Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Καμία αναφορά στον Μπουργκάς κατά τη συνάντηση Παπούλια - Παρβάνοφ

Επίσημη επίσκεψη του έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σόφια με αφορμή τα 130 χρόνια διπλωματικών σχέσεων
Τι είπαν οι δύο ηγέτες, δυο μήνες μετά την τελευταία συνάντησή τους κατά τα εγκαίνια του μεθ. σταθμού Κυπρίνου - Ιβαΐλοβγκραντ;


Στη Σόφια για επίσημη επίσκεψη, με αφορμή την συμπληρωση 130 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την Τετάρτη. Ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε σε θερμό κλίμα με τον Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Παπούλιας δήλωσε: «Θέλω σήμερα να τονίσω το εξαίρετο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, σε όλα τα επίπεδα, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας.

» Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ευρωστία της διμερούς μας συνεργασίας, ιδιαίτερα στο σημερινό δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Μόλις πριν από δύο μήνες, εγκαινιάσαμε τη νέα συνοριακή δίοδο στον Κυπρίνο-Ιβαιλοβγκράντ. Τον περασμένο Ιούλιο, συνεδρίασε το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με το οποίο εισερχόμαστε σε μία νέα περίοδο στρατηγικής συνεργασίας ενώ συνεχίζουμε την υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων με συμμετοχή που υπερβαίνει τα 18 εκατ. ευρώ.

» Με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας συζητήσαμε επίσης, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας στον οποίο η Ελλάδα αποδίδει στρατηγική σημασία. Ανταλλάξαμε απόψεις για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων και για τρόπους με τους οποίους Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να συνεισφέρουν στην ταχεία ευόδωση της ευρωπαϊκής πορείας των γειτόνων μας, υπό τις γενικές και ειδικότερες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

» Τέλος, ενημέρωσα τον πρόεδρο Παρβάνοφ για το Κυπριακό το οποίο παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».


Χωρίς αναφορά στον Μπουργκάς

Ο κ. Παρβάνοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων «σε πείσμα της οικονομικής κρίσης», όπως χαρακτηριστικά είπε και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία.

Εξέφρασε δε την ελπίδα πως το επιχειρηματικό φόρουμ, που θα εγκαινιάσουν την Πέμπτη από κοινού με τον κ. Παπούλια, θα γίνει ένα νέο βήμα στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών οικονομικών δεσμών.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος εμφανίστηκε, επίσης, ικανοποιημένος από τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην πορεία του ενεργειακού σχεδίου «South Stream», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις αυτές είναι ευνοϊκές για τα συμφέροντα τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ελλάδας.


Πηγή:  http://www.in.gr/