Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Η χαρτογράφιση των περιφερειακών εκλογών από το σημερινό "Βήμα"

"Με ισχυρό πλεονέκτημα κατεβαίνει στη μάχη ο υποψήφιος που υποστηρίζει το ΠαΣοΚ", υποστηρίζει η εφημερίδα και τονίζει: "Κρίσιμη η ψήφος της μειονότητας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 




Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι μια περιφέρεια με υπαρκτά περιβαλλοντικά προβλήματα (αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, εταιρείες χρυσού, παραγωγή λιθάνθρακα κτλ.) και αυξημένη ανεργία (υπερβαίνει το 20%), η οποία είναι απόρροια της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και της απουσίας επενδύσεων. Η έκβαση της μάχης των εκλογών ωστόσο αναμένεται να επηρεαστεί κυρίως από τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων της μειονότητας που υπερβαίνουν το 15% του εκλογικού σώματος. Το γεγονός αυτό υπαγόρευσε, εκτός των άλλων, και τις κινήσεις των πολιτικών κομμάτων.

Το ΠαΣοΚ στηρίζει για την περιφέρεια τον πολιτικό επιστήμονα κ. Αρη Γιαννακίδη, η επιλογή του οποίου υπήρξε λύση ανάγκης, μετά την άρνηση προβεβλημένων στελεχών του κόμματος (Γιώργος Πεταλωτής, Σωκράτης Ξυνίδης και Μιχάλης Τιμοσίδης) να αποδεχθούν την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να είναι υποψήφιοι. Η περίπτωση του κ. Π. Σγουρίδη είχε αποκλειστεί εξαρχής μετά τη διαπίστωση ότι δεν διαθέτει απήχηση στη μουσουλμανική μειονότητα. Η εκλογή του κ. Γιαννακίδη, παρά ταύτα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, στην περίπτωση βεβαίως που δεν ανατραπούν τελικά τα ως τώρα δεδομένα. Ο επί δύο συνεχείς τετραετίες νομάρχης Ροδόπης διαθέτει δύο, τουλάχιστον, πλεονεκτήματα: Το πρώτο είναι η σαφής υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή, καθώς στις βουλευτικές εκλογές του 2009 συγκέντρωσε από 41,64% (Νομός Δράμας) ως και 58,73% (Νομός Ξάνθης).

Το δεύτερο είναι η υψηλή δημοφιλία του στη μειονότητα, αν και οι ξαφνικές και μη αναμενόμενες αυτονομήσεις στελεχών της απειλούν να ανατρέψουν το σκηνικό.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος κ. Γ. Παυλίδης, τον οποίο στηρίζει και η ΝΔ. Ο κ. Παυλίδης, ο οποίος εκλέγεται νομάρχης Ξάνθης από το 1998, επέλεξε αυτή τη φορά να κατέλθει ανεξάρτητος. Ο πρώτος λόγος για αυτή την επιλογή του είναι ότι δεν θέλει να ταυτιστεί με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη μειονότητα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ως επικεφαλής της Πολιτικής Ανοιξης αρνήθηκε να συμπεριλάβει στελέχη της στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στις εσωκομματικές εκλογές στήριξε την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μάλιστα πήρε συντριπτική πλειοψηφία στην περιοχή. Ο τρίτος, ότι επιδιώκει να συσπειρώσει γύρω του τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ, ο οποίος δεν στηρίζει δικό του υποψήφιο.

Το ΚΚΕ σταθερό τις επιλογές του στηρίζει για περιφερειάρχη τον γεωπόνο κ. Χρήστο Τρέλλη, ο οποίος διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Εβρου επί δύο τετραετίες. Αυτόνομα κατέρχονται στις εκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το ναυάγιο των σχετικών διαπραγματεύσεων για κοινό ψηφοδέλτιο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την υποψηφιότητα του οικονομολόγου κ. Θανάση Μακρή. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον γεωτεχνικό κ. Τάκη Χαρίτο, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον κ. Γιώργο Μποτσίδη, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής ενάντια στα χρυσωρυχεία και στον αγωγό πετρελαίου.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/