Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Δρομολογείται και το κλείσιμο του ΙΚΑ Ορεστιάδας!

Ήδη εστάλη στον αρμόδιο υπουργό επιστολή έξι κορυφαίων φορέων του Βορείου Έβρου, που επισημαίνουν τους λόγους που δεν πρέπει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ





ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
για το ενδεχόμενο κατάργησης του ΙΚΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Ορεστιάδα, 21-9-2012
Κύριε Υπουργέ,
Με λύπη και έκπληξη πληροφορούμαστε ότι δρομολογείται το κλείσιμο του ΙΚΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ!
Η παρούσα επιστολή συνιστά κραυγή αγωνίας για το παρόν και το μέλλον του Βορείου Έβρου, ο οποίος αργοπεθαίνει. Έχουμε δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα που επιβραδύνουν την ανάπτυξη του τόπου μας, ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που δεχόμαστε τον τελευταίο καιρό σχετίζεται με την απομάκρυνση των δημόσιων υπηρεσιών από την ευρύτερη περιοχή. Είναι απορίας άξιο από τη μία να επιδιώκεται, με τις πρόσφατες αλλαγές, η επιτάχυνση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών και από την άλλη να κλείνουν υπηρεσίες σε περιοχές με πληθυσμό άνω των 40.000 κατοίκων, όπως της Ορεστιάδας.
Με την ενδεχόμενη κατάργηση του ΙΚΑ Ορεστιάδας σε μια ιδιαίτερα πληγείσα από την οικονομική κρίση περιοχή, με πληθυσμό που ξεπερνά τους 40.000 κατοίκους, οι οποίοι είναι στα όρια των οικονομικών αντοχών τους, με την ανεργία να αγγίζει το 50% και την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής αναπτυξιακής προοπτικής, θεωρούμε ότι η απομάκρυνση της εν λόγω υπηρεσίας θα αποτελέσει ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα στους όρους διαβίωσης κι εργασίας στην περιοχή μας. Ήδη έχουμε δεχθεί τη συγχώνευση, απομάκρυνση, συρρίκνωση ή κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών, δυσχεραίνοντας τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών κι αποτρέποντας οποιαδήποτε επενδυτική σκέψη στον τόπο μας. Η κατάργηση του ΙΚΑ στην Ορεστιάδα, οδηγεί στην ερήμωση της περιοχής μας, μια και οι νέοι κυρίως, ήδη μεταναστεύουν, μη βρίσκοντας λόγους να δημιουργήσουν και να στήσουν τη ζωή και την οικογένειά τους εδώ.
Από τα παραπάνω, κύριε Υπουργέ, καθίσταται σε εμάς φανερό ότι η περιοχή μας για άλλη μία φορά θυσιάζεται ως Ιφιγένεια στον βωμό επικοινωνιακών εντυπώσεων. Με κάθε σεβασμό προς τις άλλες πόλεις της περιφέρειας που και αυτές υποβαθμίζονται στο όνομα της ευημερίας των αριθμών, σας εφιστούμε την προσοχή σε όσα αυτονόητα θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη όταν πρόκειται για την περιοχή μας:
Αναλυτικότερα, παραθέτουμε τα εξής:

Γεωγραφική ιδιαιτερότητα του Νομού Έβρου

Ο Νομός Έβρος, συγκρινόμενος με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο στενόμακρο σχήμα του, καλύπτοντας στο σύνολό του 4.242 τ.χλμ. Η πρωτεύουσα του Νομού (Αλεξανδρούπολη) βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο αυτού, ενώ το βορειότερο κατοικημένο σημείο του (Ορμένιο) απέχει από την πρωτεύουσα περί τα 200 χιλιόμετρα! Ο Έβρος είναι ο μοναδικός Νομός της Ελλάδας με αυτή τη γεωγραφική ιδιομορφία. Παράλληλα, η περιοχή του Β. Έβρου, στα όρια του πρώην Επαρχείου, είναι μεγαλύτερη σε έκταση από 17 νομούς της Ελλάδας και μεγαλύτερη σε πληθυσμό από 13 Νομούς. Σημειώνεται δε, ότι το 50% περίπου του πληθυσμού του Νομού κατοικεί στο βόρειο τμήμα του.
Επιπλέον, το οδικό δίκτυο που διατρέχει τον Νομό βρίσκεται σε άθλια κατάσταση στο μεγαλύτερο τμήμα του, δυσχεραίνοντας τις συχνές μετακινήσεις των κατοίκων. Δεδομένων και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα (παγετοί, χιόνια, ομίχλη και βροχές) η πρόσβαση είναι αρκετά δύσκολη στα περισσότερα σημεία κυρίως του βόρειου τμήματος, αποτρέποντας τις καθημερινές μετακινήσεις.

Εθνικοί λόγοι
Καθοριστικής σημασίας για την τοπική, και κατ’ επέκταση για την εθνική, οικονομία είναι η γειτνίαση της περιοχής με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, δύο χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες, στις οποίες οι επιτηδευματίες, λόγω συναλλαγματικής ισοτιμίας, υπερτερούν στο εμπόριο έναντι των Ελλήνων επιτηδευματιών. Οι πολίτες του Β. Έβρου βιώνουμε τη συνεχή απαξίωση και αποδυνάμωση του τόπου μας, την ίδια στιγμή που η γειτονική μας Αδριανούπολη με 250.000 κατοίκους θωρακίζεται από όλες τις απόψεις, καθώς το τουρκικό κράτος επέλεξε να πριμοδοτεί και να ενδυναμώνει με κάθε τρόπο τα σύνορα του.

Πληθυσμιακά κριτήρια

Συνοπτικά αναφέρουμε πως η Ορεστιάδα αριθμεί περί τους 40.000 κατοίκους, ενώ το ΙΚΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ 12.500 ασφαλισμένους, 2.500 συνταξιούχους, 1.500 ενεργές επιχειρήσεις, 1.000 οικοδομικά έργα εν ενεργεία, συνιστώντας μάλιστα την πιο παραγωγική περιοχή του Νομού. Οπότε, η επαφή με τις υπηρεσίες της Ορεστιάδας καθίσταται καθημερινή ανάγκη για τους κατοίκους του Δήμου Ορεστιάδας.
Κύριε Υπουργέ, εμείς οι πολίτες της Ορεστιάδας δεν είμαστε απλοί πολίτες, είμαστε πολίτες – ακρίτες. Στα χωράφια μας υπάρχουν οχυρωματικά έργα του Ελληνικού Στρατού! Η ύπαιθρός μας είναι σημαδεμένη με ναρκοπέδια, αμυντικές τάφρους και ηλεκτροφόρους φράχτες, ενώ παράλληλα, κάθε μέρα κλείνει και μία επιχείρηση. Αυτό που διεκδικούμε, συνεπώς, είναι η ενίσχυση της ακριτικής μας περιοχής με πρωτοβουλίες αναπτυξιακές, διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, της εργασίας, αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών.
Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας, εμείς επιμένουμε να αγωνιζόμαστε, έστω και με άθλιο οδικό δίκτυο, χωρίς ουσιαστική σιδηροδρομική σύνδεση και ένα υποβαθμισμένο κατ’ όνομα νοσοκομείο στον γειτονικό Δήμο του Διδ/χου που από το πιο ακραίο σημείο του Δήμου Ορεστιάδας απέχει περί τα 60κμ χωρίς υλικά περίθαλψης ασθενών και προσωπικό! Η αποστέρηση της περιοχής και από την παρουσία των Δημόσιων υπηρεσιών δίνει τη χαριστική βολή στις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης της Ορεστιάδας. Δημιουργεί άλλο ένα σοβαρό μειονέκτημα σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν ή να συνεχίσουν να διαβιούν στην πόλη, καθώς αυξάνεται σημαντικά το κόστος διαμονής με την υποχρεωτική μετακίνηση των πολιτών από την περιφέρεια της Ορεστιάδας στην πόλη του Διδυμοτείχου για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους. Σημειώνεται ότι στο Βόρειο κομμάτι του Έβρου κατοικεί ένας μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων οι οποίοι έρχονται σε συχνή επαφή με τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και είναι αδιανόητο να μεταβαίνουν στο Διδυμότειχο, δεδομένων και των προβλημάτων που ήδη έχουμε αναφέρει.
Κύριε Υπουργέ,
Αν θέλετε ανάπτυξη, αύξηση εσόδων για το δημόσιο και ευημερία κινηθείτε προς άλλη κατεύθυνση. Φροντίστε για την ανάσχεση των καραβανιών των καταναλωτών που καθημερινά γεμίζουν τα μαγαζιά της γειτονικής βουλγαρικής και τουρκικής πόλης, καθώς οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και στις δύο χώρες καθιστούν τον ανταγωνισμό των Ελλήνων ελεύθερων επαγγελματιών πρακτικά αδύνατο και τους καταδικάζουν στον μαρασμό και τέλος τη μετανάστευση που κινείται πλέον σε ρυθμούς της δεκαετίας του ‘60.
Η αύξηση της κατανάλωσης είναι η λύση. Η ολοκλήρωση, επίσης, των έργων υποδομής (οδικοί άξονες, αντιπλημμυρικά έργα) που έχουν βαλτώσει, θύματα της αδιαφορίας των υπευθύνων. Η στελέχωση του Νοσοκομείου με προσωπικό, η αύξηση του αστυνομικού προσωπικού με μεταθέσεις, και όχι δίμηνες αποσπάσεις, για την φύλαξη των συνόρων από τα κύματα λαθρομεταναστών, η τόνωση της αγροτικής οικονομίας και του μεταποιητικού τομέα. Τρέψτε το βλέμμα στα πραγματικά μας προβλήματα και μη μας δίνετε άλλο ένα χτύπημα.
Αυτά να προτείνετε και να λύσετε κύριε Υπουργέ, και εμείς, σύσσωμη η κοινωνία του Βορείου Έβρου αρωγοί σας. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που θα εξοικονομήσει εν τέλει το Δημόσιο από το κλείσιμο του ΙΚΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ και ενδεχομένως και άλλων υπηρεσιών που δρομολογείται να ακολουθήσουν στην περιοχή του Βορείου Έβρου. Οι πολίτες της Ορεστιάδας είμαστε στη βορειότερη εσχατιά της πατρίδας, 120 χλμ από την Αλεξανδρούπολη, 900 από την Αθήνα, χωρίς βιομηχανική ζώνη, με μόνη την αγροτική οικονομία να στηρίζει την περιοχή μας και οκτώ μήνες χειμώνα με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται στα ύψη. Έχουμε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές από την κατεξοχήν τουριστική νησιωτική Ελλάδα (π.χ Δωδεκάνησα) και τις γειτονικές χώρες αλλά εξακολουθούμε να παράγουμε έργο και να προσφέρουμε στον κοινό αγώνα της πατρίδας πολλές φορές και πέρα των δυνατοτήτων μας.
Μη μας τιμωρείτε επειδή επιλέξαμε να μείνουμε και να δραστηριοποιηθούμε στον τόπο μας.

Οι Φορείς:
1.            ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
2.            ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΟΡ/ΔΑΣ ΔΙΔ/ΧΟΥ
3.            ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
4.            ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
5.            ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
6.            ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΙΚΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ