Κυριακή 6 Μαΐου 2012

«Διεθνές Συνέδριο Τούρκων προγραμματίζεται να γίνει στη Δυτική Θράκη»…

Πραγματοποιήθηκε η σύνοδος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την Δυτική Θράκη παρουσία των δημάρχων Ιάσμου και Αρριανών Ροδόπης - και έβγαλε ειδήσεις


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ



Παρουσία των Δημάρχων Ιάσμου και Αριανών Ροδόπης, η τουρκική εθνοσυνέλευση εξέφρασε την «απόλυτη στήριξη των μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Μπιρλίκ και του περιοδικού Αζινλίκτσα, «πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ΚΙΤ της τουρκικής βουλής στην Άγκυρα, η 3η σύνοδος της Ομάδας Στήριξης της Δυτικής Θράκης, με τη συμμετοχή 70 βουλευτών από τα κόμματα ΑΚΠ, CHP και MHΡ, καθώς και επιτροπής από τη Δυτική Θράκη, η οποία επισκέφτηκε και τη Διεύθυνση Τούρκων του Εξωτερικού και Συγγενών Κοινοτήτων της πρωθυπουργίας».

Ειδικότερα, στα δημοσιεύματα, αναφέρεται:


«Διεθνές Συνέδριο Τούρκων στη Δυτική Θράκη»
«Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD), δικηγόρος Μπουρχανετίν Χακγκιουντέρ, δήλωσε: «Η στήριξη των πάνω από 70 βουλευτών ικανοποίησε με το παραπάνω και εμάς και τους συμπατριώτες μας στη Δυτική Θράκη. Η εθνική ταυτότητα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης εξακολουθεί να μη γίνεται δεκτή. Παρά το ότι το ΕΔΑΔ αποφάσισε πως η πινακίδα της ΤΕΞ πρέπει να αναρτηθεί ξανά, η Ελλάδα αντιστέκεται στην εφαρμογή της απόφασης. 604 άτομα επίσης που σε εφαρμογή του άρθρου 19 είχαν απολέσει την ιθαγένεια τους, ακόμη δεν την έχουν πάρει πίσω. Το εκπαιδευτικό είναι η ανοιχτή πληγή της Δυτική Θράκης. Μας πονάει ιδιαίτερα η εφαρμογή των δύο γλωσσών στα νηπιαγωγεία». Ο πρόεδρος του BTTDD παρουσιάζοντας τους συλλόγους Δυτικής Θράκης, ανέφερε πως «φέτος για πρώτη φορά σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στη Δυτική Θράκη Συνέδριο Γυναικών», ενώ γνωστοποίησε πως «το 2013 σχεδιάζει να οργανώσει στη Δυτική Θράκη Διεθνές Συνέδριο Τούρκων». Υπενθυμίζοντας δε, πως «υπάρχουν κάποια προβλήματα στην είσοδο των φοιτητών στα πανεπιστήμια», ανέφερε πως «το σύστημα των συνεντεύξεων για την είσοδο στα πανεπιστήμια μπορεί να φέρει αντίθετους τους μειονοτικούς πολίτες της Δυτικής Θράκης με το προξενείο της Κομοτηνής», σημειώνοντας πως «ο ετήσιος αριθμός των φοιτητών που έρχονται στην Τουρκία από τη Δυτική Θράκη δεν ξεπερνά τους 250».

«Πολίτες πρώτης κατηγορίας με τη βοήθεια της Τουρκίας»
Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή, άρχισε την ομιλία του λέγοντας πως «σας φέρνω χαιρετίσματα από την Δυτική Θράκη» και εξέφρασε τη «μεγάλη ικανοποίηση που νοιώθουν βλέποντας πως έχουν πίσω τους τη στήριξη της Τουρκίας». Ο κ. Καδή στην ομιλία του περιέγραψε με παραδείγματα τα προβλήματα που υπάρχουν στα θέματα της εκπαίδευσης των μουφτειών και των βακουφίων, και ανέφερε πως «οι πολίτες στη Δυτική Θράκη επιθυμούν να πάψουν να είναι πολίτες 2ης κατηγορίας και να γίνουν 1ης κατηγορίας και εξέφρασε την πίστη του πως αυτό θα το πετύχουν με την βοήθεια της Τουρκίας»


«Η Τουρκία είναι η Πατρίδα σας και το ΜΗΡ το σπίτι σας»
Ο αντιπρόεδρος του ΜΗΡ Φαρούκ Μπαλ, ανέφερε πως «κάποιος που έχει επισκεφτεί πολλές φορές την περιοχή ξέρει πολύ καλά τα προβλήματα που βιώνουν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης», και συμπλήρωσε πως «η Τουρκία είναι η πατρίδα σας και το ΜΗΡ το σπίτι σας», καθώς και ότι «είναι έτοιμοι να στηρίξουν χωρίς όρους οποιαδήποτε πρόταση στήριξης της Δυτικής Θράκης που θα έρθει στην βουλή». Επίσης, είπε, «μια χώρα στην οποία οι μουφτήδες δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους δεν μπορεί να είναι χώρα της Ε.Ε.».

«Στη δυτική Θράκη Τούρκος σημαίνει μουσουλμάνος»
Ο βουλευτής Ανδριανούπολης του ΑΚΠ Μεχμέτ Μουεζίνογλου, δήλωσε πως «είναι ανάγκη η Δυτική Θράκη και οι άλλες Βαλκανικές χώρες να μένουν περισσότερο στην επικαιρότητα». Ανέφερε πως «η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που παραμένουν πιστοί στις εθνικές και πνευματικές τους αξίες στα Βαλκάνια είναι σημαντική και για το μέλλον εκείνων των χωρών», και συνέχισε λέγοντας ότι «στη Δυτική Θράκη Τούρκος σημαίνει και μουσουλμάνος. Κανείς δεν χρειάζεται να ρωτήσει μετά «είσαι μουσουλμάνος;». Ακόμη, τονίζοντας την σημασία της εκπαίδευσης, είπε πως «τον τελευταίο καιρό η ποιότητα και το επίπεδο στα τουρκικά σχολεία της Δυτικής Θράκης έχει πέσει», και ότι «θα είναι επωφελής η οργάνωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους αδελφούς μας εκεί».


«Μητροπολίτης στην Προύσα, Αρχιμουφτής στη Θεσσαλονίκη»
Ο βουλευτής του ΜΗΡ Γιουσούφ Χαλάτσογλου ανέφερε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να υπερασπισθούνε οι βακουφικές περιουσίες στη Δυτική Θράκη και στο Αιγαίο», καθώς και οτι «είναι ανάγκη στις αποφάσεις που παίρνει η τουρκική βουλή να τηρείται η αρχή της αμοιβαιότητας». Ταυτόχρονα σημείωσε πως «τις περασμένες μέρες η Ελλάδα διόρισε έναν μητροπολίτη στην Προύσα. Αμοιβαία πρέπει να διοριστεί και ένας αρχιμουφτής στη Θεσσαλονίκη. Η Δυτική Θράκη είναι η ασφάλεια της Τουρκίας. Εάν υπάρξει ζημία εκεί, εμείς δεχόμαστε χτύπημα».

«Υποτροφίες για φοιτητές από τη Δυτική Θράκη»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος για την Διεύθυνση Τούρκων του Εξωτερικού και Συγγενών Κοινοτήτων Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας για τα σχέδια της Διεύθυνσης, είπε πως «θα δοθεί στους φοιτητές των συγγενών κοινοτήτων που σπουδάζουν στην Τουρκία, ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής για τις χώρες τους», υπογραμμίζοντας παράλληλα: «Καθορίσαμε φέτος τις υποτροφίες για τους φοιτητές που έρχονται από τη Δυτική Θράκη για τα τμήματα ιατρικής, θεολογίας και Τουρκικής γλώσσας. Τις υποτροφίες για τη σχολή θεολογίας θα τις κάνουμε μαζί με το Ίδρυμα Θρησκευτικών Υποθέσεων, και αυτές της ιατρικής μαζί με το Υπουργείο Υγείας. Δυτικοθρακιώτες που τελειώνουν λύκειο στην Τουρκία θα μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Υποτροφιών Ανατολία. Σε αυτούς τους μαθητές θα ζητείται βαθμολογία 60%. Επίσης, με συνεντεύξεις όταν αποφοιτούν, θα αξιολογείται εάν θα μπορέσουν ή όχι να είναι επωφελείς για την Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης».


Στη σύνοδο, συμμετείχαν: ο πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης Μπουρχανετίν κΧακγκιουντέρ, παλιοί πρόεδροι της BTTDD, πρόεδροι παραρτημάτων, μέλη του Τομέα Γυναικών, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή, ο αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και δήμαρχος Αριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ο αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, ο καταγόμενος από την Κομοτηνή βουλευτής Ανδριανούπολης του ΑΚΠ Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο Χακάν Τσαβούσογλου, ο αντιπρόεδρος του ΜΗΡ Φαρούκ Μπαλ, ο βουλευτής του CHP Τουράν Ταγιάν, οι βουλευτές του ΜΗΡ Γιουσούφ Χαλάτσογλου και Μπουλέντ Μπελέν, ο αντιπρόεδρος της Διεύθυνσης Τούρκων του Εξωτερικού και Συγγενών Κοινοτήτων Μεχμέτ Κιοσέ, καθώς και ο εργαζόμενος ως ειδικός στην Διεύθυνση αυτή Δυτικοθρακιώτης Ρετζέπ Πατσαμάν.

Εφημερίδα Μπιρλίκ & Περιοδικό Αζινλίκτσα

Πηγή: tourkikanea.gr