Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Συμπληρώνουν ενδεκάδα οι Θρακιώτες υποψήφιοι εκτός Θράκης

ΑΝ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΕΚΤΟΣ ΕΒΡΟΥ, ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ... ΘΡΑΚΙΚΑ, ΣΤΑΥΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ


         ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ




Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, καλό είναι να γνωρίζετε ότι όσοι θρακιώτες μένετε εκτός Θράκης και δεν έχετε φροντίσει να δηλώσετε ετεροδημότες για να ψηφίζετε στους τόπους κατοικίας σας τους υποψηφίους της περιοχής μας, ενδεχομένως να έχετε μία ακόμα ευκαιρία να ψηφίσετε... θρακικά. Βλέπετε ούτε ένα ούτε δύο είναι, αλλά ολόκληρη ενδεκάδα συμπληρώνουν οι υποψήφιοι με καταγωγή ή σχέσεις με την Θράκη, οι οποίοι ωστόσο κατεβαίνουν στις εκλογές της 6ης Μαΐου ως υποψήφιοι σε άλλες περιοχές της χώρας, πλην των τριών νομών του γεωγραφικού μας διαμερίσματος.


Τις πιο πολλές υποψηφιότητες, όπως είναι και αναμενόμενο, τις έχουμε στην περιοχή της πρωτεύουσας έχουμε ουκ ολίγες υποψηφιότητες. Η πρώτη και ίσως πιο προβεβλημένη από αυτές είναι του εβρίτη ηθοποιού Ρένου Χαραλαμπίδη με το ψηφοδέλτια της ΝΔ στην Β' Αθηνών. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο υπάρχει και δυνατότητα να βάλετε και δεύτερο θρακιώτικο σταυρό, αφού μετέχει και ο ξανθιώτης στην καταγωγή παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Αντώνης Αντωνιάδης. Ωστόσο, η ΝΔ δεν είναι η μόνη επιλογή ενός πρωτευουσιάνου που θα θελήσει να ψηφίσει... θρακικά. Εφόσον επιθυμεί να ρίξει ψήφο στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη, καλό θα ήταν να γνωρίζει ότι στο ψηφοδέλτιο θα συναντήσει πάνω – πάνω το όνομα της Σοφίας Ανδριοπούλου που κατάγεται από τον Έβρο, διατηρεί πολλές σχέσεις και με την Κομοτηνή των φοιτητικών της χρόνων αλλά σταδιοδρομεί στην Αθήνα. Μάλιστα, είχε διατελέσει για μερικούς μήνες βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, στην προπροηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και πριν διασπαστεί από αυτόν η ανανεωτική ομάδα του Κουβέλη. Στην Β' Αθηνών έχουμε όμως και άλλη επιλογή, αφού κατεβαίνει με το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Πολύζος, ο οποίος βέβαια δεν είναι θρακιώτης στην καταγωγή αλλά έχει άμεση σχέση με την περιοχή μας καθότι τυγχάνει καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου πανεπιστημίου Θράκης, μέχρι φυσικά να γίνει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας και από εκεί να λάβει την μεγάλη απόφαση για την κάθοδο στις εκλογές. Ο Πολύζος δεν είναι ο μόνος καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που εκτίθεται ως υποψήφιος. Καταρχήν έχουμε έναν πρώην καθηγητή και μάλιστα πρύτανη, που τυγχάνει μάλιστα και επίτιμος δημότης των μισών σχεδόν πόλεων της Θράκης, από την Κομοτηνή μέχρι (και) την... Ορεστιάδα. Ο λόγος φυσικά για τον Γιάννη Πανούση, που κατεβαίνει υποψήφιος με την Δημοκρατική Αριστερά στην Α' Αθηνών, δηλαδή στα στενά όρια του Δήμου Αθηναίων. Ωστόσο πέραν του Πολύζου και του Πανούση, υπάρχει άλλη μία ακόμα παρουσία καθηγητή του ΔΠΘ στα φετινά ψηφοδέλτια, εν ενεργεία μάλιστα και αρκετά γνωστού και στους αναγνώστες του thrakinews.gr. Ο λόγος για τον Διονύση Χιόνη που διδάσκει Οικονομικά στο Τμήμα ΔΟΣΑ Κομοτηνής και παλιότερα στη Νομική Σχολή, ο οποίος εκτίθεται ως υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Ηλεία, από όπου έλκει την καταγωγή του. Αν καταφέρει να εκλεγεί, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς θα κληθεί να εφαρμόσει στην πράξη όλα αυτά που τόσα χρόνια διδάσκει στους φοιτητές του αλλά και προτείνει με την πλούσια αρθρογραφία του και τις συχνές τηλεοπτικές παρουσίες του αναφορικά με την διαχείριση του μνημονίου.

Στις εκλογές αυτές έχουμε όμως υποψήφιο και άλλον Χιώνη, που επίσης έχει σχέση με την περιοχή μας. Ωστόσο αυτοί οι δύο δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Πρώτον, το επίθετο του ενός γράφεται με όμικρον, ενώ του άλλου με ωμέγα. Δεύτερον, ο ένας είναι απλά καθηγητής στην Θράκη ενώ ο άλλος κατάγεται από αυτήν. Τρίτον, έχουν τέτοια διαφορά ηλικίας που ο δεύτερος θα μπορούσε να είναι φοιτητής του πρώτου. Τέταρτον, ο ένας κατεβαίνει με τη ΝΔ και ο άλλος με το... ΚΚΕ. Πέμπτον, ο ένας χρειάζεται σταυρό, ο άλλος όχι. Και αυτό γιατί, έκτον, ο πρώτος όπως προαναφέραμε είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Ηλεία ενώ ο άλλος με αυτό του ΚΚΕ στο... Επικρατείας. Ο λόγος για τον Θοδωρή Χιώνη, γραμματέα της ΚΝΕ με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στην τρίτη θέση του Επικρατείας του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία πάντως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί εκλόγιμη. Άλλωστε, είναι πολύ πιθανό η θέση αυτή να μην αποδειχθεί εκλόγιμη ούτε για τον πρώην γραμματέα της ΠΑΣΠ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Νίκο Ανδρουλάκη που επίσης είναι στην τρίτη θέση του Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (και για αυτό δεν επιλέχθηκε τυχαία να οργώσει επί τρεις ημέρες τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου πριν την ομιλία Βενιζέλου στην Κομοτηνή).

Θρακιώτη έχει όμως και η ΝΔ στο Επικρατείας της, αλλά δεδομένα σε μη εκλόγιμη θέση. Ο λόγος για τον ξανθιώτη συνδικαλιστή Γιώργο Πετράκη που πήγε εκεί ουσιαστικά μετά από μεταγραφή από το... ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας μάλιστα πολλές πολιτικές αναταράξεις και φέροντας μέχρι και την παραίτηση του πρώην αντιπρύτανη του ΔΠΘ και πρώην βουλευτή Ξάνθης Φίλιππα Τσαλίδη από το κόμμα της ΝΔ.

Τέλος, μην ξεχάσουμε και τους δύο πρώην γενικούς γραμματείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θα εκτεθούν ως υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές, όπως άλλωστε είχαν πράξει και στις προηγούμενες, έχοντας προηγουμένως αφήσει το στίγμα τους στην περιοχή μας. Ο ένας είναι ο Χάρης Τσιόκας του ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε στην Θράκη στα μέσα της δεκαετίας του '90 και τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Μεταφορών, που θα εκτεθεί στην Β' Θεσσαλονίκης. Όσο για τον δεύτερο; Δεν είναι άλλος από τον δικηγόρο Μιχάλη Αγγελόπουλο της ΝΔ, που βάζει υποψηφιότητα στην μονοεδρική της Σάμου με την ελπίδα να εκλεγεί αφενός το κόμμα του πρώτο στο νησί και αφετέρου ο ίδιος στην πρώτη θέση μεταξύ των συνυποψηφίων του, ώστε να καταλάβει θέση στα έδρανα της Βουλής...


Πηγή: