Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Βασανιστήρια, κακομεταχείριση και ατιμωρησία στην Θράκη

Δεν τις χωράει ο νους τις καταγγελίες που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων
Ναι, μπορεί να είναι παράνομοι μετανάστες, δεν παύουν όμως να είναι και άνθρωποι
        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Αρκετά σοβαρά περιστατικά κακομεταχείρισης, με περιπτώσεις ακόμα και βασανιστηρίων από αστυνομικά όργανα, καθώς και ατιμωρησία των υπευθύνων καταλογίζει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς (CPT).

Στην έκθεσή της για το 2009 που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ, η Επιτροπή καταγράφει σωρεία περιστατικών άσκησης σωματικής βίας κατά τη σύλληψη και την ανάκριση από την Ασφάλεια, σε σημεία τόσο ευαίσθητα όσο τα πέλματα των ποδιών και τα δάκτυλα. Σε κάποιες περιπτώσεις η κακομεταχείριση προσιδιάζει με βασανισμό, σημειώνεται στην εκθεση.


Καταγγελίες χωρίς μετέπειτα διερεύνηση

Η CPT αναφέρει καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, τα μέλη του τμήματος Ασφαλείας Σερρών τύλιξαν σε σακούλα το κεφάλι υπόπτου κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Άλλες κατηγορίες αφορούν εικονικό βιασμό από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη.

Παρόλα αυτά, σημειώνεται στην έκθεση της CPT, οι ελληνικές αρχές αρνούνται να εξετάσουν τα περιστατικά. Δεν θεσμοθετείται ένας αξιόπιστος, ανεξάρτητος και αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου ώστε να προσαχθούν επίορκοι αστυνομικοί. Σε αρκετές περιπτώσεις, σημειώνεται, το CPT έχει παράσχει στις ελληνικές αρχές λεπτομερείς πληροφορίες για περιστατικά κακομεταχείρισης ελπίζοντας ότι θα ελεχθούν. Όμως το CPT έχει πληροφορηθεί ότι δεν έγιναν έρευνες.


Αστυνομικά τμήματα και συνοριακά φυλάκια

Πολλά αστυνομικά τμήματα και συνοριακά φυλάκια δεν πληρούν βασικές ανάγκες των κρατουμένων για στέγαση, διατροφή και ελάχιστα επίπεδα υγιεινής, αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς. Σε πολλά οι κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα ( π.χ. αστυν. τμήμα Σιδηροκάστρου), δεν έχουν στρώματα (Πάτρα, Σουφλί, Ξάνθη) ή κουβέρτες (Χίος).

Τα οικήματα όπου στεγάζονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι συνήθως σε πολύ κακή κατάσταση. Σε κάποια δεν λειτουργούν οι τουαλέτες (Κέντρο Μεταγωγών Άμφισσας, αστυν. τμήμα Ομονοίας), τα ντους (αστυν. τμήμα της οδού Γούναρη στην Πάτρα). Όλα είναι ιδιαιτέρως βρώμικα εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της έλλειψης καθαριστικών. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, διανέμονται καθαριστικά στους κρατούμενους, όχι όμως κουβάδες, σκούπες, σφουγγαρίστρες που είναι απαραίτητες για να χρησιμοποιηθούν τα καθαριστικά.


Κέντρα κράτησης για παράτυπους αλλοδαπούς

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε καθαρά κλινοσκεπάσματα και είδη υγιεινής. Αυτές οι ελλείψεις παρατηρούνται ακόμη και στο χώρο κράτησης, όσων επιστρέφονται με τον Κανονισμό του Δουβλίνο, στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Η έλλειψη καθαριστικών για το χώρο και ειδών προσωπικής υγιεινής δεν επιτρέπει στους κρατούμενους, που μερικές φορές παραμένουν για πολλούς μήνες, να είναι καθαροί. Σε κάποια κέντρα μερικές φορές διανέμονται μικρές ποσότητες σαπουνιού και σαμπουάν.


Υπερπληθυσμός φυλακών

Το σοβαρό πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών εντείνεται από τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Το CPT περιγράφει ως απάνθρωπες τις συνθήκες στις φυλακές της Άμφισσας (υπερπληθυσμός, έλλειψη προσωπικού, ανεπαρκής αριθμός κλινών για κρατούμενους, μολυσμένα και ελλειπή κλινοσκεπάσματα, σπασμένα τζάμια κ.α.).

Οι ελλείψεις προσωπικού καθιστούν αδύνατο τον έλεγχο στις φυλακές (π.χ. τρεις δεσμοφύλακες είναι υπεύθυνοι για 400 φυλακισμένους μιας πτέρυγας στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού).

Το CPT καλεί τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν τον κολπικό έλεγχο -αίτημα που έχει εν μέρει ικανοποιηθεί- στις γυναικείες φυλακές Θήβας και Κορυδαλλού και το μέτρο να χρησιμοποιείται, υπό κατάλληλες συνθήκες, μόνο όταν θεωρείται απολύτως απαραίτητο.


Πηγή:   http://www.zoomnews.gr/