Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Η επίθεση στο Μπουργκάς σχεδιάστηκε στο εξωτερικό

Σάλο προκαλούν οι δηλώσεις του βούλγαρου γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, που έκανε αναφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ΗΠΑ, Αγγλία και Ισπανία

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





O γενικός γραμματέας του βουλγαρικού υπουργείο Εσωτερικών, Καλίν Γκεοργκίεφυποστηρίζει οτι η τρομοκρατική επίθεση εναντίον ισραηλινών πολιτών στη Βουλγαρία σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του στον βουλγαρικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Γκεοργκίεφ είπε ότι η Βουλγαρία ήταν μόνο «η πλατφόρμα» για την επίθεση.

«Η Βουλγαρία είναι τόσο ασφαλής χώρα, όσο ασφαλές είναι να πας κινηματογράφο στις ΗΠΑ, να μπεις σε λεωφορείο στο Λονδίνο, να επιβιβαστείς σε τρένο στην Ισπανία» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν τουρίστες από το Ισραήλ, στις 18 Ιουλίου, στο βουλγαρικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, Μπουργκάς, σκοτώθηκαν πέντε Ισραηλινοί  και ο βούλγαρος οδηγός.

Αναφορικά με την έρευνα για την επίθεση, ο κ. Γκεοργκίεφ τόνισε ότι «η επιχείρηση διεξάγεται από τη βουλγαρική Εισαγγελία και τις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες. Οι βουλγαρικές Αρχές συνδράμουν και ο κόσμος αυτήν την στιγμή εργάζεται για τη Βουλγαρία. Μας βοηθούν με κάθε τρόπο, ωστόσο εμείς είμαστε αυτοί που είμαστε άμεσα υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή της έρευνας».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας τόνισε ότι η έρευνα διεξάγεται μόνο από τις βουλγαρικές ειδικές υπηρεσίες και ότι οι ξένες υπηρεσίες απλά βοηθούν, σύμφωνα με το Sofia News Agency.

Μετά την επίθεση, βούλγαροι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της χώρας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ δήλωσαν ότι διεξάγεται «έρευνα σε πολλές χώρες και από πολλούς θεσμούς»και σε αρκετά δημοσιεύματα και γνώμες ειδικών διατυπώθηκε η θέση ότι από την έρευνα δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη, για πιθανούς συνεργούς, τον εγκέφαλο και τα κίνητρα της επίθεσης. Επίσης, υποστηρίχθηκε ότι η αμερικανική CIA και η ισραηλινή MOSSAD κρατούν τους βούλγαρους ερευνητές στο σκοτάδι και τους παρέχουν επιλεγμένη πληροφόρηση.

«Μας βοηθούν με κάθε τρόπο, αλλά εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την έρευνα» δήλωσε ο κ. Γκεοργκίεφ.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι μετά τη δημοσιοποίηση του σκίτσου του υποτιθέμενου δράστη που συντέθηκε με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών και με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, το βουλγαρικό υπουργείο έλαβε χιλιάδες πληροφορίες, ορισμένες από τις οποίες βοήθησαν το έργο των ερευνητών.

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιμένουν ότι η επίθεση σχεδιάστηκε από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Η Βουλγαρία τηρεί επιφυλακτική στάση όσον αφορά την υποστήριξη των ισχυρισμών αυτών και δεν έχει λάβει επίσημη θέση.

Η αρχική εκδοχή που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Τσβέταν Τσβετάνοφ ήταν ότι η επίθεση διαπράχτηκε από καμικάζι αυτοκτονίας που έφθασε από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με παρατηρητές και ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας, η εκδοχή φαίνεται ολοένα και λιγότερο αξιόπιστη και η πιο ορθή υπόθεση είναι ο δράστης να χρησιμοποιήθηκε ως ανθρώπινη βόμβα.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ στηρίζουν ευρέως την υπόθεση αυτή και γράφουν ότι ο νεαρός άνδρας δεν γνώριζε ότι θα σκοτωθεί και είχε αποστολή να τοποθετήσει σε ένα από τα τουριστικά λεωφορεία. Σύμφωνα με την ίδια εκδοχή, η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο σακίδιό του και ενεργοποιήθηκε με τηλεχειριστήριο.