Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Κλειστή η Περιφερειακή Ξάνθης μετά την καταστοφή στη Γέφυρα

ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ 
ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ





Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις με την καταστροφή που έχει υποστεί η γέφυρα της παράκαμψης Ξάνθης στο ύψος του Πετεινού, από την πρόσκρουση με εκσκαφέα.

Μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης επισκέφτηκε τη γέφυρα, το μεσημέρι της Πέμπτης, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Τεχνικής Υπηρεσίας Ζαχαρία Τσαπνίδη, προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος της ζημιάς.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος μηχανικός μπορεί οπτικά η ζημιά να φαίνεται μικρή σε σχέση με το μέγεθος της γέφυρας αλλά η πρόσκρουση με μεγάλη δύναμη κατέστρεψε σε 3 από τις 7 δοκούς της γέφυρας τους προεντατήρες, που είναι απαραίτητοι για τη στήριξη και αντοχή της γέφυρας.

Η περίπτωση κατεδάφισης παραμένει ορατή καθώς μηχανικοί του Δημοσίου εκτιμούν ότι η επισκευτή του σπασμένου οπλισμού είναι ιδιαίτερα δύσκολη και συνήθως, πιο δαπανηρή από την εκ νέου κατασκευή.

Συστήθηκε επιτροπή πραγματονγωμοσύνης

Όπως δήλωσε επί τόπου ο Αντιπεριφερειάρχης, άμεσα έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και συστήθηκε επιτροπή πραγματονγωμοσύνης, αποτελούμενη από εκπρόσωπο των Τεχνικών Υπηρεσιών, εκπρόσωπο του ΤΕΕ, εκπρόσωπο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ και της Τροχαίας προκειμένου να καταλήξει και επίσημα στο πόρισμα για το μέλλον της γέφυρας και τις αναγκαίες ενέργειες. Θεωρείται σχεδόν δεδομένο από μηχανικούς ότι η γέφυρα , εκτός εξαιρετικής έκπληξης, δεν μπορεί να επισκευαστεί.

Για πόσο καιρό θα κλείσει η Περιφερειακή;

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον για κάποιους μήνες θα πρέπει να κλείσει η Παράκαμψη Ξάνθης, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στους οδηγούς. Σε ότι αφορά στο κόστος του έργου, είναι πιθανό να υπάρξει εμπλοκή της ασφαλιστικής εταιρίας που καλύπτει το δομικό μηχάνημα, στην οποία εναπόκειται να κάνει τη δική της αναγγελία και πραγματογνωμοσύνη. Παράλληλα με το τεχνικό σκέλος, υπάρχουν και οι διαβουλεύσεις με τους νομικούς προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος κάλυψης των εξόδων αποκατάστασης αφού οι ζημιές οφείλονται σε ιδιώτη και θα απαιτηθεί μελέτη και τεχνικό έργο με διαδικασίες δημόσιου έργου.

Το έργο της παράκαμψης Ξάνθης

Οι υπέυθυνοι της Τεχνικής Υπηρεσίας βρήκαν και το σχετικό φάκελο του Έργου. Πρόκειται για ένα φάκελο που δημιουργήθηκε το 1996 , όταν ξεκίνησαν οι απαραίτητες ενέργειες, επί ημερών Π. Σαλτούρου και αποπερατώθηκε το 1999 όταν και εγκαινιάστηκε από τη Βάσω Παπανδρέου, δίνοντας σημαντική διέξοδο και ανακούφιση στην κυκλοφορία της πόλης.

Αποκλείστηκαν επιχειρήσεις

Τέλος, τα προβλήματα είναι σύνθετα καθώς επί της Παράκαμψης βρίσκονται πλέον καταστήματα και επιχειρήσεις και η διακοπή της κυκλοφορίας έχει αποκλείσει τους εργαζόμενους σε αυτές. Όπως αναφέρεται κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για όσους διέρχονται από και προς τον Πετεινό, εφόσον η κυκλοφορία έχει σταματήσει στον Περιφερειακό.