Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Η Ziraat Bank επεκτείνεται εντός και εκτός Θράκης

Μετά την Κομοτηνή και την Ξάνθη, βάζει πλώρη για ορεινό όγκο Θράκης αλλά και Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κω
Πως το τουρκικό κράτος την αξιοποιεί ως όχημα για τον έλεγχο της μειονότητας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Προχθές, μόλις, κάναμε αναφορά στην ελληνική πρόταση προς τους κινέζους να φέρουν εδώ τον τραπεζικό τους κολοσσό, όπως επίσης σχολιάσαμε την γκάφα θρακιώτισσας που προσπάθησε παράνομα να μεταφέρει 185.000 ευρώ μέσω Κήπων, αν και θα μπορούσε να τα καταθέσει στην «Ziraat» της Κομοτηνής και να τα παραλάβει από όποιο υποκατάστημα της τράπεζας στην Τουρκία ήθελε.

Λοιπόν, οι εξελίξεις στο τραπεζικό κομμάτι είναι καταιγιστικές και ίσως το χθεσινό ταξίδι του Ερντογάν έχει να κάνει και με αυτές. Βλέπετε, την ώρα λοιπόν που οι ελληνικές τράπεζες φέρονται να εξετάζουν τις μεταξύ τους συγχωνεύσεις («Alpha» με «Eurobank» και «Πειραιώς» με «Marfin»), η τουρκική που έχει εισβάλει στη ζωή μας επεκτείνεται διαρκώς. Όχι, δεν αναφέρομαι στα προ μηνών δημοσιεύματα για ενδιαφέρον της «Ziraat», δηλαδή της τουρκικής «Αγροτικής», να εξαγοράσει την ελληνική «Αγροτική Τράπεζα», τα οποία ως γνωστόν διαψεύστηκαν.

Ωστόσο η «Ziraat» διαρκώς επεκτείνεται εντός της ελληνικής επικράτειας. Έχουμε αποκαλύψει από το «Φλιτζάνι» ότι μετά την Κομοτηνή έχει (άμεσα) σειρά η Ξάνθη, ωστόσο φαίνεται πως ακολουθούν και έχουν άλλες πόλεις της περιοχής, προς τον ορεινό όγκο.

Η Τουρκία επιθυμεί να προσεγγίσει ολοένα και περισσότερα μέλη της μειονότητας μέσω δανείων-προσφορών από την «Ziraat», στην οποία έχει ως γνωστόν ισχυρή συμμετοχή το κράτος και το τουρκικό μετοχικό ταμείο στρατού. Ανάλογης στρατηγικής κινήσεις κάνει η τράπεζα και σε άλλες περιοχές με μουσουλμανικό στοιχείο, όπως στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας και στο Βατούμι της Γεωργίας. Τα σχέδια της, πάντως, επί ελληνικού εδάφους δεν περιορίζονται στη Θράκη.

Σε τουρκικά ΜΜΕ έχει γίνει λόγος για διερεύνηση του εδάφους ώστε να ανοίξουν υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κω, που επίσης ενδιαφέρουν διπλωματικά τους γείτονες...



Πηγή:  http://www.flitzani.gr/