Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Δεν μας έρχεται μόνο η Μέρκελ. Αύριο φτάνει Αθήνα και ο Νταβούτογλου. Θα έρθει στην Θράκη;

Στην Αθήνα αναμένεται πέρα από την καγκελάριο και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών για συνομιλίες με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, οπότε όλοι αναρωτιούνται αν θα περάσει στην επιστροφή μια βόλτα από Κομοτηνή και Ξάνθη, όπως συνηθίζεται τελευταία

   ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μήνυμα αναθέρμανσης στα ελληνοτουρκικά θα δώσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα με την επίσημη επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας που είχαν ατονήσει από το καλοκαίρι του 2011, καθώς και η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά από τομείς «χαμηλής πολιτικής».
Ο Α. Νταβούτογλου φθάνει το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα, στην πρώτη του επίσκεψη μετά τον Μάρτιο του 2011. Μάλιστα σε μια ασυνήθιστη εκτός πρωτοκόλλου κίνηση, η οποία όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές θα συμβολίσει και την αναθέρμανση του παγωμένου ελληνοτουρκικού διαλόγου για το Αιγαίο, τον τούρκο ΥΠΕΞ θα συναντήσει και ο Αντώνης Σαμαράς. Ετσι, θα επισφραγιστεί και επικοινωνιακά η βούληση της νέας κυβέρνησης να ξαναπιάσει το νήμα των ελληνοτουρκικών που χάθηκε ανάμεσα στην πολιτική αστάθεια και τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό ότι από το καλοκαίρι του 2011, όταν με αφορμή τις εκλογές στην Τουρκία πάγωσαν οι διερευνητικές επαφές, η τουρκική πλευρά πιέζει με διάφορους τρόπους για την επανέναρξη των επαφών και των συναντήσεων. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ακόμη ένας γύρος διερευνητικών επαφών ήταν να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο, όμως αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή αφού η ελληνική πλευρά έκανε πίσω.
Οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη να ανακοινώσουν από κοινού τη βούληση για επανεκκίνηση του διαλόγου και των συχνών επαφών, καθώς και την άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών (εντός του Οκτωβρίου). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιθυμία του Αντώνη Σαμαρά είναι η επανέναρξη των διερευνητικών και μάλιστα για να δώσει το στίγμα της συνέχειας θα κρατήσει την ίδια ομάδα.
Αυτό σημαίνει ότι το νήμα του διαλόγου θα ξαναπιάσει ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος έχει χειριστεί τις διερευνητικές από το 2010 και έπειτα. Από την άλλη πλευρά, παραμένει ο πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου. Σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες έχουν καλή χημεία και έχουν αναπτύξει καλή σχέση τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Φ. Σινιρλίογλου, γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα τον Δεκέμβριο προκειμένου να συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του, πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη. 
Στόχος είναι να συνεχιστεί η συνεργασία σε επίπεδο υπουργείων ώστε να προετοιμαστεί η συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεδριάσει υπό τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία στις αρχές του ερχόμενου έτους. Διπλωματικές πηγές τοποθετούσαν ως πιθανότερη ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2013, σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να έχει σημειωθεί πρόοδος και στη συνεργασία των υπουργών, ώστε να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.
Πάντως, ενδεικτικό του κλίματος που επιδιώκει να διαμορφώσει και η Αγκυρα είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με το 2011 ο τούρκος ΥΠΕΞ δεν θα επισκεφθεί τη Θράκη αλλά μόνο την Αθήνα. Παρότι οι επισκέψεις υψηλόβαθμων τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη χαρακτηρίζονται ως «ιδιωτικές» με την Αθήνα να δηλώνει ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ παραδέχονται ότι τέτοιες συναντήσεις με μειονοτικούς συχνά βαραίνουν το κλίμα, ιδιαίτερα σε επικοινωνιακό επίπεδο.