Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Αγώνα δρόμου «Θράκαθλον» προτείνει επιχειρηματίας της Πόλης!

Θα ξεκινά από την Ορεστιάδα και θα διασχίζει όλη την Ανατολική Θράκη

Τι αναφέρει επιστολή προ τον πρόεδρο της Τουρκικής Ολυμπιακής Επιτροπής



Τη θεσμοθέτηση αγώνων δρόμου, με την ονομασία «Θράκαθλον», προτείνει ο γνωστός επιχειρηματίας της Πόλης Αντώνης Τοπρακτσίογλου. Οι αγώνες θα είναι είναι στα πρότυπα του Σπάρταθλου από Αθήνα προς Σπάρτη, μόνο που στην πρότασή του τονίζει ότι θα αρχίζουν από την Ορεστιάδα και θα καταλήγουν στην Κωνσταντινούπολη.

Σχετική επιστόλη απέστειλε πριν από λίγο καιρό στον πρόεδρο της Τουρκικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τογκαϋ Μπαγιατλί. Αναλυτικά, όλο το κείμενο της επιστολής:




Κύριε Τογκάυ Μπαγιατλί,


Στούς διεθνούς φήμης αγώνες δρόμου, πέρα από τον Μαραθώνιο, είναι το Σπάρταθλο των 246 χλμ. Φέτος το Σπάρταθλον οργανώνεται στη γνήσια του διαδρομή μεταξύ Αθηνών καί Σπάρτης στις 24-24 Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά στην ηλεκτρονική σελίδα www.spartathlon.gr Ο αγώνας διαρκεί δύο ημέρες καί μία νύχτα. Στο τελευταίο του στάδιο εμπεριέχει ένα δύσκολων συνθηκών ανέβασμα σε υψόμετρο 1200 μέτρων.
Με μία παρόμοια μου σκέψη ο αγώνας είναι να λάβει μέρος στη Θράκη με το όνομα Θράκαθλον. Παρόμοια μία απόσταση, δίχως υψομετρική διαφορά, ξεκινώντας από την πόλη της Ορεστιάδας στην Ελλάδα στα 26 χλμ νότια της Αδριανούπόλεως, διαπερνώντας το συνοριακό πέρασμα των Καστανιών, τούς ποταμούς Έβρο καί Τούντζα, η διαδρομή θα συνεχιστεί από τον παλιό δρόμο της Θράκης καταλήγοντας στο νέο Ολυμπιακό στάδιο της Κωνσταντινουπόλεως. Ο παλιός δρόμος της Θράκης διέρχεται από τούς ιστορικούς οικισμούς Σαράντα Εκκλησιές, Βίζη, Σάραϋ, σε παρόμοια χιλιομετρική απόσταση όπως τού Σπαρτάθλου καί δίχως οποιαδήποτε εντατική κίνηση φορτηγών.


Προτείνω στον αγώνα να ανάβει η Ολυμπιακή φλόγα στα στάδια της Ορεστιάδας, Αδριανουπόλεως, σαράντα Εκκλησιών, Βίζυης, Σάραϋ καί τού Ολυμπιακού σταδίου. Από σήμερα ενημερώνω τις τοπικές αρχές γιά την ιδέα.


Διατελώ,
Γεώργιος Αντώνιος Τοπρακτσίογλου