Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Μετέτρεψαν τον Σταθμό Κομοτηνής σε... Μπούενος Άιρες

Πλήθος κόσμου αφέθηκε στους ρυθμούς του αργεντίνικου τάνγκο το βράδυ του Σαββάτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 
ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ






Η Κομοτηνή στους ρυθμούς του Αργεντίνικου τάνγκο…
Ταξίδι στον χρόνο, στον χώρο και στη μουσική έκαναν όσοι κατευθύνθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κομοτηνής. Στην ατμοσφαιρική αποβάθρα του σταθμού, σημείο συνάντησης και αποχωρισμού, αυτή τη φορά δεν κατευθύνθηκαν επιβάτες τρένου αλλά χορευτές τάνγκο!

Οι χορευτές έχουν λάβει θέσεις, ο σταθμάρχης σφύριξε στον σκοπό του αργεντίνικου τάνγκο και το ταξίδι στη μουσική και στον χώρο μόλις ξεκινά.
Οι καβαλιέροι έχουν επιλέξει τις ντάμες τους και μέσα σε λίγες στιγμές, δεκάδες σφιχταγκαλιασμένες φιγούρες στροβιλίζονται στους ήχους του μπαντονεόν που ακούγεται από τα ηχεία αυτής της αυτοσχέδιας φθινοπωρινής μιλόνγκα.
Μια μαγική βραδιά όπου οι ήχοι και οι εικόνες του αργεντίνικου τάνγκο κατάφεραν να μας ταξιδέψουν νοητά στο Μπουένος Άιρες, την πόλη όπου γεννήθηκε το τάνγκο ως χορός του δρόμου και όπου είχαν έρθει χιλιάδες μετανάστες από την Ευρώπη, με όνειρα για μια καλύτερη ζωή.
Η μακρινή λατινική Αμερική έχει έρθει όμως πολύ κοντά στην Ελλάδα. Η πόλη της Κομοτηνής τα τελευταία χρόνια,  χάρη στην ομάδα «Alma Libre», ζει στους ρυθμούς της Αργεντινής. Σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, οι χορευτές ζουν το πάθος, την πειθαρχία, επικοινωνούν με έναν σωματικό διάλογο και εναλλάσσουν παρτενέρ.
Ο πολιτιστικός σύλλογος «Alma Libre» δραστηριοποιείται στην Κομοτηνή από το 2006 και αποτελείται από άτομα όλων των ηλικιών που αγαπούν τη Salsa, το Tango Argentino και άλλους χορούς της Λατινικής Αμερικής.
Στην αρχή ξεκίνησε από μια μικρή παρέα ατόμων που αγαπούσε τους χορούς της Λατινικής Αμερικής και γενικότερα τον πολιτισμό της και είχαν ως στόχο να προσφέρουν στους ανθρώπους της περιοχής έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης που βασίζεται στην κοινωνική επαφή μέσω του χορού.
Ο Σύλλογος ξεκίνησε με είκοσι μέλη και αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα διακόσια, εκ των οποίων τον πυρήνα αποτελούν περίπου ογδόντα οι οποίοι είναι παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις.
«Alma Libre» σημαίνει ελεύθερη ψυχή, μια έκφραση που γεμίζει αισιοδοξία και που δεν επιλέχθηκε τυχαία από τα μέλη της ομάδας καθώς ,όπως αναφέρουν και οι ίδιοι, «για να μπορέσει κάποιος να χορέψει και να εκφρασθεί θα πρέπει η ψυχή του να είναι ελεύθερη και να έχει αφήσει πίσω του όλα τα βάρη της καθημερινότητας». Άλλωστε εκείνο που έχει να μάθει κανείς δεν είναι μια απλή ακολουθία βημάτων, αλλά μια ολόκληρη γλώσσα επικοινωνίας με δικό της λεξιλόγιο, γραμματική και απίστευτη εκφραστικότητα. Πρωτάρηδες και έμπειροι κινούνται κυκλικά σε ένα τρίλεπτο συναίσθημα της έντασης, του πάθους και του δράματος. Όσο δηλαδή διαρκεί ένα τραγούδι. Ο άντρας οδηγεί και η γυναίκα ακολουθεί, «δυο καρδιές» που κινούνται σα μία!
Βραδιές τάνγκο, οι γνωστές «μιλόνγκες» οργανώνονται από τον «Alma Libre» όλο και πιο εντατικά σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι τανγκέρος ενημερώνονται από το Facebook και τα mail για τα επόμενα ραντεβού και οι συναντήσεις όλο και αυξάνονται στην πόλη της Κομοτηνής.
Σε τανγκερίες μετατρέπονται καφέ και μπαρ της πόλης το χειμώνα και ανοιχτοί χώροι τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου οι συναντήσεις είναι ανοιχτές σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και έχουν προσελκύσει μέχρι τώρα πάρα πολύ κόσμο. Οι «μιλόνγκες» έγιναν μόδα κάνοντας το τάνγκο ένα χορό απόδρασης, εκτόνωσης και έκφρασης σε δύσκολες εποχές.
"Το τάνγκο είναι πλέον μέσα στην καθημερινότητα της πόλης μας, είναι μια παράμετρος στη ζωή μας, λένε χαρακτηριστικά τα μέλη της ομάδας.
"Η αλληλεγγύη των ανθρώπων. Αυτό είναι το τάνγκο", συμπληρώνουν. "Οι άνθρωποι σήμερα χάνουν την επαφή μεταξύ τους, απομονώνονται. Δυστυχώς, ξέχασαν ακόμη και την αγκαλιά ...; ενώ στο τάνκγο επιστρέφουν στις ανθρώπινες συμπεριφορές, που πάντα έχουν να κάνουν με την κατανόηση και την εμπιστοσύνη στο διπλανό σου".
Μια υπέροχη βραδιά ήταν αυτή του Σαββάτου με βαλς γεμάτα ρυθμό και μουσικότητα που κόβει την ανάσα.  Μουσικές και τραγούδια που έχουν μια υπόγεια θλίψη, έναν ρομαντισμό εκδηλωμένο με διακριτικότητα και μια αγάπη που προέρχεται από άλλες εποχές, πιο αθώες.
«Ας ερχόσουν για λίγο μοναχά για ένα βράδυ», ακούγεται από τα ηχεία και λίγη μόνο ώρα αργότερα, γύρω από την αυτοσχέδια «πίστα» στην αποβάθρα του σταθμού έχουν μαζευτεί δεκάδες θεατές.
Ο πιο ερωτικός και μαγικός χορός, το tango, προσέλκυσε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον. Ο κόσμος, που συνέρευσε ακόμα και από γειτονικές πόλεις (Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη) στην πρώτη υπαίθρια μιλόνγκα προκάλεσε την έκπληξη και των ιδίων των διοργανωτών. Η ατμόσφαιρα μοναδική και η εμπειρία πρωτόγνωρη για πολλούς. Το σίγουρο είναι ότι με τη λήξη αυτής της βραδιάς, το tango είχε αποκτήσει ακόμη περισσότερους φίλους στην πόλη της Κομοτηνής.
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες έφεραν και τις παρέες τους, άλλοι απλά είδαν κόσμο και... έμειναν! Και παρ' ότι οι ώρες περνούν, κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να φύγει. Οι περισσότεροι, μάλιστα, δοκιμάζουν να κάνουν μερικά χορευτικά βήματα, καθοδηγούμενοι από πιο έμπειρους ερασιτέχνες χορευτές - οι οποίοι, ντυμένοι αρμονικά στους ίδιους χρωματικούς συνδυασμούς, δεν χάνουν την ευκαιρία να διοργανώσουν μια σύντομη χορευτική επίδειξη. Ανάμεσα στους χορευτές στροβιλίζονται τα πιο απίθανα ζευγάρια. Δικηγόροι, καθηγητές πανεπιστημίου, γιατροί, μηχανικοί αυτοκινήτων, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες. Τι είναι αυτό που ενώνει τα διαφορετικά κοινωνικά στρώματα τους ρωτάω. «Εδώ είναι όλοι ίσοι. Δες το σαν μια γιορτή, γιατί όχι και ψυχοθεραπεία».