Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Σύσκεψη με Σκανδαλίδη για τους αγρότες της Ροδόπης

Ποιοι εκπρόσωποί τους παραβρέθηκαν;

Τι συζήτησαν; Τι αποφάσεις έλαβαν;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


To Σάββατο στις 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη στο ξενοδοχείο Εγνατία Παλλάς με θέματα που αφορούν κυρίως τους καπνοπαραγωγούς και βαμβακοπαραγωγούς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο πρόεδρος Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών ΕΑΣ Ροδόπης – Έβρου κ. Εσάτ Χουσεΐν, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης κ. Παύλος Δαμιανίδης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης κ. Νίκος Σκοπιανός, και ο γεωπόνος Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών ΕΑΣ Ροδόπης – Έβρου κ. Γιάννης Μπανιώτης.

Τα αποτελέσματα τις σύσκεψης δικαίωσαν τις προσπάθειες που έγιναν εδώ και ένα χρόνο αφού οι δηλώσεις του υπουργού σχετικά με τους καπνοπαραγωγούς και βαμβακοπαραγωγούς ήταν άκρως ενθαρρυντικές.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο βουλευτής Ροδόπης κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν ζήτησε από τον υπουργό να στηρίξει την καπνοκαλλιέργεια με όλες τις δυνάμεις ούτως ώστε να μην χαθούνε οι επιδοτήσεις από την περιοχή μας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσον αφορά τα θέματα του καπνού τόνισε ότι τα 568,3 εκατ. ευρώ βρέθηκαν και είναι οι επιδοτήσεις που χάθηκαν λόγο της μείωσης κατά 50% των επιδοτήσεων του καπνού και αναφέρθηκε πως αυτά τα χρήματα θα αναδιανεμηθούν στους καπνοπαραγωγούς ούτως ώστε να εξασφαλίσουν μέρους της απώλειας τους από τις επιδοτήσεις.

Ο κ. Σκανδαλίδης όσον αφορά το μέτρο 144, που κάνει λόγο για επιστροφή το 25% από τις απώλειες τις τριετίας 2010-2011-2012, υπογράμμισε ότι ο παραγωγός είτε καλλιεργεί είτε όχι καπνό θα πρέπει να κάνει, μέσω της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών, ένα απλό επιχειρηματικό σχέδιο με ορίζοντα τριετίας.

Σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση στον καπνό ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η στρεμματική ενίσχυση ανέρχεται στα 100 ευρώ περίπου.

Όσον αφορά τη νεκρωτική ίωση του καπνού ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι (όπως και η κ. Μπατζελή σαν πρώην υπουργός είχε δεσμευτεί) θα αποζημιωθεί μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ η φετινή ζημιά.

Επίσης για το βαμβάκι που φέτος είχε σοβαρό πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι, και σε αυτή την περίπτωση ο κ. Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε ότι θα αποζημιωθεί μέσα από το προγράμματος ΠΣΕΑ.