Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ήθελαν να τον παραιτήσουν παράτυπα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ξάνθης


Ενώ τον κάλεσαν να συμμετάσχει στην Επιτροπή μετά “ανακάλυψαν” ότι έπρεπε να αποχωρήσει!

ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ 
ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ




«Επικαλούμενοι τον “Νόμο Καλλικράτη” προσπάθησαν να με απομακρύνουν και να με “καταργήσουν” παράτυπα από την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Ξάνθης. Πιέζοντας "άνωθεν" τον πρόεδρο της Επιτροπής, κο Παναγιώτη Ταρενίδη με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κου Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, θέλησαν να με απομακρύνουν από την συνεδρίαση, θέτοντας θέμα νομιμοποίησής μου σ' αυτήν λόγω της ανεξαρτητοποίησης μου από τον πλειοψηφώντα συνδυασμό του δήμου Ξάνθης, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο πρώτος» αυτά τόνισε μιλώντας στο ThrakiToday.com ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ξάνθης κος Απόστολος Αγκόρτσας σχολιάζοντας το γεγονός πως πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στην οποία ο ίδιος είναι εκλεγμένο μέλος της από το δημοτικό συμβούλιο, του αναφέρθηκε πως δεν μπορεί να παραμείνει σ' αυτό ως τακτικό μέλος, παρά μόνο ως παρατηρητής μετά και την ανεξαρτητοποίησή του από τον συνδυασμό του κ. Στυλιανίδη. 


Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κος Αγκόρτσας, «ο πρόεδρος της Επιτροπής κος Παναγιώτης Ταρενίδης εκλήθη από την δ/νση του δήμου και του ζητήθηκε να μην αποδεχθεί την παρουσία μου ως τακτικού μέλους της Επιτροπής παρά μόνο ως παρατηρητή στην συνεδρίαση επικαλούμενοι την ανεξαρτητοποίηση μου. Ο κος Ταρενίδης έθεσε παρουσία των υπολοίπων παρόντων μελών της επιτροπής, το θέμα της συμμετοχής μου ως τακτικού μέλους και της επιθυμίας που κόμιζε για την απομάκρυνσή μου, στα μέλη της επιτροπής.  Ενστάσεις προς τα λεγόμενα του κου Προέδρου, κατέθεσαν τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής επισημαίνοντας ότι ο κος Αγκόρτσας διορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και μόνο από αυτό μπορεί να αλλάξει.» 
  
Tο ζήτημα της παραμονής ή μη του κ. Αγκόρτσα στην Επιτροπή είναι θέμα για το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης, καθώς αυτό σε πρώτο χρόνο τον όρισε ως μέλος της Επιτροπής

Η συνεδρίαση ξεκίνησε κανονικά, με τον κ. Αγκόρτσα να καταθέτει επιστολή-πρόταση μετά από απαίτηση, όπως δήλωσε πολλών συμπολιτών μας, εκτός ημερησίας διάταξης με το θέμα της παράνομης κατάληψης των πεζοδομίων, προς συζήτηση στην Επιτροπή, το οποίο σχετίζεται επίσης με την αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων και πιο συγκεκριμένα των πεζοδρομίων και δρόμων της πόλης της Ξάνθης τα οποία έχουν καταληφτεί.

Πιο συγκεκριμένα στην αναφορά του, η οποία, πιθανόν, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο κος Αγκόρτσας αναφέρει τα εξής:  

Προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής                                                  Ξάνθη 24/09/2012
Υπόψη κου Παναγιώτη Ταρενίδη

Ο Δήμος μας αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τα πεζοδρόμια των δρόμων της πόλης μας.  Ενώ λοιπόν  ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ η κατασκευή πεζοδρόμιων για τη συνεχή, ασφαλή και χωρίς εμπόδια κυκλοφορία των πεζών σε όλη την επιφάνειά τους και τη χρήση τους από άτομα με ειδικές ανάγκες, εφόσον επιτρέπεται από τη μορφολογία του εδάφους, αυτοί αδυνατούν ως επί το πλείστον να τα χρησιμοποιήσουν ή λόγω της κατάληψής τους από σταθμευμένα οχήματα ή εξαιτίας των φθορών που παρουσιάζουν ή των απαγορευτικών κλίσεων της κατασκευής τους ή και των καταλήψεων τους από εμπορεύματα, κατασκευές κλπ.

Έχοντας λοιπόν υπόψη ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία :
1)    Ο Δήμος υποχρεούται να μεριμνά και να λαμβάνει μέτρα για την  απρόσκοπτη
πρόσβαση  στους κοινόχρηστους χώρους .
     
2)   Υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων και των  τεχνικών έργων που τα αποτελούν (κράσπεδα, ρείθρα, υπόστρωμα και επίστρωση ή επικάλυψη) είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων μπροστά στα οποία  βρίσκονται .

3)    Η κατασκευή, ανακατασκευή ή επισκευή των πεζοδρομίων, μπορεί να γίνεται από τον οικείο ΟΤΑ σε βάρος και για λογαριασμό είτε των ιδιοκτητών των παρόδιων ακινήτων είτε φορέων εκτέλεσης έργων εφόσον αυτά δεν έχουν κατασκευασθεί ή επισκευασθεί ακόμα ή δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές που ισχύουν για την κατασκευή ή επισκευή τους .

Κατόπιν αυτών και επειδή είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των δημοτών μας η ύπαρξη και λειτουργία πεζοδρομίων που πρέπει να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, προτείνω τη δημιουργία  κανονισμού  πεζοδρόμιων  και  Γραφείου Αποκατάστασης Πεζοδρομίων  στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας με  τις αρμοδιότητες, που υπαγορεύονται από τη σχετική  νομοθεσία. 
Αποστόλης Αγκόρτσας
Δημοτικός Σύμβουλος