Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Βροχή λουκέτων στο νομό Ροδόπης


Πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν στο νομό μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010;

Αναλυτικά στοιχεία...




Ο Μιχάλης Βεζυργιανίδης, μιλώντας για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εταιρίες της Ροδόπης, ανέφερε πως ήδη σε κλείσιμο έχουν οδηγηθεί 310 επιχειρήσεις το α’ εξάμηνο του 2010, ενώ δήλωσαν έναρξη εργασιών μόνο 180 εταιρίες, επικαλούμενος τα στοιχεία του Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, όπου είναι οικονομικός επόπτης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να συστήσει στις τράπεζες να ανοίξουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησής τους, καθώς έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε ασφυκτική κατάσταση. Κατά τη γνώμη του το κράτος επιβάλλεται να στηρίξει τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της κάμψης των πωλήσεων τους γιατί οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Επίσης θα ήθελε το δημόσιο να παράσχει την εγγύηση για τη ρύθμιση των δανείων που έχουν οι επαγγελματίες, καθώς οι τράπεζες δείχνουν πολύ σκληρή στάση απέναντι στις επιχειρήσεις. Ο ίδιος μεταφέρει την αγανάκτηση των μικρομεσαίων επαγγελματικών, βιοτεχνικών και εμπορικών επιχειρήσεων, γιατί οι τράπεζες επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες για να μην παράσχουν χρηματοδότηση ούτε από το ΤΕΜΠΜΕ. Αναφέρει ότι οι τραπεζίτες του νομού Ροδόπης επικαλούνται ότι οι επιχειρήσεις δεν καλύπτουν τα απαραίτητα κριτήρια ή παρά την κάλυψη των κριτηρίων δηλώνουν ότι δεν εγκρίνουν τη χρηματοδότηση από την Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δεν βλέπει φως στο τούνελ της κρίσης, ευελπιστεί όμως οι υποσχέσεις της κυβέρνησης επιτέλους να υλοποιηθούν, να τρέξει το ΕΣΠΑ, να ενεργοποιηθεί ο αναπτυξιακός νόμος, γιατί μέχρι σήμερα όλα υπάρχουν στα χαρτιά, αλλά τίποτε στην πράξη, τονίζει. Επίσης ζητεί από το δημόσιο να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στις επιχειρήσεις και να τις καταβάλει ότι τις οφείλει. Προτείνει μάλιστα στο κράτος να κάνει απογραφή των οφειλών στις επιχειρήσεις. Πιστεύει ότι αν το κράτος τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του, τότε και οι επιχειρήσεις θα γίνουν καλοπληρωτές απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα αποκτήσουν σχετική ρευστότητα.

Τέλος, ο Μιχάλης Βεζυργιαννίδης καταγγέλλει ότι το άνοιγμα νέων εταιρειών οφείλεται στις επιδοτήσεις που παρέχει ο ΟΑΕΔ. Οι εταιρίες αντέχουν να είναι ανοιχτές έξι μήνες, το πολύ ένα χρόνο, δηλαδή όσο κρατούν οι επιδοτήσεις, αναφέρει. Με αυτόν τον τρόπο θεωρεί πως επικρατεί στρεβλότητα στο σύστημα επιδοτήσεων και απλά γίνεται κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, παρέχοντας μια εφήμερη απασχόληση σε κάποιους ανέργους, οι οποίοι όμως πολύ σύντομα ξαναπέφτουν στην ανεργία. Εκτιμά ότι η πολιτεία πρέπει να βρει έναν άλλον τρόπο για να πατάξει την ανεργία και να στηρίξει τη επιχειρηματικότητα.

Πηγή: piazzadelpopolo.blogspot.com





Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία.