Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Φούχτερ μιλάει για την συνεργασία του με τον Στυλιανίδη

Σε συνέντευξή του στην Μαρία Αδαμίδου του οικονομικού ενθέτου του "Έθνους της Κυριακής" ο γερμανός εντεταλμένος για την Ελλάδα μιλάει μεταξύ άλλων για τις ΕΟΖ αλλά και για την σχέση του με τον Κομοτηναίο πολιτικό
        ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ




Από τη θεωρία στην πράξη περνά η συνεργασία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ δήμων και κοινοτήτων από την Ελλάδα και τη Γερμανία, με μεγάλο ενδιαφέρον και από τις δυο πλευρές, όπως τονίζει στο «Οικονομία» ο εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελάριου Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, ο κύριος Φούχτελ εντυπωσιάστηκε από τη θετική διάθεση των Ελλήνων δημάρχων και τις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις που έθεταν, ενώ δηλώνει ικανοποιημένος από το γεγονός ότι απέκτησε συνομιλητή στην κυβέρνηση τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος μπορεί να προωθήσει τα φλέγοντα ζητήματα.
Με την ιδιότητα του υφυπουργού Εργασίας στη Γερμανία, ο κύριος Φούχτελ σχολιάζει την πρόταση για υιοθέτηση των ειδικών οικονομικών ζωνών ως μια «ενδιαφέρουσα ιδέα».

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας από την τελευταία επίσκεψή σας στην Ελλάδα;
Παρατηρώ ότι υπάρχει διαρκώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον γι’ αυτήν τη συνεργασία που προωθούμε. Οι δήμαρχοι που έρχονται στις συναντήσεις είναι πολλοί και θέτουν πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα. Για παράδειγμα, ένα θέμα που μας απασχόλησε ήταν η Νάξος, όπου ως γνωστόν υπάρχει πρόβλημα με βουνά σκουπιδιών. Τέθηκαν αρκετά ερωτήματα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει κανείς ένα τέτοιου είδους πρόβλημα και πώς μπορεί να βοηθήσει κανείς στην επίλυσή του με αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο. Αρκετά γερμανικά κρατίδια ανταποκρίθηκαν και τώρα προσπαθούν να σκεφτούν τις επιλογές που υπάρχουν για να τις προτείνουν.
Στη Γερμανία οι ενώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης διαθέτουν μια ευρεία βάση δεδομένων με ειδικούς για κάθε ζήτημα, την οποία μπορούν τώρα να αξιοποιήσουν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συναδέλφων τους στην Ελλάδα.

Αρα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε περάσει στην επόμενη φάση της συνεργασίας μεταξύ των δήμων των δύο χωρών; Από τη θεωρία στην πράξη;
Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα τα οποία δεν μπορέσαμε να απαντήσουμε επιτόπου και τώρα που επιστρέψαμε στη Γερμανία προσπαθούμε να τα επεξεργαστούμε.
Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να γίνουν οι αδελφοποιήσεις. Θέλουμε αδελφοποιήσεις που βασίζονται στη φιλία, δηλαδή οι αδελφοί δήμοι πρέπει να αφιερώνουν χρόνο για να βρουν την απάντηση, να βρίσκουν τη σωστή προσφορά διαφορετικών λύσεων, από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν την κατάλληλη οι Ελληνες εταίροι.
Πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιλογής, όπως επίσης και να θέσουν προτεραιότητες. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιοχές όπου μπορεί κανείς να ασχοληθεί με την παραγωγή τσιμέντου, κρασιού και τον τουρισμό. Σε ποιον τομέα θα δοθεί προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους γερμανικούς δήμους;

Υπάρχει κάτι που σας εντυπωσίασε περισσότερο κατά την παραμονή σας στην Ελλάδα;
Με εντυπωσιάζει πάντα η διάρκεια και η επιμονή με την οποία μας προσεγγίζουν οι δήμαρχοι και οι άλλοι φορείς αναζητώντας πραγματικά λύσεις και συνεργασία. Περισσότερο με εντυπωσίασε η εμπειρία μου με τον πρόεδρο του ελληνικού ιατρικού συλλόγου, με τον οποίο επρόκειτο να συναντηθώ μια μέρα στις 11 η ώρα το βράδυ για να συζητήσουμε για θέματα συνεργασίας. Βρέθηκα «φρακαρισμένος» στο Σύνταγμα λόγω μιας διαδήλωσης και όταν του τηλεφώνησα για να τον ενημερώσω, θέλησε να με συναντήσει στη μία η ώρα τη νύχτα στο ξενοδοχείο. «Μέχρι τότε θα είσαι σίγουρα στο ξενοδοχείο και εγώ θα έρθω με τη μηχανή» μου είπε. Οντως βρεθήκαμε και κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική συζήτηση μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα.

Κάτι που σας απογοήτευσε;
Κατά τη διάρκεια των επαφών οι απαντήσεις δεν έρχονται πάντοτε αυτόματα και ορισμένες φορές είναι δύσκολο να διατηρηθεί όλη αυτή η διαδικασία επικοινωνίας. Χρειάζεται κανείς πολύ χρόνο για να επεξεργαστεί ορισμένα πράγματα. Πολλές φορές σκέφτομαι πόσο ωραία θα ήταν εάν μπορούσαμε να αντιδρούμε άμεσα, όπως απαιτούν οι περιστάσεις στην Ελλάδα, έτσι ώστε να γίνουν πολύ γρήγορα βήματα προόδου.

Οικονομικές ζώνες
Ενδιαφέρουσα ιδέα αλλά θέλει μελέτη
Στην Ελλάδα γίνεται αρκετή συζήτηση για τις ειδικές οικονομικές ζώνες. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό;
Θα ήθελα να αποφύγω να εμβαθύνω στο θέμα μιας και δεν είναι ούτε το αντικείμενό μου ούτε αρμοδιότητά μου. Είναι πάντως μια ενδιαφέρουσα ιδέα, εάν προσπαθούσε κανείς σε ορισμένους τομείς να προωθήσει τα πράγματα με λιγότερους που συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων και λιγότερη γραφειοκρατία. Η έκταση στην οποία θα υπάρξει πρόβλημα με τους εργαζομένους και το εργατικό δίκαιο, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασιστεί από το ελληνικό υπουργείο Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους.

Με τον Στυλιανίδη
Μελετάμε συνεργασίες σε πολλούς κλάδους
Πλέον έχετε έναν συνομιλητή στην κυβέρνηση, τον κύριο Στυλιανίδη. Πώς είναι η συνεργασία σας;
Για μένα είναι σαφώς μεγάλη ανακούφιση το γεγονός ότι πλέον έχω έναν πολύ συγκεκριμένο συνομιλητή στην κυβέρνηση, ο οποίος μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειές μας. Χωρίς τη δική του υποστήριξη δεν μπορούν να γίνουν γρήγορα κάποια πράγματα, για παράδειγμα, εάν ένα ζήτημα έχει «κολλήσει» σε κάποιο υπουργείο και οι δήμαρχοι έχουν υποβάλει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή του. Είναι μεγάλη βοήθεια να υπάρχει κάποιος άνθρωπος από την κυβέρνηση στον οποίο μπορείς να απευθυνθείς και να πεις «Παρακαλώ, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε αυτό το έργο που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν μπορεί να υλοποιηθεί ή όχι».
Επιπλέον και τα θέματα που προτείνει ο ίδιος, για παράδειγμα τη συνεργασία με think tanks και ιδρύματα, που θα επιταχύνουν και θα βαθύνουν τις σκέψεις για την εφαρμογή των έργων υποδομής. Μιλήσαμε ακόμη για ενέργεια και γεωθερμία, δύο θέματα για τα οποία υπάρχει μεγάλη εμπειρία στη Γερμανία, και επίσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και για τη χρήση της πληροφορικής. Υπάρχει ακόμη το θέμα του τουρισμού και με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο κύριος Στυλιανίδης αναφέρθηκε στη μετεκπαίδευση των εργαζομένων, κάτι που προκάλεσε το ενδιαφέρον των δικών μας δημάρχων.