Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Κατανοεί και ο Πούτιν το "όχι" της Σόφιας στο Μπουργκάς-Αλεξ/πολη!!!

Στη Βουλγαρία σπεύδει σήμερα Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, λίγες μόλις ώρες μετά την ακύρωση των σχεδίων για τον αγωγό
                                ΔΙΑΒΑΣΤΕ
                    ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία θα πραγματοποιήσει από 17 μέχρι 18 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδευμένος από τη σύζυγό του, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Γκιόργκι Παρβάνοφ.

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βούλγαρο ομόλογό του έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στις 10:50, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπάρξει και συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη με τον υπουργό Γεωργίας της Βουλγαρίας κ. Naydenov.

Η επίσκεψη του κ. Παπούλια πραγματοποιείται λίγα μόλις 24ωρα μετά την «ταφόπλακα» της Σόφιας στα σχέδια κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι το έργο δεν θα υλοποιηθεί.

Ο διαβαλκανικός αγωγός που θα μετέφερε ρωσικό αργό πετρέλαιο μέσω της Βουλγαρίας στην Ελλάδα δεν θα κατασκευαστεί λόγω ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις, δήλωσε στην εφημερίδα 24 Chasa ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, ο Μπορίσοφ τόνισε ότι το έργο δεν θα υλοποιηθεί. «Ναι (σταματά ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης)», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έχει κατ' επανάληψη πει ότι η χώρα του πιθανόν vα εγκαταλείψει τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού, μήκους 300 χλμ, λόγω των περιβαλλοντικών κινδύνων και της απουσίας επαρκών οικονομικών οφελών.

«Καταλαβαίνω τις ανησυχίες του συναδέλφου (του κ. Μπορίσοφ) στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Εμείς έχουμε άλλα σχέδια και θα δουλεύουμε πάνω σ' αυτά», ήταν η απάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον κ. Πούτιν. Σε αυτήν, υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών για τον ρωσικών συμφερόντων αγωγό φυσικού αερίου South Stream, το βόρειο σκέλος του οποίου ξεκινά από τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, στις συζητήσεις οι δύο πλευρές κατέληξαν σε τιμές αγοράς ρωσικού αερίου ιδιαίτερα ικανοποιητικές για τη Βουλγαρία.

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», παρά τα περί «αντιρωσικής» πολιτικής της κυβέρνησης Μπορίσοφ από τότε που εξελέγη την άνοιξη του 2009, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν μεταστροφή. Ο κ. Μπορίσοφ τα βρίσκει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καταρχήν στον αγωγό South Stream. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα τα βρει σύντομα και για το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπέλενε.

Τη ρωσική πλευρά ενδεχομένως να μην την ενδιαφέρει πλέον τόσο έντονα ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη καθώς διαπραγματεύεται εναλλακτικές λύσεις με την Τουρκία (αγωγός Σαμσούν - Τσεϊχάν). Αντίθετα με τον South Stream, μπαίνει στο μάτι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, αφού θα «πλημμυρίσει» με ρωσικό αέριο την Ευρώπη, καθώς ο αγωγός αυτός είναι ευθέως ανταγωνιστικός με το Nabucco, τον Ελληνοϊταλικό και τον ΤΑΡ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι παρά τα όσα γράφονταν για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, το έργο ευνοούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε., καθώς μέσω αυτού, θα βρίσκει διέξοδο στη Μεσόγειο πετρέλαιο αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών που συμμετέχουν σε κοινοπραξίες του Καζακστάν.


Πηγή:  http://www.naftemporiki.gr/