Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Τόσα θα πάρουμε για το επίδομα θέρμανσης οι Θρακιώτες

Και οι τρεις νομοί Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου εντάχθηκαν στην Β' Ζώνη και θα πάρουν πιο λίγα από τους γείτονες Δραμινούς, που εντάχθηκαν στην Α' Ζώνη

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ 
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ;





Στη Β ζώνη για την κατανομή των επιδομάτων θέρμανσης, κατατάσσονται οι τρεις νομοί της Θράκης, γεγονός που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα λάβουν από 200 έως 300 ευρώ ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας τους.

Το επίδομα θα καθορίζεται από τα 100 έως και τα 400 ευρώ, ενώ παράλληλα θα αποκλείονται από τη χορήγηση όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό οι Π.Ε. της χώρας θα χωριστούν σε τέσσερεις ζώνες ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή,  με την Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο να κατατάσσονται στη Β ζώνη, στον μέχρι τώρα σχεδιασμό, γεγονός που σημαίνει ότι το επίδομα να είναι 200 ευρώ και να κλιμακώνεται έως τα 300 ευρώ με βάση το μέγεθος του νοικοκυριού.

 Η γειτονική Δράμα, κατατάσσεται στην Α ζώνη και ως εκ το επίδομα να είναι 300 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος και να αυξάνεται στα 340 ευρώ για δύο μέλη, στα 370 για τρία και στα 400 για τέσσερα και πάνω.

Τρόπος καταβολής: Το επίδομα θα χορηγηθεί στους δικαιούχους σε δύο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί στην αρχή της χειμερινής σεζόν, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Η καταβολή του επιδόματος με βάση το μέχρι σήμερα σενάριο σχεδιάζεταινα γίνει σε μετρητά και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως προέβλεπε παλαιότερο σχέδιο. Ωστόσο, η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης «σκοντάφτει» προς το παρόν στο γεγονός ότι θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 120-150 εκατ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

Τα στελέχη πάντως του υπουργείου εξετάζουν και εναλλακτικά σενάρια, ένα από τα οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προβλέπει την εφαρμογή ενός νέου συστήματος με βάση το οποίο τα νοικοκυριά θα εισπράττουν μέρος της διαφοράς του φόρου ή και ολόκληρο το ποσό μέσω του συστήματος «Ηφαιστος», το οποίο τηρούν οι βενζινοπώλες και στο οποίο καταγράφονται όλες οι καταναλώσεις πετρελαίου θέρμανσης.

Δεν αποκλείεται πάντως οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς πετρελαίου και τα στοιχεία τους, για να πιστωθεί το επίδομα στη συνέχεια στο λογαριασμό τους έπειτα από έλεγχο.

Εισοδηματικό κριτήριο: Το εισοδηματικό κριτήριο με βάση το οποίο θα καθορίζονται οι δικαιούχοι θα είναι συνάρτηση όλων των άλλων κριτηρίων, αφού τα στελέχη των κομμάτων θεωρούν ότι είναι αυθαίρετο να καθοριστεί συγκεκριμένο ύψος εισοδηματικού ορίου σήμερα, π.χ. στα 10.000 ή 20.000 ευρώ, αφού πρέπει να υπάρχει συνολική εικόνα των οικονομικών δεδομένων των νοικοκυριών και των συνθηκών διαβίωσής τους.

Παρ' όλα αυτά, παλαιότερο πόρισμα των υπηρεσιών του υπουργείου καθόριζε τα εισοδηματικά κριτήρια ως εξής: 
- για οικογένεια με ένα μέλος στα 8.000 ή 9.000 ευρώ
- για νοικοκυριά με δύο μέλη το όριο ορίζεται στα 13.000 ή 14.000 ευρώ
- για νοικοκυριά με τρία μέλη, το όριο είναι στα 15.000 ευρώ ή 16.000 ευρώ
- για νοικοκυριά με τέσσερα μέλη το όριο είναι 18.000 ευρώ ή 19.000 ευρώ
- για πενταμελή οικογένεια το όριο ορίζεται στις 20.000 ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, δεν αποκλείουν να συνυπολογιστούν και πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, υπερήλικες κ.ά.

Ωστόσο, η τελική απόφαση αναμένεται να «κλειδώσει» την επόμενη εβδομάδα, όσον αφορά τόσο τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις όσο και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, στο πλαίσιο της επικείμενης εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.