Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Ξάνθης και οι προσωπικότητες που θα τιμηθούν

Αντίστροφη μέτρηση 
για την 4η Οκτωβρίου

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ 
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ;




Με τη λαμπρότητα που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, η πόλη της Ξάνθης θα γιορτάσει την εβδομάδα που ξεκινά, την 93η επέτειο της απελευθέρωσης της Ξάνθης από το βουλγαρικό ζυγό.


Η επέτειος της 4ης Οκτωβρίου 1919, που ουσιαστικά αποτελεί την ιστορική απαρχή της σταδιακής εξόδου των Βουλγάρων από τη Θράκη μέχρι την επίσημη ενσωμάτωση όλης της Θράκης το 1920, θα συνδυαστεί με διάφορες εκδηλώσεις εκτός από τις καθιερωμένες καταθέσεις στεφάνου και την παρέλαση μαθητικών και στρατιωτικων τμημάτων (και όχι πλέον Δοκίμων Αστυφυλάκων).

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής – που συνεδρίασε υπό άκρα μυστικότητα- για τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που θα τιμηθούν στην ετήσια εκδήλωση που διεξάγεται πριν την παρέλαση, στο Δημαρχείο της πόλης.

Δύο τιμητικές διακρίσεις στην καθιερωμένη εκδήλωση

Οι πληροφορίες του XanthiPress.gr αναφέρουν ότι τη φετινή χρονιά θα τιμηθούν δύο συμπολίτες (αντί του ενός που συνηθίζεται) και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται για ένα γνωστό επισήμονα και εικαστικό καθώς και μια πρώην Πρόεδρο μεγάλου πολιτιστικού οργανισμού. Περισσότερα στοιχεία δεν είναι δυνατόν να δωθούν προκειμένου να μην διαταραχθεί η μυστικότητα μέχρι την έγκρισή τους από το Δημοσικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Κατά τα άλλα, την παραμονή της επετείου, ο Δήμος Ξάνθης έχει προγραμματίσει μια σημαντική εκδήλωση στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης με την ομιλία του Πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή με θέμα «Χαρίσιος Βαμβακάς: Ένας ευπατρίδης πολιτικός και διπλωμάτης – Η Ελληνική Θράκη 1919-1920». Ταυτόχρονα, από τη πρώτη του μήνα μέχρι τις 10 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από τη συλλογή του Δημήτρη Μαυρίδη με θέμα «ΘΡΑΚΗ 1919-1920». Τον πανηγυρικό της ημέρας στην επίσημη δοξολογία θα εκφωνήσει ο φιλόλογος συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος.