Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Ξεκάθαρη απάντηση Στυλιανίδη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ανακοίνωση εξέδωσε ο κομοτηναίος υπουργός Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας πως ζήτησε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στατιστικά και μόνο στοιχεία

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣΑνακοίνωση με την οποία δίνει απαντήσεις για το θέμα των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας πως ζήτησε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στατιστικά και μόνο στοιχεία, ενώ σημειώνει ότι είχε ξεκαθαρίσει πως η ιθαγένεια δεν αποτελεί κριτήριο για την επιλογή των παιδιών.


Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ήδη απαντήσει στην ερώτηση της Χρυσής Αυγής από τις 4 Οκτωβρίου. Ωστόσο επανήλθε στο θέμα και σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει πως:

• Η ιθαγένεια δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα, μια ανοιχτή δημοκρατία.
• Με βάση το εφαρμοζόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στατιστικά, τα παιδιά που συμμετέχουν είναι κατά 96% Έλληνες πολίτες, 2% πολίτες της Ε.Ε. και 2% πολίτες άλλων χωρών
• Ζητήθηκε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να αποτυπωθεί στατιστικά, και μόνο, το ποσοστό Ελλήνων και αλλοδαπών και στα υπόλοιπα παιδιά που φιλοξενούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για λόγους ενημέρωσης της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Σε καμία περίπτωση όμως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, δε ζητήθηκαν ούτε πρόκειται να ζητηθούν τα στοιχεία των παιδιών αυτών παρά μόνο το ποσοστό Ελλήνων, ευρωπαίων και υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ κατά τη συζήτηση της ερώτησης στη Βουλή, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι «Έλληνες είναι οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού» όπως έλεγε ο Ισοκράτης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αξιακό μας κώδικα για λόγους σκοπιμότητας ή ψηφοθηρίας.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι η ιθαγένεια επ’ ουδενί δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής.

«Όσον αφορά στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος, το 2% μόνο του συνολικού μαθητικού πληθυσμού προέρχεται από αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. Το 1,6% προέρχεται από παιδιά Ευρωπαίων πολιτών και το υπόλοιπο ποσοστό είναι Έλληνες πολίτες», ανέφερε ο υπουργός και ξεκαθάρισε πως «σε καμία μα καμία περίπτωση δεν ζητήθηκαν τα ακριβή στοιχεία για το κάθε παιδί, δηλαδή προσωπικά δεδομένα.

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες εισαγωγής παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Ο πρώτος τρόπος είναι μέσα από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος που χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους και ο δεύτερος είναι αυτά που μπαίνουν με τροφεία, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός εσωτερικών άφησε παράλληλα αιχμές κατά της Χρυσής Αυγής, κατηγορώντας τη για «μικροκομματική εκμετάλλευση ενός θέματος που δεν έχει να κάνει επ’ ουδενί με τον αξιακό κώδικα του ελληνικού κράτους».

.