Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Παρέμβαση Παπούλια για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Υπογράμμισε τη σημασία του αγωγού σε συνάντηση με τον βούλγαρο πρωθυπουργό, που μόλις προχθές ανακοίνωσε την ματαίωσή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τη σημασία της κατασκευής τόσο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη όσο και του αγωγού South Stream υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τη Σόφια, λίγες μέρες αφότου ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σχέδια κατασκευής του πρώτου αγωγού.

Κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Βούλγαρος ομόλογός του Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο κ. Παπούλιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνοβουλγαρική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, η οποία, όπως τόνισε, είναι αμοιβαίως επωφελής και εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών.

«Με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του αγωγού South Stream, το ενεργειακό κέντρο βάρους στην ευρύτερη περιοχή μετατοπίζεται προς τις χώρες μας. Εξίσου σημαντική είναι και η συνεργασία μας όσον αφορά στη διασύνδεση της χώρας σας με τον αγωγό IGB», σημείωσε ο κ. Παπούλιας, εκφράζοντας την ελπίδα, «τα σχέδιά μας και τα όνειρά μας να γίνουν σύντομα, πραγματικότητα».

Επισήμανε ακόμη πως η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσει πρόκληση και όχι εμπόδιο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής και συμπλήρωσε: «Το στοίχημα είναι ορατό και εφικτό στο άμεσο μέλλον με αδιαμφισβήτητα πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Μπορούμε και οφείλουμε να συνεργασθούμε ώστε η ευρύτερη περιοχή μας να καταστεί βασικός κόμβος στη μεταφορά ενέργειας προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα».

Σημειώνεται πως ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έχει κατ' επανάληψη επικαλεστεί περιβαλλοντικούς κινδύνους καθώς και την απουσίας επαρκών οικονομικών οφελών από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Στην προσφώνησή του, λίγο νωρίτερα, ο Βούλγαρος πρόεδρος αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας, αλλά και στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, εκφράζοντας την ελπίδα πως σ' αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει το ελληνοβουλγαρικό επιχειρηματικό φόρουμ, που θα διεξαχθεί, την Πέμπτη, στη Σόφια.

«Είναι απαραίτητο να αυξήσουμε τις άμεσες επενδύσεις, να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα και την ανταγωνιστικότητά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παρβάνοφ και υπογράμμισε πως στόχος είναι «η καλύτερη αλληλενέργεια στο χώρο των ενεργειακών και συγκοινωνιακών υποδομών, στον τομέα της ευρωπαϊκής περιφερειακής συνεργασίας».

.