενεργός, ξέρω ότι πλήρωσα και εγώ ότι ταυτίστηκε το ΠΑΣΟΚ με την διαχείριση μιας πρωτοφανούς κρίσης. Πήραμε δύσκολα μέτρα, και μάλιστα εγώ προσωπικά ανακοίνωνα πολύ δύσκολα μέτρα, ο κόσμος μας ταύτισε με όλα αυτά και πιστεύω ότι η ασφάλεια που είχε ο Έλληνας πολίτης ότι την επόμενη των εκλογών θα υπάρχει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, του έδωσε την άνεση να ψηφίσει χαλαρά και μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο, κάτι όμως το οποίο αποδείχτηκε ότι δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο.

Σύντομα πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις, σ’ αυτές τις εξελίξεις πρέπει να είμαστε παρόντες όλοι. Το δικό μου κόμμα το ΠΑΣΟΚ πρέπει επιτέλους να οργανωθεί, θα πρέπει να βάλουμε νέες βάσεις οργάνωσης, να απευθυνθούμε με διαφορετικό τρόπο στο κόσμο, όλοι μαζί ακόμη και σε επίπεδο Ροδόπης, να μην ξανακάνουμε τα σφάλματα που έγιναν πολύ πρόσφατα στο παρελθόν και παρόλα αυτά είμαι αισιόδοξος γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η χώρα μας θα μείνει ακυβέρνητη, ότι η Ροδόπη θα μείνει χωρίς ισχυρές φωνές, έτσι όπως την βλέπω τουλάχιστον τώρα. Είμαστε εδώ.

Όλα τα σενάρια μιλούν για επανάληψη εκλογών.

-Δεν ξέρω, δεν θέλω να κάνω πρόβλεψη, αυτό που βλέπω είναι ότι δεν βλέπω να υπάρχει πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας με τις παρούσες δυνάμεις όπως βγαίνουν από αυτές τις εκλογές. Ο ελληνικός λαός διαμαρτυρήθηκε εντονότατα, εξέφρασε την οργή του και την αγανάκτησή του, την εξέφρασε με τρόπους που μας σοκάρουν όλους, ίσως είναι μια ευκαιρία μετά από αυτό να εκφραστεί δημιουργικά και παραγωγικά.

Επιστρέφω στην οικογένεια μου είπατε και οι δικοί σας τώρα θα σας χαίρονται περισσότερο…

-Αυτό είναι ένα δεδομένο που είναι προσωπικό εννοείται και ήταν μια ανάγκη και για μένα και για την οικογένειά μου. Είναι σημαντικό ότι την Δευτέρα των εκλογών βρίσκομαι στην πλατεία της Κομοτηνής με φίλους, με συνεργάτες, έχω δει πολύ κόσμο, δέχομαι βροχή τα μηνύματα, νομίζω ότι όλα αυτά είναι στα πλαίσια της δημοκρατίας και της πολύ ανθρώπινης κατάστασης και υπόστασης που ζούμε εδώ τουλάχιστον στην Κομοτηνή. Εδώ είναι ο τόπος μου, εδώ είναι ο τρόπος και ο ρόλος να υπάρχω και ρόλοι υπάρχουν πάντα και για όλους», θα πει ο εν ενεργεία υφυπουργός Δικαιοσύνης που πολύ σύντομα θα ιδιωτεύει ως μαχόμενος δικηγόρος.