Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Μίλησαν όλοι, ήρθε και η περίφημη "Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας" να βγάλει ανακοίνωση για την μειονοτική εκπαίδευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ "ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ", ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ




ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
22 Σεπτεμβρίου 2012
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, μετά λύπης μας παρακολουθούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μαθητές που τη σχολική χρονιά 2011-2012 δεν φοίτησαν στο νηπιαγωγείο αν και αυτό υπήρχε στο χώρο όπου διαβιούν, όσον αφορά στις εγγραφές τους στο δημοτικό σχολείο, για τη μαθητική και εκπαιδευτική χρονιά 2012-2013.
Ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν συσκεφτήκαμε και αρκεστήκαμε μόνο στη σύσκεψη της επιτροπής θεμάτων εκπαίδευσης, ήταν η αισιοδοξία μας ότι οι επαφές των βουλευτών μας στην Αθήνα, θα αποδώσουν καρπούς. Ωστόσο, μετά λύπης μας παρατηρούμε εκ νέου ότι το κράτος μας, η Ελλάδα που δεν αποδίδει καμία σημασία στις διεθνείς και διμερείς συνθήκες ούτε και στις αποφάσεις τους Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά στα μειονοτικά ζητήματα, δεν έχει επιχειρήσει κανένα βήμα μέχρι σήμερα προς την ίδρυση δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων, όπου η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται σε τουρκικά και ελληνικά. 
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης εξακολουθεί να διατυπώνει αιτήματα για της ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων, όπως προβλέπεται και στα σχετικά άρθρα της συνθήκης της Λοζάνης που καθορίζουν τα δικαιώματα της μειονότητας. Το εν λόγω αίτημα, το θέτουμε γραπτώς και προφορικώς εις γνώσιν των αρμοδίων είτε στην Αθήνα, είτε στην περιοχή μας, ουσιαστικά από της εκδόσεως του νόμου 3518/2006, που καθιστά τη φοίτηση στα νηπιαγωγεία υποχρεωτική, αρχής γενομένης από τη σχολική χρονιά 2007-2008.        
Η Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, είχε και παλαιότερα εκφράσει σχετικά αιτήματα. Δυστυχώς όμως, δεν λάβαμε μέχρι σήμερα καμία θετική απάντηση. Σε αυτό το σημείο, θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι το αίτημα της Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Εταιρίας Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ) για ίδρυση ιδιωτικού νηπιαγωγείου, δεν έχει απαντηθεί ακόμη, αν και έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από την κατάθεσή του.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης θα συνεχίσει να διατυπώνει αιτήματα σχετικά με την εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα στα νηπιαγωγεία όπου φοιτούν τα παιδιά της μειονότητας, εκπαίδευση που η μειονότητά μας δικαιούται, μέχρι και την ίδρυσή των εν λόγω νηπιαγωγείων.  
Από την άλλη πλευρά, λαμβάνοντας μετά λύπης μας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα παιδιά μας και το ψυχολογικό τραύμα που συνεπώς τους δημιουργήθηκε κατά την εγγραφή τους στο δημοτικό σχολείο, καλούμε τους γονείς που αναγκάσθηκαν να γράψουν τα παιδιά τους στα δημόσια νηπιαγωγεία λόγω της έλλειψης μειονοτικού νηπιαγωγείου, μετά από το νηπιαγωγείο, να στείλουν τα παιδιά τους στις «παιδικές ομάδες» του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, όπου αυτές υπάρχουν. 
Εν ολίγοις, εκθέτουμε τα αιτήματά μας με την εξής σειρά:
-Ίδρυση μειονοτικών νηπιαγωγείων
-Παροχή δίγλωσσης εκπαίδευσης σε τουρκικά και ελληνικά, με τρόπο εξισορροπημένο, στα δημοτικά νηπιαγωγεία όπου φοιτούν οι μαθητές της μειονότητας στην περιοχή μας, μέχρις ότου να ιδρυθούν τα μειονοτικά νηπιαγωγεία.
- Παραχώρηση άδειας στην ΠΕΚΕΜ για την ίδρυση ιδιωτικού σχολείου, με εκπαίδευση σε ελληνικά και τουρκικά.  
Είμαστε πολίτες συνδεδεμένοι με αυτή τη χώρα, που σέβονται τους νόμους, πληρώνουν τους φόρους τους και αποδίδουν αξία σε αυτή μέσω της εργασίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε τους ισχυρισμούς των κηδεμόνων περί «έλλειψης νηπιαγωγείων στα οποία η εκπαίδευση θα γίνεται σε τουρκικά και ελληνικά», κατά την εγγραφή των παιδιών τους στα δημοτικά σχολεία, ως μία παρέμβαση για την διεκδίκηση των πολιτικών δικαιωμάτων μας, της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στη μόρφωση.
Αρχής γενομένης από τη στιγμή που η φοίτηση στα νηπιαγωγεία κατέστη υποχρεωτική, συμπεριλήφθη και στη συνθήκη της Λοζάνης. Αυτό που επιθυμούμε από το κράτος μας είναι να τηρήσει τη δέσμευση που έθεσε με τη συνθήκη της Λοζάνης και να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ζητούμε από τη χώρα μας να επιτρέψει την ίδρυση νηπιαγωγείων δίγλωσσης εκπαίδευσης σε τουρκικά και ελληνικά. Η φοίτηση στα νηπιαγωγεία αποτελεί μια πολύ σημαντική περίοδο για την πρόοδο των παιδιών, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Επιθυμούμε τα παιδιά μας να μάθουν τα τουρκικά της Κωνσταντινούπολης και τα ελληνικά των Αθηνών, με βάση τις ανάγκες τους. 
Φτάσαμε μέχρι σήμερα με την πίστη ότι το κράτος μας θα επιφέρει κάποια λύση στο πρόβλημα. Αν και έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά, δεν έχει ωστόσο βρεθεί καμία λύση για την παροχή εκπαίδευσης σε τουρκικά και ελληνικά, ούτε και για το θέμα της εγγραφής στα δημοτικά σχολεία. Εμείς πρόκειται να παρακολουθήσουμε στενά το θέμα της δικαίωσης των δίκαιων αιτημάτων της μειονότητας.
Επί της ευκαιρίας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους γονείς που διατυπώνουν το δίκαιο αίτημα τους για την ίδρυση μειονοτικών νηπιαγωγείων που παρέχουν εκπαίδευση σε τουρκικά και ελληνικά καθώς και τους έλληνες συμπολίτες μας που στηρίζουν αυτό μας το αίτημα.