Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ο μειονοτικός Τύπος για το επεισόδιοστις Θέρμες

Τι γράφει η εφημερίδα "Birlik" για όσα συνέβησαν με το συνεργείο του κρατικού γαλλικού καναλιού TV France 3

                         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ



Η ένταση που άρχισε τις μεσημεριανές ώρες στο χωρίο Θέρμες της ορεινής περιοχής έδωσε την θέση της στην γαλήνη. Όλα άρχισαν όταν συνεργείο του κρατικού γαλλικού καναλιού TV Frans 3 βιντεοσκοπούσε στην περιοχή. Με βάση τους ισχυρισμούς, η χωρίς άδεια βιντεοσκόπηση του μειονοτικού σχολείου Θερμών και του τζαμιού από την γαλλική τηλεοπτική ομάδα και τον πρόεδρο του ¨Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης¨ Ιμάμ Αχμέτ, προκάλεσε ένταση στις Θέρμες. Πάλι με βάση αυτά που λένε αυτόπτες μάρτυρες, δίπλα στην ομάδα της γαλλικής τηλεόρασης υπήρχε και ένας υπάλληλος του Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, ο οποίος τους βοηθούσε. Ως εφημερίδα Μπιρλίκ μόλις μάθαμε το γεγονός πήγαμε στις Θέρμες και παρακολουθήσαμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις. Ο ιμάμης του χωριού Γιουκσέλ Ιμάμ μας περιέγραψε με όλες τις λεπτομέρειες το γεγονός, αξιολογώντας το ως μια προβοκάτσια έναντι του λαού των Θερμών και της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Για την γαλήνευση στις Θέρμες μεγάλες προσπάθειες κατέβαλαν ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Αγκά, ο αντινομάρχης Ξάνθης Τουρκές Χατζιμεμίς, ο δικηγόρος Ιχσάν Καγιά και ο κοινοτάρχης Θερμών Χασάν Ναζίρ.




Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και χωρικοί, κατά την διάρκεια γυρίσματος με θέμα την ¨Πομακική¨ ταυτότητα, κάποιοι παρακρατικοί κύκλοι για να πετύχουν τους στόχους τους και να διασπάσουν την μοναδική επίσημη μειονότητα της Δυτικής Θράκης την Τουρκική και για να δημιουργήσουν άλλες μειονότητες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά του σχολείου, και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ όπως είπαν να αποδεχτούνε. Είπαν πως κατά καιρούς γίνονται τέτοιου είδους κρυφές προσπάθειες που χαλάνε την γαλήνη τους.



Στα γυρίσματα που άρχισαν τις μεσημεριανές ώρες στις 28 Σεπτεμβρίου 2010, προκαλεί διάφορα ερωτήματα το γεγονός πως σε ώρα σχολείου και την ώρα που τα παιδιά κάνουνε μάθημα η κάμερα του γαλλικού συνεργείου μπαίνει στην αυλή του σχολείου και θέλει να βάλει τα παιδιά να μιλήσουν και ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ¨Συλλόγου Πομάκων¨ Ιμάμ Αχμέτ κάνει ρεπορτάζ στον κήπο του σχολείου. Η εφημερίδα Μπιρλίκ για να ερευνήσει τα ερωτήματα αυτά μετέβη στις Θέρμες και τα μεταφέρει στις σελίδες της.



Κοιτάξτε πως εξελίχθηκαν τα πράματα με βάση αυτά που περιγράφουν οι αυτόπτες μάρτυρες.



ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΙΧΣΑΝ ΚΑΓΙΑ : ¨ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ¨



¨Όλες οι μειονότητες έχουν μηχανισμούς αυτοπροστασίας. Εξαιτίας αυτού, το έθνος μας ως τμήμα του Τουρκικού έθνους είναι ιδιαίτερα δεμένο με τις πνευματικές θρησκευτικές και εθνικές του αξίες. Όταν γίνονται κάποιες σκόπιμες κινήσεις προκαλούνε μεγάλη αντίδραση. Διότι όλοι οι μειονοτικοί δεν θέλουν αυτά να τεθούνε σε κίνδυνο. Παρά το ότι το κράτος και το παρακράτος ξέρουν αυτά τα ευαίσθητα θέματα, γίνονται τέτοιας φύσεως περιστατικά που προκαλούν ένταση. Ο κόσμος των Θερμών ενσυνείδητα και μέσα σε αλληλεγγύη αντέδρασε ενάντια σε αυτό. Όπως είδατε και εσείς ήρθε εδώ ένα τηλεοπτικό κανάλι και άρχισε να βιντεοσκοπεί. Θα πείτε πως είναι μια παρουσίαση, μα είναι άμεσα αντιληπτό πως γίνεται με κακή πρόθεση. Πραγματικά επιδιώκεται ο εμπαιγμός της εθνικής καταγωγής του κόσμου. Για αυτό, ετούτο το περιστατικό εξελήφθη από τον κόσμο ως μια ψεύτικη τηλεοπτική εκπομπή. Και κατά την γνώμη μου εξ όσων είδα έτσι είναι, διότι αν υπήρχε μια σωστή, μια καλή θέληση, τότε δεν θα έκαναν μια τέτοια προσπάθεια, και μάλιστα χωρίς να ακούσουν ή να συμβουλευτούνε κάποιον, παρά το ότι ξέρουν αυτές τις ευαισθησίες. Και όμως, όταν γίνονται τέτοιου είδους γυρίσματα οπωσδήποτε ζητείται άδεια. Εάν σε αυτό το θέμα υπήρχε καλή βούληση, θα έπαιρναν άδεια από τις απαραίτητες αρχές και από τον υπεύθυνο του τζαμιού και του σχολείου στο χωριό, και έτσι οι λήψεις θα γινόταν κανονικά. Όμως το να μπαίνουν απευθείας στην αυλή του τζαμιού και στον κήπο του σχολείου και να ζητάνε δηλώσεις από κάποιους ανθρώπους παρά το ότι αυτοί δεν θέλουνε, προκάλεσε την σημερινή αντίδραση του κόσμου. Αποτελεί ατομικό δικαίωμα των γονέων των παιδιών και των ατόμων που βιντεοσκοπήθηκαν χωρίς ενημέρωση να ζητάνε να σβηστούνε αυτές οι εικόνες. Εντέλει μας είπαν πως σβήστηκαν αυτές οι εικόνες και μάλιστα ο υπεύθυνος του καναλιού υπέγραψε και δήλωση και μας έπεισε έτσι πως είναι καλοπροαίρετος. Προς το παρόν το περιστατικό φαίνεται να έχει λήξει. Μακάρι να μην συνεχιστεί¨.



ΒΟΗΘΟΣ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΜΟΥΦΤΗ, ΑΧΜΕΤ ΧΡΑΛΟΓΛΟΥ : ¨ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ¨



¨Ο θρησκευτικός λειτουργός του χωριού ως μέλος του χωριού μας πήρε τηλέφωνο στην μουφτεία και μας περιέγραψε το περιστατικό. Φυσικά πρόκειται για σοβαρό περιστατικό. Ο κόσμος μας σε αυτή την ευαίσθητη κατάσταση, κινήθηκε μέσα σε ενότητα και ομοψυχία απέναντι σε αυτές τις λανθασμένες κινήσεις που αρνούνται την εθνική μας ταυτότητα. Ιδιαίτερα κινήσεις του τύπου να βιντεοσκοπούνε τα παιδιά μας στον κήπο του σχολείου και να τα παρουσιάζουν με κακόβουλο τρόπο στον κόσμο δεν μπορούνε ποτέ να γίνουν αποδεκτές από εμάς, όπως έδειξε και ο κόσμος μας που συγκεντρώθηκε εδώ. Και εμείς ως μουφτεία κινητοποιηθήκαμε αμέσως, δείξαμε πως είμαστε δίπλα στον λαό μας και συμβουλέψαμε τον κόσμο μας να ηρεμήσουν και να μην υποκύπτουν στις προκλήσεις. Να είναι καλά όλοι μας άκουσαν, και δεν επέτρεψαν την περαιτέρω εξέλιξη του περιστατικού. Ευχαριστούμε όλους όσους ήρθαν από αυτό και από τα γύρω χωριά. Μακάρι να μην υπήρχαν αυτές οι εικόνες. Δεν εγκρίνουμε τώρα να χαλάσει η ωραία ελληνοτουρκική φιλία από κάποιους που έρχονται στην περιοχή. Εμείς σε αυτή τη περίοδο δεν θέλουμε να χαλάσει αυτή η ωραία ατμόσφαιρα. Εμείς ως Τουρκομουσουλμάνοι πάντοτε προσπαθούμε για την συνέχιση της ελληνοτουρκικής φιλίας. Εμείς επιθυμούμε να ζούμε εδώ μέσα σε γαλήνη, ειρήνη και αγάπη. Όταν όμως θέλουν να θίξουν τα πιο ευαίσθητα σημεία μας, τον μουσουλμανισμό μας και ιδιαίτερα την εθνική μας ταυτότητα, όσο φρόνιμοι και ανεκτικοί αν είμαστε αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Δεν θέλουμε την διαστρέβλωση του σημερινού αρνητικού περιστατικού από οποιονδήποτε. Εμείς ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν είμαστε αντίθετοι στο να έρχονται ξένες τηλεοράσεις στην περιοχή. Μάλιστα εμείς επιθυμούμε να έρχονται όλες οι τηλεοράσεις στην περιοχή μας για να ακουστεί η φωνή μας. Όμως είμαστε απολύτως αντίθετοι στο να έρχονται κάποια άτομα κρυφά στην περιοχή μας, να βιντεοσκοπούνε με πονηρό τρόπο, και διαστρεβλώνοντας τις πραγματικότητες της περιοχής να μεταδίδουν ψέματα σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς κάποιοι βρίσκοντας κάποιους άλλους επιθυμούνε να διαστρεβλώσουν την ωραία κατάσταση. Δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό το να μπαίνουν στο σχολείο σε ώρα λειτουργίας την ώρα που τα παιδιά κάνουνε γυμναστική και να βιντεοσκοπούνε, όπως και το να μπαίνουν στο σχολείο και να χρησιμοποιούνται μια σειρά από ανεπιθύμητες εκφράσεις. Αυτοί που έρχονται στην περιοχή μας να μην είναι ποτέ κακόβουλοι, είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Είμαστε αντίθετοι στην χρησιμοποίηση των παιδιών μας σε τέτοιου είδους ψέματα¨.



ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΜΕΜΙΣ ΤΟΥΡΚΕΣ : ¨ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΨΥΧΙΑ, ΚΑΜΜΙΑ ΖΗΜΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ



¨Την νομική διάσταση της υπόθεσης την ακούσατε από τον κύριο Ιχσάν. Το πώς εξελίχθηκε το περιστατικό το ακούσατε από τον βοηθό του μουφτή. Αυτός ήταν και ο πρώτος που μας ενημέρωσε και τον ευχαριστούμε για αυτό. Καταρχάς θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον κόσμο των Θερμών για την ήρεμη συμπεριφορά του και για την ψύχραιμη αντιμετώπιση της προβοκάτσιας. Αξιότιμοι φίλοι σήμερα κάποιοι προσπάθησαν να σας αναστατώσουν. Θέλησαν να σας εμπαίξουν. Εσείς όμως ψύχραιμα φερόμενοι και παραβλέποντας τις προβοκάτσιες δεν επιδείξατε αρνητικές συμπεριφορές. Αυτό δείχνει πως αυτή η κοινότητα όσο πάει ωριμάζει και παραβλέπει τα παιχνίδια κάποιων. Για όσο διάστημα εσείς είστε μέσα σε μια τέτοια ενότητα και ομοψυχία, καμιά ζημιά δεν θα επέλθει ούτε στην εθνική ούτε στην θρησκευτική μας ταυτότητα¨.



ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΗΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΓΓΑ



¨Το περιστατικό στις Θέρμες μοιάζει με αυτό που έγινε στον Εχίνο πριν λίγα χρόνια. Όμως αυτό το περιστατικό ενδυνάμωσε τον τουρκισμό. Η συνείδηση του κόσμου ανανεώθηκε. Πιστεύω πως οι χωρικοί μας δικαιώθηκαν όσον αφορά τον τουρκισμό τους και την πίστη τους. Έτσι οι χωρικοί ήταν που βγήκαν κερδισμένοι και η κοινότητα μας¨.



ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΘΕΡΜΩΝ ΧΑΣΑΝ ΝΑΖΙΡ



¨Εμείς εδώ δεν είμαστε Πομάκοι. Όλοι μας είμαστε Τούρκοι, έτσι να ξέρουν. Με ρωτάνε εμένα ¨εσείς τι είστε ;¨ Και εγώ τους είπα. Εμείς εδώ δεν είμαστε Πομάκοι, εμείς που ζούμε εδώ είμαστε Τούρκοι. Τους είπα επίσης το εξής. Γιατί δεν ήρθατε στον δήμο ; Εγώ θα σας υποδεχόμουν εκεί με ωραίο τρόπο και θα σας τα περιέγραφα όλα. Στο χωριό υπάρχει ιμάμης, πήρατε την άδεια του για να βιντεοσκοπήσετε ; ¨Όχι δεν ρωτήσαμε¨ μου είπαν. Όταν τους είπα πείτε μου τι θέλετε από εμάς μου είπαν ¨Εσείς είστε Πομάκος ;¨, και εγώ τους είπα πως όχι δεν είμαστε Πομάκοι αλλά Τούρκοι¨



ΤΣΟΥΚΑΛ



¨Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Εμείς έχουμε αυτοπροσδιοριστεί. Η μειονότητα μας προσδιορίστηκε με την συνθήκη της Λοζάνης. Εμείς γινόμαστε αποδεχτοί ως Τούρκοι και λέμε ότι είμαστε Τούρκοι.Ο κόσμος μας έμαθε για το σημερινό παιχνίδι και αντέδρασε με πολύ πολιτισμένο τρόπο. Ανέφερε χωρίς αναστάτωση το τι είναι ο ίδιος. Εγώ τους συγχαίρω. Από τώρα και πέρα όσοι έρχονται εδώ ας ξέρουν πως αυτή είναι η ταυτότητα του έθνους. Όπως κάθε άνθρωπος έτσι και εμείς αυτοπροσδιοριζόμαστε και λέμε ότι είμαστε μουσουλμάνοι και Τούρκοι¨.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΘΕΡΜΩΝ



Είχα κάνει τη μεσημεριανή προσευχή όταν είδα από το παράθυρο πως υπάρχει κάμερα στον κήπο του σχολείου και βιντεοσκοπεί. Βγήκα από το τζαμί, ανέβηκα στην μηχανή μου και πήγα στο σχολείο. Μόλις με είδαν προσπάθησαν να φύγουν. Όμως εγώ πήγα δίπλα τους και τους ρώτησα τι βιντεοσκόπησαν. Βιντεοσκοπούσαν κατά την διάρκεια μαθήματος. Δίπλα τους υπήρχε ένας πρόεδρος του Συλλόγου Πομάκων. Είναι ακατανόητο το ότι βιντεοσκοπούσαν χωρίς άδεια¨.



ΙΜΑΜΗΣ ΘΕΡΜΩΝ ΓΙΟΥΚΣΕΛ ΙΜΑΜ



¨Πήγα για την μεσημεριανή προσευχή στο τζαμί. Μόλις είχαμε τελειώσει την προσευχή όταν άνοιξε η πόρτα του τζαμιού. Ένας από τους Γάλλους θέλησε να μπει στο τζαμί, αλλά όταν μας είδε τραβήχτηκε πίσω και εγώ του είπα ¨μπορείτε να περάσετε¨. Είδα όμως ότι η κάμερα ήταν στημένη και τραβούσε στον κήπο του σχολείου. Εκείνη την στιγμή ο διευθυντής του σχολείου βγήκε έξω και είπε ¨δεν μπορείτε να βιντεοσκοπείτε στο σχολείο¨. Μαζί τους όμως ήταν και ένας υπάλληλος του Ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, και αυτό το μάθαμε αργότερα όταν ήρθε η αστυνομία και πήρε τις ταυτότητες τους. Ένας υπάλληλος του υπουργείου τουρισμού βρισκόταν εκεί μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πομάκων. Το άτομο από το υπουργείο τουρισμού γύρισε και μας είπε : ¨Αν τώρα δώσω χαρτί και μολύβι στα παιδιά του σχολείου, κανένα τους δεν ξέρει να γράφει το όνομα του, διότι είναι Πομάκοι¨. Σε αυτό λοιπόν ο κόσμος μας εξανέστη. Εμείς του είπαμε το εξής : ¨Εσείς δεν έχετε το δικαίωμα να μας αποδίδετε την ταυτότητα μας. Ο καθένας είναι ότι αισθάνεται. Μετά ο διευθυντής πήρε μέσα τα παιδιά και εγώ είπα στο τηλεοπτικό συνεργείο, οπωσδήποτε να μην βιντεοσκοπήσουν μέσα στο σχολείο. Την ώρα που μια μητέρα είχε πάει να πάρει το παιδί της, είδε τον κάμεραμαν δίπλα στο παιδί της να προσπαθεί να το ρωτήσει κάτι, και φυσικά πήρε το παιδί της και αντέδρασε. Μετά από αυτό όλο το χωριό μαζεύτηκε στο κήπο του σχολείου και αυτοί προσπάθησαν να φύγουν από πλαϊνούς δρόμους. Εμείς ως χωρικοί είχαμε ένα αίτημα από αυτούς. Βγάλτε την κασέτα και σβήστε τις εικόνες που λήφθηκαν χωρίς άδεια. Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει πρόβλημα. Εμείς σίγουρα δεν τους προσβάλλαμε. Όταν ρώτησα τον αρμόδιο του υπουργείου Τουρισμού ¨μα εσείς τουλάχιστον ως υπάλληλος δεν ξέρατε ότι απαγορεύεται η χωρίς άδεια βιντεοσκόπηση στο σχολείο ; Μου απάντησε πως ¨Ναι το ξέρουμε και παραβιάσαμε τον νόμο, αλλά αυτό αργότερα το αντιληφθήκαμε.¨.

 
Πηγή:  http://tourkikanea.wordpress.com/