Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Δήλωση του υπευθύνου Ενέργειας της ΝΔ για τον Μπουργκάς - Αλεξ/πολη

Τι ανέφερε ο Μιχάλης Γιαννάκης έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις στον πετρελαιαγωγό με την επίσκεψη Μπιρμπίλη στην Μόσχα αλλά και τις αρνητικές δηλώσεις του Βούλγαρου Πρωθυπουργού;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ


Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, κύριος Μιχάλης Γιαννάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Είναι σίγουρα θετικό ότι η κυρία Υπουργός επέλεξε να επιβεβαιώσει το Ελληνικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιώντας μια ακόμα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό της.


Προκαλεί έκπληξη, όμως, το γεγονός ότι η Υπουργός συναντάται με τον Ρώσο Υπουργό για το θέμα, την ώρα που γνωρίζει ότι η εξέλιξη του αγωγού παίζεται στην αρένα της Βουλγαρίας, η οποία -ακόμα και με χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της- εξακολουθεί να προβάλλει περιβαλλοντικά προσκόμματα.


Η κυβέρνηση του κυρίου Παπανδρέου, που έθεσε πρώτη αντιρρήσεις ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, δεν τόλμησε καν να συζητήσει το θέμα, ούτε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σόφια. Πολύ περισσότερο δεν τήρησε τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για σύσταση κοινής ελληνοβουλγαρικής επιτροπής, για τα διασυνοριακά περιβαλλοντικά προβλήματα, σύμφωνα με τη Συνθήκη ‘’ ESPO ’’.


Η κυβέρνηση του κυρίου Παπανδρέου δεν μπορεί να πείσει, ούτε την Ελληνική κοινωνία, ούτε τους εταίρους μας, ότι πράγματι επιθυμεί την ολοκλήρωση του έργου, όταν -για περισσότερο από ένα χρόνο- το νομοσχέδιο για τη διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πηγαινοέρχεται μεταξύ του Υπουργείου και του Υπουργικού Συμβουλίου.


Επιτέλους, η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τους διεθνείς εταίρους μας ότι, πράγματι, θέλουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ολοκλήρωση του έργου.


Οι δικαιολογίες του Υπουργείου ΠΕΚΑ περί δημόσιας διαβούλευσης και συμφωνίας με την τοπική κοινωνία δεν είναι τίποτα περισσότερο, παρά προφάσεις εν αμαρτίαις.


Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα και να πάψει, με τις καθυστερήσεις της, να αφήνει χώρο για την αμφισβήτηση της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του έργου».