Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Ντροπή! Δεν κάνουν Γυμναστική μαθητές στην Θράκη γιατί δεν έχουν λεφτά για Δελτία Υγείας!


Το φλέγον ζήτημα της αποχής από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής λόγω οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών να πληρώσουν τις ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται θέτει πολιτευτής 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Το φλέγον ζήτημα της αποχής μαθητών από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής λόγω οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών τους να πληρώσουν τις ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται για να εκδοθούν τα Δελτία Υγείας που δια νόμου επιβάλονται απο τις δ/νσεις εκπαίδευσης για τη συμμετοχή τους στο ως άνω μάθημα. Το κοινονικό φαινόμενο που φέρνει σε δύσκολη θέση πάρα πολλές οικογένειες, που στέλνουν τα παιδιά τους σε δημοτικά και γυμνάσια, των τελευταίων ημερών θέτει, επίσης, ο πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ξάνθης κος Χαράλαμπος Ευστρατίου.


Όπως εξηγεί ο ίδιος "λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν το σύνολο των μαθητών πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν να αποπληρώσουν την επίσκεψη σε κάποιον παιδίατρο ο οποίος θα τους χορηγήσει το Δελτίο Υγείας που απαιτείται για τη συμμετοχή τους στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής."

Το πρόβλημα φαίνεται πως επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που ταλανίζουν τον ΕΟΠΥΥ καθώς και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον χώρο της υγείας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικά ο κος Ευστρατίου αναφέρει: 
«Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 58410/Γ4/2005 (ΦΕΚ Β΄/859/23-6-2005) και την υπ' αριθμ. 47671/Γ4/15-5-2006 εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ, κάθε δυο (2) χρόνια οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να συμμετέχουν στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και σε άλλες σχολικές δραστηριότητες, είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν στον Διευθυντή του σχολείου το Ατομικό Δελτίο Υγείας (Α.Δ.Υ). Το εν λόγω δελτίο αναφέρει την κατάσταση της υγείας των μαθητών, μετά από ιατρικές εξετάσεις.

Μετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ και όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι πλέον δύσκολο έως απίθανο να βρεθούν παιδίατροι (ή άλλοι γιατροί) οι οποίοι να είναι συμβεβλημένοι, όμως ακόμη και αν βρεθούν οι παραπάνω, οι εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (τηλεφωνικά ραντεβού ΕΟΠΥΥ = μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, πολλοί γονείς να αδυνατούν να καταβάλουν το αντίτιμο εξέτασης τόσο στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Νοσοκομείων όσο και στους ιδιώτες γιατρούς, ανάλογα με τα πιστοποιητικά υγείας που χρειάζονται για το (Α.Δ.Υ).

Έτσι για ακόμη μια φορά το ίδιο το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει αφού τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν γιατρούς να εξετάσουν τα παιδιά και να τους χορηγήσουν ανάλογες βεβαιώσεις, αλλά και οι γονείς δεν έχουν πλέον τα χρήματα να καταβάλουν στους ιδιώτες γιατρούς λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι πολλά παιδιά να μην μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και σε άλλες σχολικές δραστηριότητες και φυσικά οι καθηγητές και οι δάσκαλοι να είναι υποχρεωμένοι να μην τους δέχονται στο μάθημα τους σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση και την εγκύκλιο του ΥΠΕΘ».