Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Το φεστιβάλ της ΦΕΞ για το Χατζιδάκι βρίσκει «στέγη» στην Περιφέρεια αλλά και κτίριο...


H  αδυναμία του Δήμου να διοργανώσει το Χατζιδάκειο αλλά και η εξαιρετικά ποιοτική διοργάνωση της ΦΕΞ το οδηγεί στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 
& ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


H  συνεχιζόμενη αδυναμία του Δήμου Ξάνθης να διοργανώσει το Χατζιδάκειο αλλά και η εξαιρετικά ποιοτική διοργάνωση της ΦΕΞ εδώ και 5 χρόνια στο Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκη» φαίνεται ότι οδηγεί το φεστιβάλ στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου»,ως γνωστό, είχε προκαλέσει πολιτική αναταραχή καθώς ξεκίνησε με προτροπή του Δήμου Ξάνθης ώστε να διοργανώνεται από τη ΦΕΞ σε αναβίωση του Χατζιδάκειου, με τη χρηματοδότηση του Δήμου. Τελικά το φεστιβάλ έγινε πράξη με κάθε μεγαλοπρέπεια αλλά ο Δήμος είχε αρνηθεί τη χρηματοδότηση την πρώτη χρονιά και είχε αποφασίσει να διοργανώσει δικό του φεστιβάλ, αλλά τελικά δεν συνέβη ούτε αυτό.

Το κενό αυτό και την αδυναμία του Δήμου φαίνεται ότι συμπληρώνει η Περιφέρεια αφού μετά από συνεργασία της ΦΕΞ με την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης στη φετινή 5η διοργάνωση, του Οκτωβρίου, καλύπτεται μέρος του προϋπολογισμού της διοργάνωσης από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Η συνεργασία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η απαρχή μιας στενότερης σχέσης όσον αφορά στην υποστήριξη της διοργάνωσης της ΦΕΞ με εντονότερο τρόπο.

Ουσιαστικά, αφού η «Στέγη» του Δήμου Ξάνθης δεν έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει το Χατζιδάκειο, η ΦΕΞ με τη συνδρομή της Περιφέρειας θα υλοποιήσει την αναβάθμιση και τη μεγαλύτερη προβολή της πόλης, μέσω του Φεστιβάλ για το μεγάλο Μάνο Χατζιδάκη, με στόχο να προσλάβει ακτινοβολία στη ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων.


 Θα βρει Στέγη στο σπίτι του Χατζιδάκη ;...

Στο βάθος του ορίζοντα βρίσκεται φυσικά το αναπαλαιωμένο ιστορικό κτίριο της κατοικίας του μεγάλου συνθέτη, τα έργα στο οποίο ολοκληρώνονται από την Περιφέρεια. Όπως φαίνεται να προκύπτει από τα σχέδια της Αντιπεριφέρειας η «Οικία Χατζιδάκη» θα αποτελέσει την «καλλιτεχνική στέγη» του νέου μεγάλου θεσμού, δίνοντας ξεχωριστή οντότητα στο Φεστιβάλ και αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νέο χώρο τέχνης και εκδηλώσεων, στο ιστορικό κτίριο.



Το εισαγωγικό κείμενο και το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων από τη ΦΕΞ.

Στη Ξάνθη, την πόλη που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις εδώ και 5 χρόνια η ΦΕΞ έχει αναλάβει και πραγματοποιεί το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι».
Ταξιδεύοντας με τη μουσική του Μάνου, το Φεστιβάλ έχει ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη. Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε. Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία ο Μάνος άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν.
Αναζητήσαμε τους φίλους και συνεργάτες του Μάνου. Μας παρουσίασαν τη δουλειά τους και μίλησαν γι’ αυτόν. Έχουμε καταγράψει περισσότερες από 15 ώρες συνεντεύξεων.
Για το Μάνο και την Ξάνθη μας έχουν μιλήσει έως τώρα, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Δημήτρης Βερνίκος, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιώργος Μιχαλισλής, ο Ηλίας Λιούγκος, ο Γιώργος Χρονάς, ο Νίκος Κυπουργός, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Νένα Βενετσάνου, η Έλενα Μουζάλα, η Έλλη Πασπαλά…
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Εκθέσεις, Κινηματογραφικές προβολές, Συναυλίες, Πάνελ, Ραδιοφωνικά αφιερώματα και πολλά happenings για μικρούς και μεγάλους.
Φέτος και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ενώ το πρόγραμμα έχει κλείσει τον πρώτο του κύκλο, στον επαναπρογραμματισμό για τα επόμενα πέντε χρόνια η καινοτομία του Φεστιβάλ έγκειται στην προσωπικότητα που καλείτε να υποστηρίξει το Φεστιβάλ, το Νίκο Κυπουργό και τηνουσιαστική συμμετοχή των νέων και των μουσικών τμημάτων των πανεπιστημίων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

“Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων”
Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης
έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Σταθόπουλου
Ο Δημήτρης Σταθόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1946 και κατοικεί στην Ξάνθη. Από το 1970 έχει πάρει μέρος σε διάφορες εκθέσεις. Έχει σκηνογραφήσει θεατρικά έργα, εικονογράφησε βιβλία και φιλοτέχνησε πορτρέτα Θρακιωτών δημιουργών. Έργα του βρίσκονται σε συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και σε πολλές δημοτικές πινακοθήκες.
«...στα νέα του έργα επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο, σημαντικό και αξιόλογο δημιουργό ο οποίος έχει κατακτήσει τα εκφραστικά του μέσα και ο οποίος καταγράφοντας με αγάπη στιγμές και απόψεις του καθημερινού κόσμου, δίνει μια σειρά από έργα δυνατά, λιτά, πάρα πολύ σημαντικά. Ανεπιφύλακτα έχουμε να κάνουμε με ένα φτασμένο δημιουργό και σημαντικό καλλιτέχνη».
Χαρης Καμπουρίδης, Ιστορικός Τέχνης
Επιμέλεια Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης Μουσειολόγος
Στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, και στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου  «+ Βιβλία Καφετζή»
Διαρκεί έως τέλη Νοεμβρίου.
Εγκαίνια Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 στις 19.00 στο βιβλιοπωλείο  «+ Βιβλία Καφετζή»

... καθημερινά

Γνωριμία με την τοπική ιστορία - Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη
Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.
Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ.             25410 25421      . Αρχή περιπάτου στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

… στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
2-3 πράγματα που ξέρω για…  το cinema το θέατρο – τη φωτογραφία…
Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τέχνης; Ο τρόπος που παρακολουθούμε αλλά και πώς και με πιο τρόπο συμμετέχουμε σε κάθε παραγωγή; Θεωρητικά αλλά και τεχνικά ζητήματα.
Κόστος συμμετοχής για κάθε μήνα 10€ για τους ακροατές.
Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχή στο τηλ.             2541025421       και στους υπευθύνους των εργαστηρίων. 

Τρίτη 9 & Τετάρτη 10 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης

Ο Artaud θυμάται τον Hitler και το Cafe Roman
του 
Tom Peuckert  σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καντιώτη
Σκέψεις για το κείμενο
Ο (εσωτερικός) μονόλογος του Tom Peuckert. Ο Artaud θυμάται τον Hitler και το Cafe Roman, εξ ολοκλήρου επινοημένος, στηρίζεται σε ένα πραγματολογικό δεδομένο: Από την ψυχιατρική κλινική Rodez του Παρισιού, όπου είχε εισαχθεί, λίγο μετά τα σαράντα του χρόνια (αρχής γενομένης από το 1937), ο θεωρητικός του «Θεάτρου της σκληρότητας» (1935) συντάσσει ένα σύντομο κείμενο-αφιέρωση στο βιβ,ίο του Les NouvellesRevelations de lEtre (Gallimard, 1956) με ημερομηνία την «3η Δεκεμβρίου 1943» και αποδέκτη τον Adolf Hitler. Του υπενθυμίζει την πρώτη τους συνάντηση τον Μάιο του 1932, «κάποιο απόγευμα στο Cafe Roman» στο Βερολίνο, και παρακαλεί τον θεό «να του δίνει την χάρη του». Ισχυρισμός ασφαλώς παραισθητικός. Το CafeRoman υπήρξε πράγματι ο γνωστότερος χώρος συνάντησης καλλιτεχνών και διανοουμένων την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Τραγούδι, Andre Maia  - Τσέλο, Αλέξανδρος Μποτίνης – Ηθοποιός, Νίκος Παντελίδης.

Παρασκευή 12  Οκτωβρίου και ώρα 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Παρουσίαση της Γενιά του ’30 -  Σπυρόπουλος & Μαυροϊδής .
Συνεχίζονται και στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 οι παρουσιάσεις των ζωγράφων της γενιάς του ‘30  με την Κική Χριστοδούλου, μουσειολόγο - ιστορικό τέχνης.
Γιάννης Σπυρόπουλος – Γιώργος Μαυροϊδής
Εισηγητές της αφηρημένης τέχνης ο πρώτος και ενός ιδιαίτερου και προσωπικού εξπρεσιονιστικού ύφους ο δεύτερος, συνέβαλλαν αποφασιστικά στην εξέλιξη της ελληνικής τέχνης.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου & ώρα 19.00  / πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «+ Βιβλία Καφετζή»  
Με 24 γράμματα και όχι μόνο  « Νίκος Γκάτσος & Μάνος Χατζιδάκις»  από το αρχείο της ΕΡΤ
Κάθε Τρίτη με καφέ, κρασί και εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο...
Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα.  

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ | Μέρος:1
Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στον ποιητή ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ αποτελεί μια αφήγηση της στιχουργού και συντρόφου του ΑΓΑΘΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ για αυτή την ξεχωριστή παρέα, καλλιτεχνών, (ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ,  ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ, ΝΙΚΟ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ, ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ κ.ά.),   που σύχναζε στο πατάρι του ΛΟΥΜΙΔΗ, χαρακτήρισε με τις δημιουργίες της μια ολόκληρη εποχή στην Ελλάδα με εμφανείς επιδράσεις ως τις μέρες μας... 

Παρασκευή 19 έως και την Τρίτη 23 Οκτωβρίου
Μουσικές Συναντήσεις στην «Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»
Καλεσμένοι στο φετινό Φεστιβάλ που έχει ως στόχο τη χάραξη της νέας του στρατηγικής, είναι ο Νίκος Κυπουργός, ως συντονιστής του Φεστιβάλ και καθηγητές και φοιτητές από μουσικά  τμήματα πανεπιστήμιων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
Ακόμη μουσικά σχολεία, σχολές και ωδεία αλλά και μουσικοί θα συζητήσουν για το μέλλον του φεστιβάλ και την αξιοποίηση των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη.
Τέλος το κοινό έχει και τη δυνατότητα ν’ απολαύσει ρεσιτάλ των φοιτητών καθώς και άλλες συναυλίες.
Καλεσμένη στο φετινό Φεστιβάλ η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.
Πληροφορίες στο αναλυτικό πρόγραμμα.

Τετάρτη 24 έως & Κυριακή 28 Οκτωβρίου & ώρα 21.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Θεατρική παράσταση «Έρως & ψυχή»
Θέατρο & ποίηση. Μια παράσταση της Σοφίας Σαββίδου σε κείμενα των Κοκτώ, Τσέχωφ, Πολυδούρη, Καβάφη, Ρίτσο…
Ερμηνεύουν οι Χρύσα Ξανθοπούλου, Ρένα Τσόλου Καραγιάννη, Αγάπη Καραγιαννίδου, Φάνης Χατζημιχαήλ.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου  και ώρα 21.00 στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ
 «με τη γεύση της παρέας στα χείλη»
Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ.) και το Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ. σας προσκαλούν σε μια μουσική βραδιά με τραγούδια του Γιώργου Φραντζολά.
Συμμετέχουν η Άννα Φραντζολά και ο Γιώργος Καραγιαννίδης στο τραγούδι, ο Χάρης Ξυλάς στα σαξόφωνα, ο Δημήτρης Φραγγατζής στο βιολί και ο Κωνσταντίνος Φραντζολάς στα πλήκτρα.
Θα ακουστούν τραγούδια από τους δίσκους «Νύχτα από σεντέφι», «Εδώ ξυπνούν τα όνειρα» και από τις άλλες δισκογραφικές δουλειές του Γιώργου Φραντζολά.
«με τη γεύση της παρέας στα χείλη».


Τρίτη 30 Οκτωβρίου & ώρα 19.00 / πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «+ Βιβλία Α. Καφετζής»  
Με 24 γράμματα και όχι μόνο  « Νίκος Γκάτσος & Μάνος Χατζιδάκις» από το αρχείο της ΕΡΤ
Κάθε Τρίτη με καφέ, κρασί και εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο...
Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα.

 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ | Μέρος:2
Σε αυτό το επεισόδιο συνεχίζεται το αφιέρωμα στον ποιητή ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ. Παρουσιάζονται αποσπάσματα από ποιητικές του συλλογές, ενώ φίλοι και συνεργάτες του μιλούν για το έργο και την προσωπικότητά του. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ, η ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ, ο ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ, ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφουν την προσωπικότητα του ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ, θυμούνται στιγμές που έζησαν κοντά του και αναφέρονται σε περιστατικά χαρακτηριστικά του ιδιαίτερου χαρακτήρα του…