Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Καλώς τα τα κορίτσια! Φραγκουδάκη και Δραγώνα ξανά στην Θράκη

Επισκέφθηκαν τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας και τον Σύλλογο Δασκάλων Αποφοίτων ΕΠΑΘ Ροδόπης - Έβρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ 
ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 
ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ




Οι υπεύθυνες του «Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων» κα Άννα Φραγκουδάκη και κα Θάλεια Δραγώνα επισκέφτηκαν τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης και τον Σύλλογο Δασκάλων Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Ροδόπης-Έβρου. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης σχετικά με το θέμα έχει ως εξής: 
«ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ»
Οι υπεύθυνες του «Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων» Άννα Φραγκουδάκη και Θάλεια Δραγώνα επισκέφτηκαν την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012, στις 21:00, τον σύλλογό μας. Τις συνόδευαν η επιστημονικός σύμβουλος του προγράμματος Νέλη Ασκούνη και ο υπεύθυνος των ΚΕΣΠΕΜ Ανδρέας Νοταράς.   
Στην σύσκεψη, που είχε ως κύριο θέμα την μειονοτική εκπαίδευση, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερκάν Ρουσέν, ο Αντιπρόεδρος Οσμάν Ισμαήλ, η Γεν. Γραμματέας Αϊφέρ Μουσταφάογλου, ο Ταμίας Χαλίτ Μεχμέτ και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Σαλίχ Κουράκ και Χουσεΐν Χαφίζ Αχμέτ. Η Άννα Φραγκουδάκη και η ομάδα της περιέγραψαν αναλυτικά το πρόγραμμα και τις δραστηριότητές τους στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης. 
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης εξέφρασαν τα προβλήματα και τις προσδοκίες σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση, υπογράμμισαν κυρίως την ανάγκη λειτουργίας μειονοτικών νηπιαγωγείων που σήμερα αποτελούν κομμάτι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και επεσήμαναν ότι η εκπαίδευση που θα παρέχουν τα μειονοτικά νηπιαγωγεία πρέπει να είναι στην Τουρκική και στην Ελληνική γλώσσα σύμφωνα με την Συνθήκη της Λοζάνης και τις Διεθνείς Συνθήκες.
Η Άννα Φραγκουδάκη δήλωσε πως η ίδια δεν είναι κατά του να παρέχεται εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα, σημείωσε ότι βλέπει θετικά την δίγλωσση εκπαίδευση αλλά επεσήμανε ότι η Συνθήκη της Λοζάνης δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες καθώς και στις εκσυγχρονιζόμενες παγκόσμιες συνθήκες. Η κα Φραγκουδάκη σημείωσε ότι η Συνθήκη της Λοζάνης είναι μια Συνθήκη του περασμένου αιώνα και συνεπώς μια μειονοτική εκπαίδευση που βασίζεται σε αυτήν δε μπορεί να εξασφαλίσει την προσδοκώμενη επιτυχία. Η κα Φραγκουδάκη ανέφερε τα μοντέλα της δίγλωσσης εκπαίδευσης που εφαρμόζονται στην Αμερική και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα είναι χρήσιμο ένα εκπαιδευτικό μοντέλο κατά το οποίο Τουρκογενείς και Ελληνογενείς δάσκαλοι θα διδάσκουν ταυτόχρονα τα μαθήματα στους μαθητές. Επίσης, η Άννα Φραγκουδάκη και η ομάδα της επεσήμαναν ότι η ΕΠΑΘ ήταν μια πληγή που αιμορραγούσε χρόνια και το κλείσιμό της ήταν μια σωστή απόφαση.
Κατά την διάρκεια της δίωρης συνάντησης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης και η ομάδα της Άννα Φραγκουδάκη αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με την πιθανότητα ένταξης στο πρόγραμμα σεμιναρίων βελτίωσης ελληνομάθειας για τα μέλη του Συλλόγου που είναι απόφοιτοι των τουρκικών πανεπιστημίων. 
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Δασκάλων Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Ροδόπης-Έβρου σχετικά με την επίσκεψη έχει ως εξής:
«ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ» 
Οι υπεύθυνες του «Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων» Άννα Φραγκουδάκη και Θάλεια Δραγώνα επισκέφτηκαν την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012, στις 18:00, τον σύλλογό μας. Τις συνόδευαν η επιστημονικός σύμβουλος του προγράμματος Νέλη Ασκούνη και ο υπεύθυνος των ΚΕΣΠΕΜ Ανδρέας Νοταράς.
Στην σύσκεψη με κύριο θέμα το «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων» έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμπραχήμ Μεχμέτ, ο Αντιπρόεδρος Φαήκ Μπίνμπαση, ο Γεν. Γραμματέας Ριτβάν Δελή Χασάν, ο Ταμίας Χασάν Μπεκίρ Ουστά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ιντρίς Χασάν και Σαδίκ Ισμαήλ.
Η Άννα Φραγκουδάκη και η ομάδα της περιέγραψαν αναλυτικά το πρόγραμμα και τις δραστηριότητές τους στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Δασκάλων.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα διήρκησε περίπου δύο ώρες. Ο πρόεδρος του συλλόγου μας ανέφερε ότι τα βιβλία του ελληνόγλωσσου προγράμματος θα έχουν μπει μέχρι το τέλος της εβδομάδας στα σχολεία ενώ εξέφρασε ότι το ίδιο πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατόν και με τα βιβλία του τουρκόγλωσσου προγράμματος.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων εξέφρασαν τα προβλήματα και τις προσδοκίες σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση, υπογράμμισαν κυρίως την ανάγκη λειτουργίας μειονοτικών νηπιαγωγείων που σήμερα αποτελούν κομμάτι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και επεσήμαναν ότι η εκπαίδευση που θα παρέχουν τα μειονοτικά νηπιαγωγεία πρέπει να είναι στην Τουρκική και στην Ελληνική γλώσσα
Η κα Άννα Φραγκουδάκη δήλωσε ότι η ίδια δεν είναι κατά του να παρέχεται εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα, σημείωσε ότι βλέπει θετικά την δίγλωσση εκπαίδευση, τόνισε μάλιστα ότι σε πρώτη φάση θα μπορούσαν οι μειονοτικοί νηπιαγωγοί να διδάξουν στους μαθητές τα μαθήματα ταυτόχρονα στην τουρκική και στην ελληνική γλώσσα.»