Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Κινηματογραφικά "Επίκαιρα" από τον εορτασμό της 4ης Οκτωβρίου άλλων εποχών στην Ξάνθη !

Εντυπωσιακό και σπάνιο είναι το οπτικό υλικό στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ



Εντυπωσιακό και σπάνιο είναι το οπτικό υλικό που ανακάλυψε το XanthiPress.gr στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, με θέμα την 4ηΟκτωβρίου.

Δύο αποσπάσματα των Επίκαιρων άλλων εποχών για τον εορτασμό της επετείου παραδίδουν πολύτιμο και σπάνιο κινηματογραφικό υλικό, έστως και μικρής διάρκειας γύρω από την Ξάνθη του προηγούμενου αιώνα και πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν και λίγο μετά την επταετή δικτατορία.
Η χαρακτηριστική φωνή του εκφωνητή των επικαίρων, η εικόνα της πόλης, τα πρόσωπα που αναγνωρίζονται από τους οικείους, η οσμή της εποχής – καλή ή κακή λόγω της πολιτικής και γενικότερα οι μνήμες για όσους έζησαν τις στιγμές είναι πράγματι μοναδικές και ασυνήθιστες στην Ξάνθη.
Δείτε τα video από την πλατφόρμα του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου.
4 Οκτωβρίου 1966
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 47ης επετείου της απελευθέρωσης της Ξάνθης, το 1966, πραγματοποιείται μαθητική στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της πόλης, την οποία παρακολουθούν ο Ξανθιώτης Υφυπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης Στεφανόπουλου, Κλέων Πιαλόγλου, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. Η εξέδρα των επισήμων ήταν ακόμη στην κεντρική Πλατεία.
                                           Click
4 Οκτωβρίου 1976
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 55η επέτειο της απελευθέρωσης της Ξάνθης, το 1976, ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος, Καβαλιώτης, Νικόλαος Μάρτης και ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κόρκας καταθέτουν στεφάνι στο Ηρώο της πόλης. Ο εορτασμός κορυφώνεται με την παρέλαση μαθητών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η οποία πραγματοποιείται στη σύγχρονη διαδρομή της ενώπιον του Ν. Μάρτη, του Αντιστράτηγου Κ. Κόρκα, άλλων επισήμων και πλήθους κόσμου. Παρελαύνει και η νεοσύστατη τότε Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου. Το 1976 διακρίνεται το παλιό ηρώο (πάνω από το σημερινό δημοτικό parking) με το ανάγλυφο πολεμιστή που διατηρείται μέχρι και σήμερα.
                                          Click