Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Οικιακή βοηθός στην Ροδόπη εισέπραττε σύνταξη… στη μνήμη της νεκρής δικαιούχου

Μία από τις 2.500 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, τις συντάξεις των οποίων εισέπρατταν παράνομα επιτήδειοι έγινε γνωστή και στην Κομοτηνή, όπου έχουν ήδη υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές
   ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ





Μία από τις 2.500 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, τις συντάξεις των οποίων εισέπρατταν παράνομα επιτήδειοι έγινε γνωστή και στο νομό Ροδόπης και όπως μαθαίνουμε έχουν ήδη υποβληθεί οι σχετικές μηνυτήριες αναφορές και το θέμα αναμένεται να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες. Πρόκειται για μία από τις χιλιάδες υποθέσεις που απασχολούν τη διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τον αριθμό των οποίων είχε δώσει στη δημοσιότητα με αφορμή την προτροπή του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για γνωστοποίηση εκ μέρους των φορέων κοινωνικών ασφαλίσεων των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν σε καταχρηστικές περιπτώσεις χορήγησης και είσπραξης επιδομάτων, συντάξεων και λοιπών παροχών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 2010 ΕΠΑΙΡΝΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2012

Η περίπτωση στη Ροδόπη αφορά γυναίκα συνταξιούχο που λάμβανε τη σύνταξή της κανονικά μέχρι το 2010, οπότε και απεβίωσε. Όμως η σύνταξή της όχι απλά δε σταμάτησε να καταβάλλεται, αλλά κάποιος αετονύχης συνέχιζε να τη λαμβάνει για διάστημα περίπου δύο ετών μέχρι το Φεβρουάριο του 2012. Από τους ελέγχους που διενήργησε το τοπικό υποκατάστημα, διαπίστωσε έστω και με καθυστέρηση περίπου δύο ετών το Μάρτιο του 2012, ότι η σύνταξη δινόταν καταχρηστικά αφού η γυναίκα είχε πεθάνει. Έτσι στράφηκε στην οικιακή βοηθό το όνομα της οποίας υπήρχε σαν συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό της θανούσας. Εκεί στρέφεται η μηνυτήρια αναφορά που την έχει παραλάβει ήδη στα χέρια της η οικιακή βοηθός, την ίδια στιγμή που η οικογένεια της θανούσας ισχυρίζεται ότι εγκαίρως είχε προσκομίσει το πιστοποιητικό θανάτου στο ΙΚΑ και επομένως κανένας συγγενής δεν ελάμβανε παράνομα τη σύνταξη. Τα χρήματα της σύνταξης τα δύο αυτά χρόνια από το θάνατο της γυναίκας, λαμβάνονταν από το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης από τράπεζα της Κομοτηνής. Σχετικό έγγραφο με την υπόθεση παρέλαβε και ο διευθυντής της τράπεζας, όπου καταβάλλονταν η σύνταξη μετά τον θάνατο. Η υπόθεση αναμένεται να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η οικιακή βοηθός υποστηρίζει ότι ποτέ δεν αιτήθηκε να γίνει δικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό της θανούσας και αρνείται ότι αυτή λάμβανε παράνομα τη σύνταξη.

2.500 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΕΚΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Η περίπτωση μπορεί να είναι η μοναδική προς το παρόν στο νομό Ροδόπης, όμως πανελλαδικά χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις προκαλούν «πονοκέφαλο» στη διοίκηση του ιδρύματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, μετά την απογραφή του 2011 και αφού δεν προσήλθαν να απογραφούν 7.500 δικαιούχοι, ανεστάλησαν οι συντάξεις τους.

Παράλληλα μετά από διασταύρωση στοιχείων με άλλες κρατικές υπηρεσίες ταυτοποιήθηκαν περίπου 2.500 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων. Τα στοιχεία των θανόντων αυτών απεστάλησαν στα κατά τόπους υποκαταστήματα προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις και να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές. Για όσες περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και ταυτοποίησης, έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές στους κατά τόπους Εισαγγελείς (έως σήμερα έχουν παραπεμφθεί 58 περιπτώσεις).

Διευκρινίζεται ότι η υποβολή μηνυτήριων αναφορών προϋποθέτει τον εντοπισμό των προσώπων που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις κατόπιν επικοινωνίας του ΙΚΑ με συναρμόδιους φορείς (Τράπεζες, Δήμους, Ληξιαρχεία κ.λπ.) Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποστέλλει τις παραπάνω υποθέσεις και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επισημαίνοντας τέλος, ότι η έως σήμερα συνεργασία του Ιδρύματος με τις εισαγγελικές αρχές είναι απρόσκοπτη.

ΑΠΟΝΤΕΣ 90.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

Στο μεταξύ στοιχεία σχετικά με την απογραφή συνταξιούχων έγινε γνωστά χθες, σύμφωνα με τα οποία, περισσότεροι από 90.000 δικαιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν προσήλθαν για να απογραφούν έως τις 5 Οκτωβρίου, οπότε έληξε και η τελευταία παράταση που είχε δοθεί από τη διοίκηση του IKA. Πάντως, πολλοί συνταξιούχοι θεώρησαν ότι είχαν απογραφεί με την περυσινή διαδικασία. Πρόκειται για δικαιούχους του ΙΚΑ και των ενταγμένων στο ΙΚΑ Ταμείων, της Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ) και της Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών, (ΤΑΠΙΛΤ). Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, από τις 1/7/2012 έως τις 05/10/2012 απογράφηκαν μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και μέσω των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:

972.866 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
627.263 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑΜ
2.361 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΤΑΠΙΛΤ
50.601 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΤΑΠ-ΟΤΕ
Αντίστοιχα δεν εμφανίστηκαν για να απογραφούν συνολικά 91.124 δικαιούχοι και συγκεκριμένα:
52.189 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
33.960 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑΜ
222 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΤΑΠΙΛΤ
4.753 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΤΑΠ-ΟΤΕ
Η φυσική καταγραφή στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σταμάτησε από χθες και θα επαναλειτουργήσει από 22 Οκτωβρίου 2012. Από τις 22 Οκτωβρίου 2012 οι δικαιούχοι σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΕΑΜ και του ΤΑΠΙΛΤ, θα καταγράφονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας και θα παραλαμβάνουν ειδική Εντολή Πληρωμής της σύνταξής τους, η οποία θα εξοφλείται στα ταμεία των υποκαταστημάτων. Από 26 Οκτωβρίου 2012 οι δικαιούχοι σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ θα καταγράφονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας και θα παραλαμβάνουν ειδική Εντολή Πληρωμής της σύνταξής τους, η οποία θα εξοφλείται στα ταμεία των υποκαταστημάτων. Η διοίκηση του ΙΚΑ επισημαίνει τέλος, ότι όσοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΕΑΜ και του ΤΑΠΙΛΤ προσήλθαν για φυσική καταγραφή στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2012, θα πληρωθούν τη σύνταξή τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας τους στις 22 Οκτωβρίου 2012.