Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Όσα έγιναν στην ημερίδα του Φόρουμ Θράκης στην Αθήνα

Από τα επεισόδια έξω από το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι τα όσα συζητήθηκαν εντός αυτού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ




Με ηχηρές παρουσίες, σημαντικές παρουσίες, ενδιαφέροντα διάλογο και αρκετές αντιδράσεις εντός και εκτός του χώρου της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 24/9 σε αίθουσα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα η ημερίδα του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης με θέμα : «Ευκαιρίες Ανάπτυξης στην Κρίση – Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Θράκη, το σημαντικότερο γεωπολιτικά κομμάτι της Ευρώπης».

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μετ' εμποδίων, εξαιτίας συγκέντρωσης που πραγματοποίησε έξω από το κτήριο το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο. Στην αντι-συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 300 άτομα που με συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την Θράκη» έκαναν γύρω – γύρω το οικοδομικό τετράγωνο όπου στεγάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, κλείνοντας για μικρά χρονικά διαστήματα τους κεντρικούς δρόμους Πανεπιστημίου, Σταδίου και τις καθέτους Εδουάρδου Λω και Ομήρου. Μάλιστα, εξαιτίας της συγκέντρωσης, η οποία πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι κινήθηκε σε ειρηνικά πλαίσια, ανατράπηκαν τα δεδομένα και η είσοδος των προσκεκλημένων δεν έγινε από το προγραμματισμένο σημείο.

Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι τελικά στην εκδήλωση δεν εμφανίστηκαν οι δυο βασικοί προσκεκλημένοι της ημερίδας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης. Ουσιαστικά απουσίασαν δηλαδή ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ο αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως εξήγησε ο Χάρης Οικονομόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου που υπήρξε συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, αμφότεροι οι δύο πολιτικοί ενημέρωσαν μόλις μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη της έναρξη ότι δεν θα πάνε, ισχυριζόμενοι αμφότεροι ότι είχαν ειδοποιήσει από πιο πριν. Ωστόσο ο επικεφαλής του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης υποστήριξε ότι η δική του αντίδραση και η απόφαση να κατέβουν στελέχη του κόμματός του έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος αποθάρρυνε τους δύο βουλευτές από την προσέλευση στην προγραμματισμένη εκδήλωση, για φόβους πολιτικού κόστους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τελικά με εισηγήσεις από τους υπόλοιπους ομιλητές και από τους διοργανωτές. Η πρόεδρος του Φόρουμ Κατερίνα Καραγιάννη ευχαρίστησε στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο για την συνεργασία, ενώ ο κ. Οικονομόπουλος είπε ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι σημαντικές για να διαμορφώσει άποψη ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος πριν λάβει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις. Πρώτη μίλησε η ευρωβουλευτή της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, που αποκάλυψε ότι οι τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι για εξαιρέσεις σαν και αυτές που θεσπίζουν οι ΕΟΖ και μάλιστα επιδιώκεται η κατάργησή τους όπου υπάρχουν ώστε να μην στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ως Ελλάδα, στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, «μας παίρνει» να ζητήσουμε κάτι το ειδικό, που μπορεί να αποτελέσει κατά την εκτίμησή της πόλο ανάπτυξης της Θράκης.

Ο Γάλλος δικηγόρος Φαμορίς Ρουέ ανέπτυξε το νομικό καθεστώς των ΕΟΖ, όπως είχε κάνει και στην σχετική ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε το κοινό στην παρουσίαση της οικονομοτεχνικής μελέτης για την βιωσιμότητα της ΕΟΖ στην Θράκη, από τον διεθύντοντα σύμβουλο της «Capital Markets Experts» Βασίλη Μάργαρη. Ο συγκεκριμένος ανάλυσε τα παραδείγματα των ΕΟΖ που υπάρχουν σε Λιθουανία, Μαρόκο και Λευκορωσία, που εμφανίστηκαν ως πιο κοντινά μοντέλα με αυτό της Θράκης, ενώ έκανε την γνωστή ανάλυση για τις 12 ξεχωριστές ζώνες που θα δημιουργηθούν με βάση αυτό το μοντέλο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανάλογα με τα προϊόντα που παράγουν ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Ο Διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου «Θράκη Παλλάς» Κωνσταντίνος Παλακίδης, που τυγχάνει και αντιπρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση. Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να υπάρξει ένας συντονιστής υπουργός που θα διοριστεί από την κυβέρνηση με μοναδική σχεδόν αρμοσιότητα να τρέξει το θέμα, να κάνει τις απαραίτητες συζητήσεις με τους φορείς και να διαμορφώσει τον στρατηγικό σχεδιασμό. Μάλιστα, η πρόταση αυτή προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στην αίθουσα, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι διαφόρων φορέων.

Στην συζήτηση που ακολούθησε με συντονιστή τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη, ο βουλευτής Έβρου Μαρίνος Ουζουνίδης (ο μόνος βουλευτής της Θράκης που βρέθηκε στην εκδήλωση) δήλωσε σαφώς καλύτερα ενημερωμένος μετά από αυτήν την ημερίδα για πολλά ζητήματα που ο ίδιος αγνοούσε. Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης. Κατατέθηκαν προτάσεις και από εκπροσώπους της Δημοκρατικής Αριστεράς και του κόμματος των Φιλελεύθερων, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του κ. Παλακίδη προς όσους βρίσκονταν έξω από την αίθουσα της Τράπεζας της Ελλάδος και εξέφραζαν τους φόβους τους για την Θράκη, ότι καλό θα ήταν να αφήσουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις και αν θέλουν να φροντίσουν να ανέβουν στην Θράκη, να μείνουν και να εργαστούν στην περιοχή «και τότε να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, καθώς από μακριά είναι εύκολο να κάνεις κριτική και να αναθεματίζεις τα πάντα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι εντός της αίθουσας δεν υπήρξε κάποιος εκπρόσωπος του ΕΠΑΜ, αν και ο κ. Οικονομόπουλος διευκρίνισε ότι είχε κληθεί να παρακολουθήσει και να δώσει αν θέλει και γραπτή τοποθέτηση με τις επιφυλάξεις του ο κ. Καζάκης. Παράλληλα, σε κατηγορίες που έχουν εκτιξευθεί προσωπικά προς το πρόσωπο του κ. Μάργαρη ότι λειτουργεί για αλλότρια συμφέροντα γειτονικών χωρών, ο ίδιος απάντησε ότι «ο τελευταίος που θα ήθελε ΕΟΖ στην Θράκη είναι η Τουρκία, γιατί δεν θέλει να είναι ανταγωνιστική η περιοχή και κατά συνέπεια να μην μπορέσει να κρατήσει τη νεολαία που αν έμενε και επέστρεφε, θα ισοδυναμούσε με στρατιωτικούς όρους με δυο μεραρχίες». Ακόμα, σχολίασε ότι δύο μειονοτικοί βουλευτές έχουν καταθέσει επερώτηση στην Βουλή εναντίον των ΕΟΖ και αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει όσους τον κατηγορούν.

Τέλος, ο κ. Μάργαρης υποστήριξε ότι οι περισσότεροι από όσους διαφωνούν το κάνουν χωρίς να έχουν διαβάσει την μελέτη, όπως συνέβη και με τους 300 του ΕΠΑΜ που μαζεύτηκαν απέξω με σκοπό να ματαιώσουν την εκδήλωση, δηλαδή με σκοπό όχι να ακούσουν και να διαφωνήσουν αλλά να μην επιτρέψουν την πραγματοποίησή της. Τέλος, ο κ. Μάργαρης εκτίμησε ότι τους λόγους που υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις θα πρέπει να τους αναζητήσουμε και στην ελληνικοί γραφειοκρατία, αφού για μεγάλες επενδύσεις στην χώρα απαιτούνται μέχρι και 3.000 υπογραφές και όλοι όσοι τις βάζουν δεν θέλουν να χάσουν αυτές τις «εξουσίες» τους, οπότε αντιδρούν ή βάζουν άλλους για να αντιδράσουν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή ενός δεκάλεπτου αφιερωματικού βίντεο για την Σαμοθράκη, το οποίο ετοίμασε το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης με την βοήθεια του θρακιώτη κινηματογραφιστή Θεόφιλου Γεροντόπουλου. Αμέσως μετά, πολλά πηγαδάκια σχηματίστηκαν ανάμεσα στα περίπου 50 άτομα που παρακολούθησαν μέχρι τέλους την εκδήλωση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Φόρουμ Κατερίνα Καραγιάννη, που θα αναχωρούσε την επομένη για την Φραγκφούρτη, δεσμεύθηκε μιλώντας στο «thrakinews» ότι οι επόμενες σχετικές ημερίδες θα πραγματοποιηθούν σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Απάντησε έτσι έμμεσα και στην σφοδρή κριτική που της άσκησε ο ξανθιώτης πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης. Σε σχέση τέλος με τις κατηγορίες του τελευταίου για πολυδάπανες δραστηριότητες του Φόρουμ και αφανείς και ίσως ύποπτους αλλότριους χρηματοδότες, σχολίασε ότι δεν πληρώθηκε τίποτα προς την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς η αίθουσα διατέθηκε δωρεάν προς το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, ενώ τα λοιπά έξοδα καλύφθηκαν πλήρως από τους χορηγούς της εκδήλωσης.