Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ζωντανεύει το Παλιό Φρουραρχείο Ξάνθης, όπου έμενε ο Μάνος Χατζηδάκις


Σώθηκε την τελευταία στιγμή και είναι έτοιμο να πάρει ξανά πνοή αποτελώντας στέγη γραμμάτων και πολιτισμού το κτήριο επί της οδού Βενιζέλου, στο κέντρο της πόλης

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Σώθηκε την τελευταία στιγμή το Παλιό Φρουραρχείο της Ξάνθης και είναι έτοιμο να πάρει ξανά πνοή αποτελώντας στέγη γραμμάτων και πολιτισμού στην Ξάνθη. Το φρουραρχείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Βενιζέλου και υπολογίζεται πως χτίστηκε πριν περίπου 120 χρόνια, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και συντηρητή του έργου, Μάνο Αναγνωστίδη.


Ο ιδιοκτήτης του ήταν ένας Εβραίος τραπεζίτης και στο συγκεκριμένο κτίριο λένε, ότι έμεινε για ένα σύντομο διάστημα και η οικογένεια του Μάνου Χατζιδάκι. «Το φρουραρχείο προσφέρεται για πολλές χρήσεις, καθώς είναι τεράστιο με πάρα πολλές ωραίες βεράντες για εκδηλώσεις το καλοκαίρι», αναφέρει ο κ. Αναγνωστίδης.

Όσον αφορά στο τι έχει εντυπωσιάσει τον ίδιο στην πορεία της αποκατάστασης ο αρχιτέκτονας τονίζει πως «είναι οι τοιχογραφίες που βρίσκονται παντού. Αποκαθίσταται τώρα ο ζωγραφικός διάκοσμος και έμεινε το πολύ ένα εξάμηνο δουλείας για να παραδοθεί».

Το παλιό Φρουραρχείο της Ξάνθης χαρακτηρίζεται από την πλευρά του κ. Αναγνωστίδη, μοναδικό στο είδος του. «Τέτοια άλλα δεν έχουμε δει σε αυτό το επίπεδο πολυτέλειας. Αυτό ήταν αρχοντικό. Η αίσθηση είναι να ξαναζωντανεύει κάτι που ίσως θα «πέθαινε» και το αναστυλώνουμε στα πόδια του.
Για πόσα χρόνια ακόμη άγνωστο, αλλά είναι μεγάλη χαρά να βλέπεις ένα υπό κατάρρευση κτήριο και τελικά να σηκώνεται στα πόδια του να το επισκέπτεται ο κόσμος και να το χαίρεται».