Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Αυξημένη ροή Σύρων στην Ελλάδα μέσω Έβρου


Αποτελούν σχεδόν το 60% των αλλοδαπών που συνελήφθησαν το πρώτο εικοσαήμερο του  Σεπτεμβρίου

ΠΟΣΟ ΗΤΑΝ ΠΕΡΥΣΙ 
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΟΧΗ;




Ανησυχητική αύξηση της ροής Σύρων προσφύγων προς την Ελλάδα καταγράφουν τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 60% των αλλοδαπών που συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα σε Αιγαίο και Αλεξανδρούπολη, το διάστημα από 1 έως 19 Σεπτεμβρίου, είναι υπήκοοι Συρίας. Πέρυσι, μόλις το 1,5% των παράνομων μεταναστών ήταν από τη Συρία.


Στο νότιο Αιγαίο, συγκεκριμένα, το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν συνολικά 267 αλλοδαποί. Από αυτούς, οι 116 (ήτοι το 43%) ήταν υπήκοοι Συρίας και οι υπόλοιποι υπήκοοι Αφγανιστάν, Πακιστάν και Παλαιστίνης. Στο βόρειο Αιγαίο αντίστοιχα, Σύροι ήταν το 46% των συλληφθέντων αλλοδαπών.

Οι υπόλοιποι είναι υπήκοοι Αφγανιστάν, Αλγερίας, Μπανγκλαντές και Παλαιστίνης. Συνολικά, το διάστημα 1 - 19 Σεπτεμβρίου συνελήφθησαν στο Αιγαίο για παράνομη είσοδο 435 αλλοδαποί. Το 56% αυτών είναι Σύροι. Πρόκειται για τριπλάσια ροή παράνομων μεταναστών σε σύγκριση με τον Εβρο. Σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα οι συλληφθέντες (πάντα το διάστημα 1 - 19 Σεπτεμβρίου) δεν ξεπέρασαν τους 126. Ο αριθμός τους είναι εντυπωσιακά μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου 2011 στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Εβρο είχαν συλληφθεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, 4.248 παράνομοι μετανάστες. Πρόκειται για μείωση 97%!

Και στον Εβρο πάντως, η πλειονότητα των συλληφθέντων αλλοδαπών είναι Σύροι. Ενδεικτικά, στην περιοχή αρμοδιότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, οι 41 από τους 78 συλληφθέντες (ήτοι το 52%) ήταν Σύροι. Το 2011, αντίθετα, αντιστοιχούσαν σε μόλις 1,5% του συνόλου των παράνομων μεταναστών που είχαν συλληφθεί στη χώρα.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στη γειτονική Τουρκία ανέρχεται σε 87.000. Η χώρα έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια προκειμένου να υποδεχθεί μέχρι 200.000 πρόσφυγες. Στην Ιορδανία αντίστοιχα (ζήτησε συνδρομή της Ε.Ε.) έχουν βρει καταφύγιο 200.000 Σύροι πρόσφυγες. Η Κύπρος έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να φιλοξενήσει 200.000 άτομα για διάστημα 48 ωρών πριν προωθηθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η πρόβλεψη για την Ελλάδα (σύμφωνα με το σχέδιο «Ιώνη») είναι να υποδεχθεί 20.000 πρόσφυγες για διάστημα 15 ημερών.