Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Εφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής Πασχάλης Κωνσταντινίδης

Τάφηκε με την ελληνική σημαία ενώ έστειλαν στεφάνι Σαμαράς, Μπακογιάννη, Στυλιανίδης,  Δημοσχάκης κ.α.

Κηδεύτηκε χθες στην Κομοτηνή σε πάνδημη ατμόσφαιρα

       ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ




Έφυγε στο αιώνιο ταξίδι ο τέως βουλευτής της Ν.Δ. Πασχάλης Κωνσταντινίδης, υποκύπτοντας στην επάρατο νόσο κι αφήνοντας το δικό του κενό και ως πολιτική φυσιογνωμία και ως άνθρωπος. Αν και το άγγελμα του θανάτου είχε περιορισμένο χαρακτήρα γιατί έγινε την Κυριακή, πάνδημη ήταν η ατμόσφαιρα από απλό κόσμο που ήρθε απ’ όλα τα χωριά και ιδιαίτερα της επαρχίας Σαπών.



Από τα πρώτα στεφάνια που έφτασαν στην οικία ήταν του αρχηγού της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Ευριπίδη Στυλιανίδη που εκπροσωπήθηκε από τον Παναγιώτη Χαλβατζή, του τέως βουλευτή Θεοφάνη Δημοσχάκη που ήταν παρών, της νομαρχιακής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ.α.


«Ο Πασχάλης ήταν ο μέντοράς μας διδαχθήκαμε ήθος, προσήλωση σε αξίες, μάθαμε πως δίνονται οι αγώνες» θα πει ο Γιάννης Ρεφειάδης που ήταν στο πολιτικό του γραφείο όταν ήταν βουλευτής. Ο δάσκαλος που ανάλωσε την ζωή του στα φροντιστηριακά έδρανα, παραμένοντας όμως ατόφιος και χαμηλού προφίλ ως άνθρωπος, έφυγε με μια τελετή αναλόγως του μέτρου που πάντα υπηρετούσε.


Τάφηκε δίπλα στην σύζυγό του Ευδοξία, ενώ ιδιαίτερα συγκινημένες ήταν οι κόρες του Σμαρώ συμβολαιογράφος, που του χάρισε δύο αξιαγάπητα εγγονάκια μαζί με τον σύζυγό της και η Μαρία διαπρεπής επιστήμονας στο εξωτερικό διδάκτωρ παπυρολογίας της Οξφόρδης που ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα.


«Νοιώθω ότι έχασα ένα άνθρωπο που ήταν πολύ παραπάνω από συνεργάτης, ήταν σαν πατέρας μου, με βρήκε και με έφερε από την Αθήνα, είμαι βαθύτατα συγκινημένος» θα πει ο διευθυντής του γραφείου του Δημήτρης Διαμαντόπουλος, αρνούμενος να κάνει κάποια δήλωση που θα υστερούσε στο μεγαλείο του χαρακτήρα του. Άλλωστε τέτοιες βιωματικές στιγμές πολιτικών, μιας γενιάς που τελειώνει, που έβλεπαν την πολιτική μόνο σαν αξία και βήμα προσφοράς, δεν περιγράφονται με λόγια. Είναι προσωπικά συναισθήματα που είναι λογικό κάποιος να μην θέλει ούτε να τα δημοσιοποιήσει ούτε να τα μοιραστεί.


Εκ μέρους των διατελεσάντων βουλευτών μίλησε μέσα στο ναό ο τ. βουλευτής Στυλιανός Μπλέτσας. «Εκείνο που μετρά σ’ ένα άνθρωπο που φεύγει είναι να πουν για την εντιμότητα, την ηθική ακεραιότητα, την πολιτική αξιοπρέπεια κι εμείς μπορούμε να το πούμε για σένα. Αυτό είναι το κέρδος σου και μακάρι αυτό να το αναγνωρίσουν και σε όλους εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά..


Επικήδειο για τον εκλιπόντα εκφώνησε η εκπαιδευτικός Μαίρη Κοσμίδου μιλώντας για τη δημόσια προσφορά του ανδρός, για το ξεκίνημά του από τις Σάπες μέχρι τις απανωτές εκλογικές του νίκες. Για τις ερωτήσεις κι επερωτήσεις στην Βουλή, μέσα από μια στάση συνέπειας, ελπίδας κι αισιοδοξίας.


«Πνευματικός πατέρας, ρομαντικός ιδεολόγος, μέντορας και καθοδηγητής σε όλους εμάς τους νεώτερους, μας γαλούχησες μαθαίνοντας μας να παλεύουμε για το σωστό και το δίκαιο, αδέκαστος στην προάσπιση ιδεών και αξιών, κατάφερες να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Μας έμαθες να αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα το τέλος. Εσύ πάντα ήξερες πότε έπρεπε να αποσυρθούμε αθόρυβα και με αξιοπρέπεια, το τήρησες πιστά μέχρι την τελευταία σου στιγμή» ανέφερε η κ. Κοσμίδου.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/