Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

26 χρόνια μετά, το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ συνεχίζει να γεννά καρκίνους στη Θράκη

Κατακόρυφη αύξηση στην περιοχή των καρκίνων του θυροειδή, σύμφωνα με έρευνα ιατρού στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Δράμας 
Σε μια δεκαετία 4πλασιάστηκαν τα περιστατικά αυτής της μορφής καρκίνου στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Ο Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης έχει αποφοιτήσει, από την Ιατρική Σχολή της Αλεξανδρούπολης το 2001, και το 1995, πήρε το πρώτο του πτυχίο στο ΤΕΙ Νοσηλευτικής. Είναι γιατρός παθολογοανατόμος και ολοκλήρωσε την ειδικότητα του, το 2007.
Είναι ιδιώτης γιατρός στην Κομοτηνή, ιδιοκτήτης του σύγχρονου διαγωνιστικού κέντρου παθολογικής ανατολικής και κυτταρολογίας και συνεργάζεται με το Πρότυπο Διαγνωστικό Κέντρο Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας στην Αλεξανδρούπολη.
Είναι διδάκτορας ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη, διδάσκων εργαστηρίου ανατομίας ΔΠΘ καθώς επίσης και επιστημονικός συνεργάτης Θεαγένειο.


Με την εξέλιξη της ιατρικής, εξέλιξη εμφανίζει και ο καρκίνος που βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Μία ασθένεια που αποτελεί τη μάστιγα της εποχής, όπως συνηθίζουν να λένε οι επιστήμονες. Εξελίσσεται, παίρνει νέες μορφές και αντιστέκεται στις θεραπείες. Όμως δεν είναι ανίκητος και το αποδεικνύουν όσοι καταφέρνουν να δώσουν νικηφόρα μάχη μαζί του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ;

Η προέλευση της λέξης καρκίνος, αποδίδεται στον Έλληνα ιατρό Ιπποκράτη, που έμεινε στην ιστορία ως «πατέρας της ιατρικής». Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε τους όρους «καρκίνος» και «καρκίνωμα» για να περιγράψει διάφορους όγκους που εμφάνιζαν εσωτερικά ή εξωτερικά έλκη και διογκώσεις. Στην ελληνική γλώσσα οι λέξεις αυτές αναφέρονται στα καβούρια, τα οποία θυμίζουν τον καρκίνο, αφού οι ακτινωτές μεταστάσεις των καρκινικών κυττάρων, φέρνουν αμυδρά στο μυαλό τη μορφή που έχουν τα πόδια και οι δαγκάνες του καβουριού. Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Η ανώμαλη αυτή λειτουργία δεν πρέπει να συγχέεται με δυο φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Δηλαδή, την αναγέννηση των ιστών που συμβαίνει όταν αφαιρείτε ιστός και ο οργανισμός ξανά φτιάχνει τον ίδιο ιστό -π.χ στην καταστροφή των ηπατικών κύτταρων (αφαίρεση ήπατος) το ήπαρ αναγεννάται σε 6 μήνες όπως ήταν αρχικά. Την υπερπλασία που συμβαίνει σε ανάγκη του οργανισμού να αναπτύσσει φυσιολογικούς ιστούς (π.χ. υπερπλασία του ενός νεφρού όταν υπάρχει έλλειψη του άλλου). Με τον όρο «καρκίνος» περιγράφεται μία ομάδα νοσημάτων, που η αιτία τους βρίσκεται σε κυτταρικό επίπεδο. Ο όρος αναφέρεται στην υπερβολική, χωρίς προγραμματισμό, ανάπτυξη κυττάρων του οργανισμού, που ήταν φυσιολογικά, μέχρι τη στιγμή της έναρξης της διαδικασίας καρκινογένεσης. Οργανικά, ο καρκίνος είναι μία ασθένεια των κυττάρων. Συνεπώς, η κατανόηση του καρκίνου προϋποθέτει μία μικρή αναφορά σχετικά με το τι συμβαίνει όταν φυσιολογικά κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΘΟΛΟΓΑΝΑΤΟΜΟΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Στη διάγνωση της νόσου, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι παθολογοανατόμοι. Στη Θράκη, μόνο τέσσερις γιατροί έχουν αυτή την ειδικότητα. Ένας στην Ξάνθη, δύο στη Αλεξανδρούπολη και ένας στην Κομοτηνή. Ο λόγος για τον συμπολίτη μας, Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη γιατρό, παθολογανατόμο. Η παθολογική ανατομική, είναι μία ειδικότητα που ασχολείται με την μελέτη των ιστών του ανθρώπου και τυχόν παθολογικές αποκλείσεις από τη φυσιολογική εικόνα. Με απλά λόγια, έχει σχέση με τη διάγνωση νόσων όπως είναι ο καρκίνος και με όλες τις νεοπλασίες, καθώς και άλλες καταστάσεις.  Δουλειά  του κ. Χαραλαμπίδη, ο οποίος συνεργάζεται με τα νοσοκομεία Κομοτηνής και Δράμας, είναι η διάγνωση μέσω εξέτασης του ανθρώπινου ιστού. Εκτός από τα νοσοκομεία, ο κ. Χαραλαμπίδης εξυπηρετεί και ιδιώτες γιατρούς όχι μόνο της Ροδόπης, αλλά και της υπόλοιπης Περιφέρειας.

Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Όσον αφορά στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου στη Ροδόπη, από το 2007 ο κ. Χαραλαμπίδης έχει συναντήσει περιστατικά καρκίνου στομάχου, του πνεύμονα και του εντέρου όχι σε μεγάλο ποσοστό εμφάνισης. Αυτή η εικόνα ανατρέπεται μετά από 5 χρόνια εμπειρίας στον χώρο. «Μετά τα πέντε χρόνια μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι αυτά τα ποσοστά έχουν πολλαπλασιαστεί σε μεγάλο βαθμό, όπως επίσης έχουν εμφανιστεί και νεοπλάσματα σε άλλα όργανα που δε θα το θεωρούσα πιθανό να δω στην περιοχή. Όπως στον θυρεοειδή, στο πάγκρεας, στο ήπαρ. Τέτοια περιστατικά παλαιότερα θεωρούνταν σπάνια στην περιοχή». Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι έχουν κάνει την εμφάνιση τους περιστατικά καρκίνου στην γλώσσα, η πλειοψηφία των οποίων είναι θανατηφόρα, σημείωνε ο κ. Χαραλαμπίδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε πέντε διαγνωσμένα περιστατικά καρκίνου της γλώσσας στο νομό Ροδόπης, τα οποία στο σύνολο τους κατέληξαν. «Επρόκειτο για νέους ανθρώπους κάτω των 50 ετών και των δύο φύλων». Αυτό το είδος καρκίνου αποδίδεται στον κάπνισμα,  στις  λοιμώξεις από τον ιό του έρπητα(HPV), τα λεγόμενα κονδυλώματα που είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος  και τέλος στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Για παράδειγμα η χρήση τροφών που έχουν συντηρητικά, όπως η κονσέρβα και όλα τα χημικά που εμπεριέχονται στις τροφές λειτουργούν επιβαρυντικά, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΥΟ ΜΟΡΦΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Το περιστατικό πάντως που τον εντυπωσίασε περισσότερο και μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο, αφορά την εμφάνιση ταυτόχρονης μορφής καρκίνου σε νεαρό άνθρωπο.  

«Ένα περιστατικό το οποίο μου έχει κάνει εντύπωση και δε μπορώ να το εντοπίσω ούτε βιβλιογραφικά, είναι η ταυτόχρονη εμφάνιση σε νέο άνθρωπο δύο διαφορετικών νεοπλασιών. Ένα νεόπλασμα που αφορά το γεννητικό σύστημα και μάλιστα στο μαστό με ταυτόχρονη εμφάνισης ενός νεοπλάσματος του αιμοποιητικού συστήματος, δηλαδή μία λευχαιμία». Ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται στη Ροδόπη και κάνει τις αντίστοιχες θεραπείες που αντιμετωπίζουν και τις δύο μορφές καρκίνου, ανέφερε ο γιατρός.

Κατά τον κ. Χαραλαμπίδη η επικίνδυνη αυτή νόσος, μεταλλάσσεται και εξελίσσεται συνεχώς. Κυριολεκτικά κάνει ό,τι θέλει μέσα στο ανθρώπινο σώμα, είπε ο ειδικός ιατρός και πρόσθεσε πως η επιστήμη έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Πάντως ακόμα και το άγχος, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το περιβάλλον είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ακόμα και σήμερα 26 χρόνια μετά, το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ συνεχίζει να γεννά καρκίνους και προβλήματα υγείας. Αυτό επιβεβαιώνεται επιστημονικά και αποδεικνύεται στατιστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τον κ. Χαραλαμπίδη είναι η κατακόρυφη αύξηση του καρκίνου στο θυρεοειδή. Πριν μία δεκαετία περίπου, στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης καταγράφονταν 10 περιστατικά αυτής της μορφής καρκίνου το χρόνο σε όλη τη Θράκη, τώρα πλέον αυτά έχουν  φτάσει τα 40-50 το χρόνο.