Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Σε αμφισβήτηση της εγκυρότητας των εκλογών προχωρούν οι μειονοτικοί

Διαμαρτύρονται γιατί η Μουσταφάογλου έπεσε σε λίγες ώρες από το 13% στο 8%
Mιλούν για καθυστέρηση της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων
Θα ζητήσουν ευρωπαίους παρατηρητές στις επόμενες εκλογές;
         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Για πρώτη φορά οι τουρκόφρονες της Θράκης κατήλθαν σε εθνικές εκλογές με δικό τους συνδυασμό. Πρόεδρος του κόμματος «Εμπιστοσύνη» ήταν ο γιατρός Αχμέτ Σαδίκ, που εξελέγη μοναδικός βουλευτής τον Ιούνιο του 1989 (με 22.216 ψήφους) και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 1990 (με 28.811 ψήφους), στην Κομοτηνή.

Κατ’ αυτές τις εκλογές ίσχυε η απλή αναλογική. Από τότε, με κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθιερώθηκε ως κατώτατο όριο εισόδου στη Βουλή η επίτευξη ποσοστού 3% επί του συνόλου των ψήφων της Επικράτειας, και δεν αποτολμήθηκε έκτοτε η δημιουργία ιδιαίτερου συνδυασμού, ενώ και ο Σαδίκ, τον Ιούλιο του 1995, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα (με μουσουλμάνο δράστη).

Μπορούμε τώρα με βεβαιότητα να πούμε, ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν εμπόδισε καθόλου την υπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων, αφού οι μουσουλμάνοι βουλευτές ανεμπόδιστα και ατιμώρητα ασκούν προπαγάνδα υπέρ της Τουρκίας, παραβιάζοντες τους ελληνικούς νόμους.

Δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατο του Σαδίκ, επανιδρύθηκε το κόμμα του (DEB) με πρόεδρο τον κ. Αλή Τσαούς Μουσταφά, το οποίο βρίσκεται πίσω από την ίδρυση δύο αυτοδιοικητικών συνδυασμών τουρκοφρόνων στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.

Ο κύριος όμως εμπνευστής της απόπειρας δημιουργίας τουρκόφρονης μειονότητας, παρά τις διεθνείς συνθήκες -ποιος τις λογαριάζει σήμερα;- είναι ο πρόξενος κ. Μουσταφά Σαρνίτς, ο οποίος δημόσια μεν κινείται στα όρια της νομιμότητας, παρασκηνιακά όμως έχει εκφύγει προ πολλού, όπως και οι προκάτοχοί του, τόσο ώστε να υποχρεώσει τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο να ομολογήσει κάποτε ότι «το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής είναι φωλιά φιδιού».

Οι προϊστάμενοί του τον πιστώνουν με θετικά στοιχεία, από τη θητεία του στο Κόσοβο, όπως τη δημιουργία τουρκικής μειονότητας, την αφομοίωση των Γκοράντσι (αντίστοιχοι Πομάκοι δικοί μας), τη λειτουργία του Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου και την ίδρυση επίσης τουρκικής Τράπεζας (Turk Ekonomi Bankasi -TEB). Ακριβώς, ότι πράττει κι εδώ.

Το πρώτο βήμα, με τους προξενικούς συνδυασμούς στη Θράκη, έγινε. Δεν παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού στην Κομοτηνή, με το 30% περίπου των ψηφοφόρων να είναι μουσουλμάνοι, η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου δεν ξεπέρασε το 8,40% (με 2.727 ψήφους). Και παρά το γεγονός ότι ήρθαν, τελικά, 4.000 ψηφοφόροι από την Προύσα και άγνωστος αριθμός από την Ανατολική Θράκη.

Οι τουρκόφρονες, όμως, προχωρούν στο δεύτερο βήμα. Αμφισβητούν την εγκυρότητα των εκλογών. Γράφει η τουρκόφωνη εφημερίδα της Θράκης «Μπιρλίκ»: «Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου τελείωσαν, όμως για κάποιο λόγο ακόμη δεν ανακοινώνονται τα εκλογικά αποτελέσματα. Εξ αυτού, η κατάσταση τούτη φέρνει στο μυαλό διάφορα ερωτήματα.

Το ότι το ποσοστό του συνδυασμού ‘Πρώτο βήμα προς την Ισότητα’ (σημ.: της κας Μουσταφάογλου) το πρωί της 8ης Νοεμβρίου ήταν 13% και αργότερα στο 8%, αποτελεί αντίφαση. Γιατί ακόμη δεν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα; Τι γίνεται στην Νομαρχία Ροδόπης; Ποιοι παίζουν παιχνίδια με τις ψήφους και τις κάλπες; Σε μια χώρα που κυβερνιέται με δημοκρατία, τα αποτελέσματα δεν ανακοινώνονται, παρά το ότι πέρασαν 24 ώρες από τις εκλογές».

Είναι σκόπιμη η παραπλάνηση, αφού είναι γνωστό ότι τα μεν συγκεντρωτικά αποτελέσματα των συνδυασμών ανακοινώθηκαν ταχύτατα, τα δε αναλυτικά των υποψηφίων συμβούλων, σε καμιά νομαρχία δεν έχουν καταμετρηθεί. Δεν συμβαίνει, επομένως, κάτι διαφορετικό στη Θράκη. Κι ενώ το γνωρίζουν, σκόπιμα εξαπολύουν διχαστικά μηνύματα.
Δεν αρκούνται όμως σ’ αυτό. Ανακοινώνουν ότι: «Η μειονότητα ετοιμάζεται στις επόμενες εκλογές να ζητήσει παρατηρητές από τις ευρωπαϊκές χώρες. Και ενώ ο συνδυασμός «Πρώτο βήμα προς την Ισότητα» παρατηρεί με ανησυχία αυτή την κατάσταση, γίνονται σκέψεις για τα επόμενα βήματα και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν. Μάλιστα γίνονται σκέψεις ακόμη και για προσφυγή σε διάφορους (διεθνείς) φορείς».

Και μόνον τα λίγα παραπάνω, είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στη Θράκη. Είναι επικίνδυνα τα παιχνίδια που γίνονται εκεί, και όχι μόνον τα εκλογικά.


Πηγή:  http://www.voria.gr/