Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Βγήκε ήδη το πρώτο "όχι" Δημοτικού Συμβουλίου στα Χρυσωρυχεία Θράκης και ήταν ομόφωνο!!!

Σήμερα συζητούν στην Αλεξανδρούπολη, αύριο στην Κομοτηνή, μεθαύριο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά ήδη κάποιοι έλαβαν απόφαση

ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΟΙ






Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης» για την δημιουργία μεταλλευτικής και μεταλλουργικής μονάδας παραγωγής χρυσού στην περιοχή του Περάματος Έβρου συζητήθηκε την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας - Σαπών.

Στην αίθουσα του συμβουλίου είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι αντιδρούν και αυτοί στην εγκατάσταση ορυχείων χρυσού στην περιοχή. Άλλωστε το θέμα... αφορά άμεσα και τις Σάπες, στην περιοχή των οποίων υπάρχει κοίτασμα ανάλογο με αυτό του Περάματος.

Όλη η περιοχή δυνητικό ορυχείο

Εισήγηση για το θέμα έκανε η κα Σούλα Δραγουμάνη, εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής επιτροπής κατά του χρυσού, η οποία τόνισε ότι για δεύτερη δεκαετία επιχειρείται η αδειοδότηση μεταλλευτικής και μεταλλουργικής μονάδας παραγωγής χρυσού στην περιοχή του Περάματος Έβρου.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, όλοι οι λόφοι γύρω από τις Σάπες εκλαμβάνονται από την εταιρεία ως μεταλλείο και ο Δήμος Μαρώνειας - Σαπών δείχνει να πολιορκείται ασφυκτικά από παντού.

Η παραγωγή χρυσού αποτελεί μια βαριά, ενεργοβόρα, υδροβόρα, μεταλλευτική και χημική βιομηχανία. Η εν λόγω εταιρεία, σημείωσε, επιχειρεί να μετατρέψει την περιοχή του λόφου του Περάματος σε χώρο απόθεσης κυανιούχων κυρίως τοξικών αποβλήτων με στόχο την απόληψη ελαχίστων συγκριτικά ποσοτήτων χρυσού, ένα έως τρία γραμμάρια χρυσού και αργύρου από έναν τόνο κοιτάσματος.

Δεδομένης της αυξητικής τάσης του χρυσού στα χρηματιστήρια που έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στα 1700 δολάρια ανά ουγκιά καθίστανται εκμεταλλεύσιμες ακόμα και περιεκτικότητες της τάξεως του μισού γραμμαρίου ανά έναν τόνο κοιτάσματος.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά στόχο πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις στην περιοχή και τη μετατροπή τους σε ορυχεία.

Ελάχιστα τα οφέλη για τους κατοίκους και τη χώρα

Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία περιορίζονται στις θέσεις εργασίας όσες και σε μια μικρομεσαία επιχείρηση με μισθούς των 500 και 800 ευρώ με ορίζοντα οκταετίας και τη φορολογία των εταιρειών. Καθώς το μεταλλείο είναι ιδιωτικό στο Πέραμα δεν προβλέπεται καν η καταβολή του πενιχρού μισθώματος των δημοσίων μεταλλείων που είναι στο 1% της αξίας του παραγόμενου χρυσού.

Η κα Δραγουμάνη επισήμανε πως δυστυχώς η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστων χωρών που δεν διαθέτουν νομικές ρήτρες στα μεταλλευτικά δικαιώματα, και ο εθνικός πλούτος, όπως είναι τα κοιτάσματα χρυσού και αργύρου αξίας ορισμένων δις ευρώ εκχωρούνται για εκμετάλλευση σε ξένες εταιρείες χωρίς να διασφαλίζεται στοιχειωδώς το δημόσιο συμφέρον, οπότε τα κέρδη πάνε στις εταιρείες και οι ζημιές στο δημόσιο και κατά επέκταση στους πολίτες.

Το Δημοτικό συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα την πρόταση της εταιρείας, ενώ ο Δήμαρχος κ. Ηλίας Ιωαννάκης θα βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα, όπου θα θίξει το θέμα του χρυσού μαζί με άλλα θέματα που άπτονται του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών, όπως η αποψίλωση των Δημοσίων υπηρεσιών.